Η Google τιμάει σήμερα Τετάρτη μέσα από ένα Doodle, τον χορό swing και το θρυλικό Savoy Ballroom στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα, στην αρχική του σελίδα μπορεί κάποιος να παίξει ένα διαδραστικό παιχνίδι.

Το σουίνγκ είναι είδος της τζαζ μουσικής που έγινε αυτόνομο και αναγνωρίσιμο στιλ κατά τη δεκαετία του 1930 στις Η.Π.Α. Αποτελεί ουσιαστικά ενδιάμεσο σταθμό ανάμεσα στην παραδοσιακή και τη μοντέρνα τζαζ. Η ονομασία του προέρχεται από το αγγλικό ρήμα swing, που σημαίνει ταλάντευση, ακριβώς επειδή η μουσική ήταν εύθυμη και ρυθμική και επειδή συνδυαζόταν με τον αντίστοιχο χορό που απαιτούσε ευκινησία. Ο swing ρυθμός χαρακτηρίζεται από την έμφαση στα 2/4 ή σε όγδοα ή σε δέκατα έκτα του μέτρου (offbeat), σε αντίθεση με τους πιο παραδοσιακούς ή ποπ ή ροκ εντ ρολ ρυθμούς που η έμφαση συνήθως δίνεται στις νότες στο 1/4 ή 3/4.

Το Savoy Ballroom πρωτοάνοιξε τις πόρτες του στις 12 Μαρτίου του 1926 στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης και άλλαξε τα χορευτικά δεδομένα της εποχής!

Το Savoy, σύμφωνα με το athenslindyhop.com, ήταν μεγαλειώδες όχι μόνο χάρη στο μέγεθός του, που έπιανε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο αλλά και χάρη στην αισθητική του με ένα πανέμορφο lobby όπου δέσποζε ένας εντυπωσιακός πολυέλαιος και μια μεγάλη μαρμάρινη σκάλα που οδηγούσε στον 1ο όροφο όπου ήταν το κυρίως venue!

Το Savoy Ballroom έγραψε ιστορία ως ένας από τους πρώτους φυλετικούς ενοποιημένους δημόσιους χώρους στις ΗΠΑ όταν άνοιξε τις πόρτες του, εφαρμόζοντας πολιτική απαγόρευσης των διακρίσεων.

Έτσι, στις αρχές του 20ού αιώνα, στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης στεγάστηκε κυρίως η μαύρη κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μετανάστευσαν από άλλα τμήματα των ΗΠΑ, αλλά και από την Καραϊβική.

Εκατοντάδες χόρευαν καθημερινά, διοργανώνονταν διαγωνισμοί χορευτών και ιστορικές “μονομαχίες” μουσικών, εκεί έγινε το πρώτο Aerial και από εκεί ξεπήδησαν οι πιο φημισμένοι Swing χορευτές (όπως ο Frankie Manning, Norma Miller κ.α.).

Ο αντίκτυπος αυτής της κοινότητας ήταν διαδεδομένος σε όλο το Χάρλεμ, καθώς η τοποθεσία άνθισε μέσω της δημιουργικότητας και του πολιτισμού, με όχημα το Savoy Ballroom και τον χορό swing.

Μάλιστα, πολλοί από τους φημισμένους καλλιτέχνες της τζαζ, συμπεριλαμβανομένων των Chick Webb, Count Basie και Ella Fitzgerald, εμφανίστηκαν live στο Savoy Ballroom.

Το Savoy διέθετε 2 σκηνές για μπάντες! Έτσι ήταν συχνές οι «μονομαχίες» μεταξύ μουσικών σχημάτων. Πολλές φορές αυτές έπαιρναν επικές διαστάσεις όταν η «κόντρα» ήταν μεταξύ φημισμένων μουσικών. Συνήθως πάντως στην κύρια σκηνή έπαιζε η ορχήστρα του Chick Webb που αποτελούσε την house band του Savoy.

Ωστόσο, το 1958, το Savoy Ballroom έκλεισε τις πόρτες του για πάντα, αλλά ο διεθνής αντίκτυπός του είναι ακόμη αισθητός μέχρι σήμερα.

Στην ιστορική τοποθεσία του, μεταξύ της 140ης και της 141ης οδού στη Λεωφόρο Lenox της Νέας Υόρκης, μια αναμνηστική πινακίδα τιμά το Savoy Ballroom και την κληρονομιά του ως το «σπίτι της πολιτιστικής καινοτομίας».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις