Λύνει τον κύβο του Ρούμπικ σε 0,103 δευτερόλεπτα: Το σπουδαίο «επίτευγμα» ομάδας φοιτητών
Το ρομπότ Purdubik's Cube λύνει έναν κύβο του Ρούμπικ πριν προλάβουμε να πούμε «κύμινο».
Στο Ρεκόρ Γκίνες μπήκε το ρομπότ Purdubik's Cube, που κατασκεύασε μια ομάδα φοιτητών μηχανικής του Πανεπιστημίου Purdue, για την επίλυση ενός κύβου του Ρούμπικ σε μόλις 0,103 δευτερόλεπτα.
Ο χρόνος αυτός συνέτριψε το προηγούμενο ρεκόρ των 0,305 δευτερολέπτων που κατείχαν μηχανικοί της Mitsubishi στην Ιαπωνία με το δικό τους ρομπότ, το TOKUFASTbot, από τον Μάιο του 2024.
Σύμφωνα με το SciTech Daily, το σύστημα που σχεδίασαν οι φοιτητές Junpei Ota, Aden Hurd, Matthew Patrohay και Alex Berta χρησιμοποιεί μηχανική όραση για την αναγνώριση χρωμάτων, προσαρμοσμένους αλγόριθμους επίλυσης και βιομηχανικού επιπέδου υλικό ελέγχου κίνησης. Κάθε κίνηση εκτελείται με λεπτομερώς ρυθμισμένα προφίλ κίνησης για τη μεγιστοποίηση της επιτάχυνσης, της επιβράδυνσης και της μηχανικής απόδοσης, με αποτέλεσμα τον ακριβή συντονισμό του ελέγχου σε υπο-χιλιοστά του δευτερολέπτου.
Η επίτευξη αυτής της ταχύτητας, βέβαια, δεν ήταν εφικτή με έναν συμβατικό κύβο του Ρούμπικ. Οι φοιτητές χρειάστηκε να ανασχεδιάσουν τον εσωτερικό πυρήνα του κύβου ώστε να αντέχει τα ακραία μηχανικά φορτία που προκαλούν οι ρομποτικές κινήσεις υψηλής ταχύτητας. Επίσης, οι επιμέρους πολύχρωμοι κύβοι τροποποιήθηκαν για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και μειωμένη τριβή.