Μακρόν: Να είμαστε ασυμβίβαστοι ότι απειλείται η εδαφική κυριαρχία εταίρων όπως Ελλάδας και Κύπρου
Σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα από τους Εμανουέλ Μακρόν και Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου των Ωκεανών του ΟΗΕ, στη Νίκαια.

Με μία ξεκάθαρη αναφορά στην ανάγκη προστασίας των ΑΟΖ εταίρων και συμμαχικών δυνάμεων, ο Εμανουέλ Μακρόν έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα τονίζοντας πως «θα πρέπει να είμαστε ασυμβίβαστοι όταν η εδαφική κυριαρχία εταίρων μας απειλείται και αναφέρομαι στους φίλους, τους Έλληνες και του Κυπρίους».
«Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το 30% με τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές μας αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε την παράνομη, λαθραία και ανεξέλεγκτη αλιεία, αν θέλουμε να υπερασπιστούμε την επιστήμη μας, πρέπει να προστατεύσουμε τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες μας. Πρέπει να είμαστε ασυμβίβαστοι όταν απειλείται η εδαφική κυριαρχία ορισμένων από τους εταίρους μας. Σκέφτομαι εδώ τους Έλληνες ή Κύπριους φίλους μας. Πρέπει να προστατεύσουμε τα χωρικά μας ύδατα και αυτές τις θαλάσσιες περιοχές παντού» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Στη Διάσκεψη για τα έργα και τις επενδύσεις Συνδεσιμότητας στη Μεσόγειο που οργάνωσε στη Νίκαια ο Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι διασυνδέσεις, ηλεκτρικές και ψηφιακές, είναι οι αρτηρίες των σύγχρονων οικονομιών.
Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε δύο έργα: στον GREGY Interconnector –την ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Ευρώπη μέσω Ελλάδας- και στον Great Sea Interconnector (GSI), τον οποίο χαρακτήρισε ζωτικό κρίκο στην αλυσίδα της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.
Τα έργα όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, είναι σημαντικά για τη συνδεσιμότητα, είναι όμως και στρατηγικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση για έναν επιπλέον λόγο καθώς εμπλέκονται ευρωπαϊκές εταιρείες στην ανάπτυξή τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η ελευθερία της συνδεσιμότητας ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων είναι αδιαπραγμάτευτη.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη στήριξη της Ελλάδας στον Οικονομικό Διάδρομο IMEC, που θα συνδέει την Ινδία και τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη και επανέλαβε την επιδίωξη της Ελλάδας να συνεργαστεί με τις χώρες που συμμετέχουν στο εμβληματικό αυτό εγχείρημα, ως φυσική πύλη προς την Ευρώπη.