Μεσίστιες οι σημαίες στην Αργεντινή λόγω της εκδημίας του Πάπα Φραγκίσου
Θλίψη στον Καθολικό κόσμο προκάλεσε ο θάνατος του Αργεντίνου ποντίφικα τη Δευτέρα του Πάσχα.
Μεσίστιες κυματίζουν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα οι σημαίες σε όλη την Αργεντινή, τόπο καταγωγής του Πάπας Φραγκίσκου.
Ο πρόεδρος της χώρας, Χαβιέρ Μιλέι έδωσε εντολή η χώρα να τηρήσει ολιγοήμερο εθνικό πένθος.
Γεννημένος ως Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο το 1936 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, υπήρξε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες αλλά και μεταρρυθμιστικές μορφές στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τον 21ο αιώνα. Ανέβηκε στον παπικό θρόνο το 2013 ως ο πρώτος Ιησουίτης και ο πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική, σηματοδοτώντας μια εποχή αλλαγής, διαλόγου και αναταράξεων τόσο εντός του Βατικανού όσο και στη διεθνή σκηνή.
Το τελευταίο διάστημα, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας ωστόσο μέχρι την τελευταία στιγμή έμεινε δίπλα στους πιστούς. Την Κυριακή του Πάσχα εμφανίστηκε στην κατάμεστη πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό και ευλόγησε τους συγκεντρωμένους ενώ αργότερα το βράδυ συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέι Ντι Βανς.
Παγκόσμιοι ηγέτες αποχαιρετούν τον ποντίφικα
Παγκόσμιοι ηγέτες και κυβερνώντα όργανα σπεύδουν να αποχαιρετήσουν τον Πάπα Φραγκίσκο, μετά την επίσημη ανακοίνωση του θανάτου του από την ηγεσία του Βατικανού στις 22 Απριλίου.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν από τους πρώτους που εξέφρασαν τη θλίψη τους, χαρακτηρίζοντας τον Ποντίφικα «άνδρα ταπεινότητας, δίπλα στους πλέον ευάλωτους και αδύναμους». Σε ανάλογο τόνο, ο μελλοντικός Καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς μετέφερε μέσω της ΕΡΤ τα θερμά του συλλυπητήρια για την απώλεια.
Ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ τον περιέγραψε ως «καλό, θερμό και ευαίσθητο άνθρωπο», ενώ η Πρόεδρος της Ελβετίας, Καρίν Κέλερ Σάτερ, τον συνέκρινε με «μεγάλο πνευματικό ηγέτη και ακούραστο υπερασπιστή της ειρήνης». Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντούλ Φατάχ αλ-Σίσι τόνισε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος «ήταν φωνή ειρήνης, αγάπης και συμπόνιας», ενώ ο Πρωθυπουργός της Σκωτίας Τζον Σουίνεϊ μίλησε για «φωνή ειρήνης, ανεκτικότητας και συμφιλίωσης».