Μητσοτάκης: Υλοποιώ την υπόσχεσή μου για Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα σε Ιόνιο και Νότιο Αιγαίο
Απαγόρευση της αλιείας με μηχανότρατα εντός των ορίων των Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων, ένα μέτρο που στοχεύει στην προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και της βιώσιμης αλιείας.
Με τη θεσμοθέτηση δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων – στο Ιόνιο και στις Νότιες Κυκλάδες – η Ελλάδα κάνει ένα καθοριστικό βήμα για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και αναδεικνύεται σε ηγέτη της Μεσογείου στον τομέα των προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκης η συνολική έκταση των δύο νέων πάρκων ανέρχεται σε 27.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ξεπερνώντας κατά 25% τις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εκτάσεις θαλάσσιας προστασίας όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε μεσογειακό επίπεδο.
«Υλοποιούμε τη δέσμευσή μας για ουσιαστική προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η Ελλάδα πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο στη Μεσόγειο με δύο σύγχρονα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα που θα συμβάλουν στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και της αειφορίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Σε δημόσια διαβούλευση οι μελέτες
Ήδη έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση οι περιβαλλοντικές μελέτες για την ίδρυση των δύο πάρκων, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εξέτασή τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας και η έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων για την τελική θεσμοθέτηση.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η απαγόρευση της αλιείας με μηχανότρατα εντός των ορίων των Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων, ένα μέτρο που στοχεύει στην προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και της βιώσιμης αλιείας.
Με αυτά τα δύο νέα πάρκα, η Ελλάδα ενισχύει ουσιαστικά το δίκτυο προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών της, διασφαλίζοντας τη θαλάσσια κληρονομιά της για τις επόμενες γενιές και στέλνοντας ισχυρό μήνυμα περιβαλλοντικής ευθύνης.
