Παπασταύρου: «Η άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας»
Η συμμετοχή της Chevron στον διαγωνισμό για τα θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης, εφόσον προχωρήσει, θα είναι de facto αναγνώριση των ελληνικών δικαιωμάτων ξεκαθάρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σαφές μήνυμα για την προστασία του θαλάσσιου πλούτου της χώρας στέλνει η κυβέρνηση, με τη θεσμοθέτηση δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων σε Νότιες Κυκλάδες και Ιόνιο. Την πρωτοβουλία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου , μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των θαλασσών μας», χαρακτήρισε την κίνηση ο υπουργός, τονίζοντας πως η κίνηση αναγνωρίζεται ήδη διεθνώς. Όπως είπε, οι ελληνικές θάλασσες είναι άρρηκτα δεμένες με την ιστορία, την οικονομία, τον πολιτισμό και, τελικά, με την ίδια την εθνική ταυτότητα.
Η Ελλάδα πιο μπροστά από τους ευρωπαϊκούς στόχους
Η χώρα, σύμφωνα με τον κ. Παπασταύρου, όχι μόνο τηρεί τις δεσμεύσεις της αλλά τις ξεπερνά κατά 20-25%, φτάνοντας πρόωρα τον στόχο της Ε.Ε. για προστασία του 30% των χωρικών υδάτων μέχρι το 2030.
Πρωτοπόρος δηλώνει η Ελλάδα και στην απαγόρευση της μηχανότρατας ένα μέτρο που όπως είπε, ακολουθούν μόλις τώρα η Δανία και η Σουηδία.
Γιατί επιλέχθηκαν οι Κυκλάδες και το Ιόνιο
Οι περιοχές που επιλέχθηκαν έχουν ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία, εξήγησε ο υπουργός. Ενδεικτικά, στις Νότιες Κυκλάδες (ιδίως στην Πολύαιγο) ζει η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας, ενώ στο Ιόνιο συναντώνται κρίσιμα οικοσυστήματα και λιβάδια Ποσειδωνίας «φυσικοί σύμμαχοι» στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.
Όχι σε παύση, ναι σε νέες δραστηριότητες
Ο κ. Παπασταύρου ξεκαθάρισε ότι η δημιουργία των πάρκων δεν συνεπάγεται παύση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Αντίθετα, ανοίγει ο δρόμος για νέες μορφές τουρισμού – με αιχμή τον καταδυτικό τουρισμό.
Οι περιορισμοί που θα ισχύσουν είναι στοχευμένοι και εποχικοί, π.χ. σε περιόδους αναπαραγωγής των ψαριών (Απρίλιο-Μάιο), ενώ η μηχανότρατα τίθεται εκτός λόγω της καταστροφικής της επίδρασης στα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Τεχνολογία και real-time έλεγχος
Τα μέτρα δεν θα μείνουν στα χαρτιά, διαβεβαιώνει ο υπουργός. Μετά τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης (22 Σεπτεμβρίου), θα ακολουθήσει Προεδρικό Διάταγμα και εφαρμογή με χρήση τεχνολογίας και drones για real-time εποπτεία.
Αποκρούοντας την τουρκική ρητορική
Απαντώντας στην τουρκική προπαγάνδα περί «γκρίζων ζωνών»,ο υπουργός ήταν σαφής: «Η άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας». Σημείωσε μάλιστα ότι η συμμετοχή της Chevron στον διαγωνισμό για τα θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης, εφόσον προχωρήσει, θα είναι de facto αναγνώριση των ελληνικών δικαιωμάτων.
Όσο για τη Λιβύη, ο κ. Παπασταύρου υπογράμμισε πως η πρακτική τήρηση της μέσης γραμμής επιβεβαιώνει πως η Ελλάδα προχωρά με ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και στρατηγική.
