Τέμπη: Ο Καραμανλής στο Δικαστικό Συμβούλιο - Υπό αποχώρηση από την ψηφοφορία η αντιπολίτευση
Τα επόμενα βήματα μετά από την αναμενόμενη παραπομπή του Κώστα Καραμανλή στο Δικαστικό Συμβούλιο προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του για την πλημμεληματική κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Κλείνει απόψε ο κύκλος έντασης και οξύτητας με επίκεντρο τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη , ο οποίος άνοιξε τον περασμένο Φεβρουάριο με τα μαζικά συλλαλητήρια και το αίτημα προανακριτικής κατά του Χρήστου Τριαντόπουλου και κορυφώθηκε με την ογκωδέστατη δικογραφία του ειδικού εφέτη ανακριτή Λάρισας που οδηγεί τον Κώστα Αχ. Καραμανλή στο φυσικό δικαστή.
Αργά το βράδυ, η κάλπη θα «μιλήσει», με τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών να παραπέμπεται με τις ψήφους της ΝΔ στο Δικαστικό Συμβούλιο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος, όπως ακριβώς ζητά το «γαλάζιο» πόρισμα της προανακριτικής.
Σκληρή κριτική και μαζικές αποχωρήσεις
Η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να αποκλίνει από τη θέση της περί καταστρατήγησης του Συντάγματος με την προανακριτική fast track, συνεπώς τα περισσότερα κόμματα σκέφτονται να απόσχουν της μυστικής ψηφοφορίας. ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά εμφανίζονται έτοιμα να αποχωρήσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας στο τέλος της συζήτησης, αφού πρώτα έχουν δώσει όμως τη μάχη, καταγγέλλοντας «σκηνικό συγκάλυψης» και «οριστική αμνήστευση» του πρώην υπουργού Υποδομών. Δεν αποκλείεται να τους ακολουθήσουν στο δρόμο της εξόδου και Ελληνική Λύση και ΝΙΚΗ, με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται απόψε.
Οι Νίκος Ανδρουλάκης και Σωκράτης Φάμελλος, όπως και οι υπόλοιποι αρχηγοί της ελάσσονος αντιπολίτευσης, αναμένεται να μιλήσουν από βήματος για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος μέσω της «προανακριτικής - πλυντήριο», όπως θα καταγγείλουν, επιμένοντας πως κακώς δεν εξετάστηκε σε βάθος η υπόθεση και δεν κλήθηκαν ουσιώδεις μάρτυρες. Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής, τόσο με παρέμβασή του στην Ολομέλεια κατά την ψήφιση της συγκρότησης της προανακριτικής, όσο και με γραπτό υπόμνημά του στην επιτροπή, δήλωσε την αθωότητά του, θέτοντας τον εαυτό του στην κρίση της Δικαιοσύνης. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο πρώην υπουργός δεν θα τοποθετηθεί ξανά από βήματος.
Τι θα δείξει η κάλπη
Σε κάθε περίπτωση, η αποψινή μυστική ψηφοφορία θα είναι λιγότερο… δραματική από εκείνη για τη σύσταση προανακριτικής τον Ιούνιο, καθώς τότε είχαν στηθεί συνολικώς δεκατέσσερις κάλπες, μία για κάθε πρόσωπο που περιλαμβάνονταν στις συνολικώς τρεις προτάσεις παραπομπής που είχαν καταθέσει κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Υπενθυμίζεται πως στη μυστική ψηφοφορία του Ιουνίου, η «γαλάζια» πρόταση παραπομπής του Κώστα Καραμανλή σε προανακριτική κατέγραψε δυο απώλειες.
Κι αυτό διότι - σύμφωνα πάντα με τις επίσημες τοποθετήσεις, δεδομένης της μυστικότητας της ψηφοφορίας - την πρόταση της ΝΔ που συγκέντρωσε 154 «ναι», είχαν ψηφίσει οι βουλευτές της πλειοψηφίας (εκτός του Κώστα Καραμανλή που δεν μπορεί να ψηφίσει τον εαυτό του) καθώς και, κατά δήλωσή τους, οι ανεξάρτητοι Δημήτρης Κυριαζίδης και Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς.
Μένει να φανεί εάν θα υπάρξουν και απόψε διαρροές - έστω και περιορισμένες - από το στρατόπεδο του «ναι» στην παραπομπή του Κώστα Καραμανλή. Μετά από το πράσινο φως της Ολομέλειας, εναπόκειται στους ανώτατους δικαστές να κρίνουν για τη βασιμότητα ή μη της κατηγορίας που αποδίδεται στον πρώην υπουργό. Το Δικαστικό Συμβούλιο θα συγκροτηθεί μέσω κλήρωσης σε δημόσια συνεδρίαση από τον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη.
Σε κάθε περίπτωση, απόψε φαίνεται πως μπαίνει τέλος και στο πολυσυζητημένο «μοντέλο Τριαντόπουλου», την επιλογή δηλαδή της πλειοψηφίας για προανακριτικές - εξπρές και απευθείας παραπομπή στο φυσικό δικαστή κυβερνητικών στελεχών, δεδομένου ότι η ΝΔ αποφάσισε να προτείνει εξεταστική επιτροπή για την έτερη «καυτή» υπόθεση, εκείνη του ΟΠΕΚΕΠΕ.
