Μπλακ άουτ στην Ιβηρική: Ομαλοποιείται η κατάσταση - Πού εστιάζει η έρευνα των αρχών
Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά από τεχνικό πρόβλημα που προκάλεσε αστάθεια και κατάρρευση στο σύστημα, έως και μια μεγάλης έκτασης κυβερνοεπίθεση.
Για λίγες ώρες η Ισπανία και η Πορτογαλία «επέστρεψαν στην εποχή των σπηλαίων» έπειτα από το πρωτοφανές μπλακ αουτ που μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα διέκοψε την ηλεκτροδότηση και στις δυο χώρες. Το δίκτυο αποκαθίσταται με αργούς ρυθμούς, ενώ οι αρχές στις δυο χώρες, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναζητούν τις αιτίες. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά από κάποιο τεχνικό πρόβλημα που μπορεί να προκάλεσε αστάθεια και εν τέλει κατάρρευση στο σύστημα, έως και μια μεγάλης έκτασης κυβερνοεπίθεση.
Η ζωή στις δυο χώρες σιγά σιγά επανέρχεται σε φυσιολογικούς ρυθμούς όσο η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται. Από την στιγμή που διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε Ισπανία και Πορτογαλία, τα αεροδρόμια σταμάτησαν να λειτουργούν και πτήσεις εκτράπηκαν σε άλλες χώρες, το μετρό και τα τρένα σταμάτησαν επιτόπου, νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες διέκοψαν τη λειτουργία τους.
Σούπερ μάρκετ άδειασαν από πανικόβλητους κατοίκους, ενώ ακόμα και τα νοικοκυριά αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα με τη λειτουργία ψυγείων και ηλεκτρικών συσκευών.
Η νύχτα ήταν εφιαλτική και θύμιζε μεσαίωνα, καθώς δεν λειτουργούσε τίποτα. Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αναπτύσσοντας 30.000 αστυνομικούς σε όλη τη χώρα για να τηρήσουν την τάξη, καθώς οι κυβερνήσεις των δύο χωρών συγκαλούσαν έκτακτες συνεδριάσεις των υπουργικών συμβουλίων για τη διαχείριση της κατάστασης.

Μυστήριο πίσω από τα αίτια
Οι διακοπές ρεύματος σε τέτοια κλίμακα είναι εξαιρετικά σπάνιες στην Ευρώπη. Η αιτία ήταν ασαφής, με την Πορτογαλία να υποστηρίζει ότι το ζήτημα προήλθε από την Ισπανία και η Ισπανία να δείχνει το δάχτυλο σε μια διάλυση στη σύνδεσή της με τη Γαλλία.
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Λουίς Μόντενεγκρο δήλωσε ότι δεν υπάρχει «καμία ένδειξη» ότι η κυβερνοεπίθεση προκάλεσε το μπλακ άουτ. Παρόλα αυτά, κυκλοφόρησαν φήμες για πιθανή δολιοφθορά και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες είπε ότι μίλησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.
Ο Σάντσες είπε ότι η χώρα υπέστη απώλεια 15 GW παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε πέντε δευτερόλεπτα, που ισοδυναμεί με το 60% της εθνικής ζήτησης. Οι τεχνικοί εργάζονταν για να καταλάβουν γιατί συνέβη αυτή η ξαφνική πτώση, είπε. «Αυτό είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει», είπε.

Ο Ζοάο Κονσεϊσάο, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της πορτογαλικής εταιρείας δικτύου REN, είπε στους δημοσιογράφους ότι η εταιρεία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «πολύ μεγάλης ταλάντωσης στην ηλεκτρική τάση, πρώτα στο ισπανικό σύστημα, η οποία στη συνέχεια εξαπλώθηκε στο πορτογαλικό σύστημα».
«Μπορεί να υπάρχουν χίλιες και μία αιτίες, είναι πρόωρο να εκτιμηθεί η αιτία», είπε, προσθέτοντας ότι η REN βρίσκεται σε επαφή με την Ισπανία.
Ο ισπανικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου REE κατηγόρησε μια αποτυχία σύνδεσης με τη Γαλλία για την ενεργοποίηση ενός knock-on effect.
«Η έκταση της απώλειας ισχύος ήταν πέρα από αυτό που έχουν σχεδιαστεί για να χειρίζονται τα ευρωπαϊκά συστήματα και προκάλεσε αποσύνδεση του ισπανικού και του γαλλικού δικτύου, το οποίο με τη σειρά του οδήγησε στην κατάρρευση του ισπανικού ηλεκτρικού συστήματος», είπε ο Εντουάρντο Πριέτο.
Νωρίτερα, τμήματα της Γαλλίας υπέστησαν μια σύντομη διακοπή λειτουργίας. Η RTE, ο γαλλικός φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου, δήλωσε ότι είχε μετακινηθεί για να συμπληρώσει την ηλεκτρική ενέργεια σε ορισμένες περιοχές της βόρειας Ισπανίας μετά το χτύπημα της διακοπής.

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση
Στην Ισπανία, η ισχύς άρχισε να επιστρέφει στη χώρα των Βάσκων και στις περιοχές της Βαρκελώνης νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, και σε περιοχές της πρωτεύουσας Μαδρίτης το βράδυ της ίδιας ημέρας. Περίπου το 61% της ηλεκτρικής ενέργειας είχε αποκατασταθεί μέχρι αργά τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον εθνικό φορέα εκμετάλλευσης δικτύου.
Η Enagas είπε ότι είχε ενεργοποιήσει συστήματα έκτακτης ανάγκης για να καλύψει τη ζήτηση κατά τη διάρκεια του μπλακ άουτ, ενώ ο Prieto είπε ότι η επιστροφή των συστημάτων στην κανονική λειτουργία θα διαρκέσει «αρκετές ώρες».
Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο X, ο δήμαρχος της Μαδρίτης Χοσέ Λουίς Μαρτίνεθ-Αλμέιδα είπε ότι ο φωτισμός των δρόμων της πόλης δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως, γι' αυτό συνέστησε στους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι, προσθέτοντας: «Είναι σημαντικό οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να μπορούν να κυκλοφορούν».
Η ισχύς επέστρεφε σταδιακά σε διάφορους δήμους της Πορτογαλίας αργά τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένου του κέντρου της πόλης της Λισαβόνας. Ο πάροχος δικτύου REN είπε ότι 85 από τους 89 υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας ήταν ξανά συνδεδεμένοι.

Κλειστά καταστήματα και μετρό
Το μπλακ άουτ είχε εκτεταμένες επιπτώσεις σε όλη τη χερσόνησο. Τα νοσοκομεία στη Μαδρίτη και την Καταλονία στην Ισπανία ανέστειλαν όλες τις συνήθεις ιατρικές εργασίες, αλλά εξακολουθούσαν να φροντίζουν ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, χρησιμοποιώντας εφεδρικές γεννήτριες. Αρκετά ισπανικά διυλιστήρια πετρελαίου έκλεισαν και ορισμένοι λιανοπωλητές έκλεισαν, συμπεριλαμβανομένης της αλυσίδας παντοπωλείων Lidl και του κολοσσού επίπλων IKEA.
Η πορτογαλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι τα φανάρια επηρεάστηκαν σε ολόκληρη τη χώρα και το μετρό έκλεισε στη Λισαβόνα και το Πόρτο, ενώ ακυρώθηκαν τα τρένα και στις δύο χώρες.
«Απλώς δεν ξέρω σε ποιον να απευθυνθώ. Η κόρη μου στη Βαρκελώνη γεννάει. Θα χάσουμε τη σύνδεση για να φτάσουμε εκεί», είπε ο Άντζελες Αλβάρες, εγκλωβισμένος έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Atocha της Μαδρίτης.
Ο Σάντσες είπε τη Δευτέρα το απόγευμα ότι περίπου 35.000 επιβάτες τρένων διασώθηκαν από τρένα, ενώ 11 τρένα εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένα σε απομακρυσμένες περιοχές.

Οι εικόνες από ένα σούπερ μάρκετ της Μαδρίτης έδειχναν μεγάλες ουρές σε ταμεία και άδεια ράφια, καθώς οι άνθρωποι έσπευσαν να προμηθευτούν βασικά είδη, ενώ οι αγώνες στο τουρνουά τένις της Μαδρίτης Open είχαν ανασταλεί.
Η Τράπεζα της Ισπανίας είπε ότι η ηλεκτρονική τραπεζική λειτουργεί "επαρκώς" σε εφεδρικά συστήματα, αν και οι κάτοικοι ανέφεραν επίσης ότι οι οθόνες των ΑΤΜ είχαν αδειάσει.
Υπήρξε μποτιλιάρισμα στο κέντρο της Μαδρίτης καθώς τα φανάρια σταμάτησαν να λειτουργούν, με άτομα με αντανακλαστικά γιλέκα να διορίζονται να κατευθύνουν οχήματα στις διασταυρώσεις. Το τοπικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι άνθρωποι έχουν παγιδευτεί σε βαγόνια του μετρό και ανελκυστήρες.
Πολλοί Ισπανοί αποφάσισαν να κάνουν μισή μέρα άδεια, συγκεντρώνοντας σε δρόμους και πλατείες για αυτοσχέδιες συγκεντρώσεις ή μαγειρεύοντας γεύματα υπό το φως των κεριών στο σπίτι.

Η κίνηση στο Διαδίκτυο μειώθηκε κατά 90% στην Πορτογαλία και 80% στην Ισπανία σε σύγκριση με τα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με το Cloudflare Radar, το οποίο παρακολουθεί την παγκόσμια κυκλοφορία στο Διαδίκτυο.
Τέτοιου μεγέθους διακοπές ρεύματος σπάνια παρατηρούνται στην Ευρώπη. Το 2003, ένα πρόβλημα με μια υδροηλεκτρική γραμμή μεταξύ Ιταλίας και Ελβετίας προκάλεσε μεγάλη διακοπή λειτουργίας σε ολόκληρη την ιταλική χερσόνησο για περίπου 12 ώρες.
Το 2006, ένα υπερφορτωμένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία προκάλεσε διακοπές ρεύματος σε μέρη της Ευρώπης και μέχρι το Μαρόκο.

Περίπου το 43% της ενέργειας της Ισπανίας προέρχεται από την αιολική και ηλιακή ενέργεια, με τα πυρηνικά να αντιστοιχούν σε επιπλέον 20% και τα ορυκτά καύσιμα το 23%, σύμφωνα με το ενεργειακό think tank Ember.