Νέα SMS απάτη με «κλήση» από το gov.gr: Προειδοποιεί η ΕΛΑΣ
Η ΕΛΑΣ προειδοποιεί για SMS που μοιάζουν να έρχονται από το gov.gr και ζητούν πινακίδα και στοιχεία κάρτας για δήθεν πρόστιμο.
Ένα μήνυμα στο κινητό, ένα όνομα που εμπνέει εμπιστοσύνη και ένα «πρόστιμο» που πρέπει να πληρωθεί άμεσα. Έτσι ξεκινά η νέα απάτη που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες και για την οποία προειδοποίησε στα social media η Ελληνική Αστυνομία.
Τι λέει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ
Οι επιτήδειοι στέλνουν SMS για δήθεν τροχαία παράβαση ή πρόστιμο, φροντίζοντας το μήνυμα να φαίνεται αυθεντικό και σαν να προέρχεται από το gov.gr. Το μήνυμα περιλαμβάνει σύνδεσμο που οδηγεί σε ψεύτικη σελίδα. Εκεί ζητούνται η πινακίδα κυκλοφορίας του οχήματος και στοιχεία τραπεζικής κάρτας. Το μήνυμα της Αστυνομίας είναι σύντομο και σαφές: «Μην πατάτε links σε SMS, το gov.gr δεν θα σας στείλει ΠΟΤΕ σύνδεσμο». Για οποιονδήποτε έλεγχο ή πληρωμή, οι πολίτες πρέπει να μπαίνουν μόνοι τους στο επίσημο gov.gr.
Πώς δουλεύει η παγίδα
Σε πρόσφατο περιστατικό που μετέδωσε το Ράδιο Θεσσαλονίκη, ο σύνδεσμος παρέπεμπε σε διεύθυνση που δεν έχει καμία σχέση με το κράτος. Η πλαστή σελίδα ζητά την πινακίδα, εμφανίζει πρόστιμο 10 ευρώ και ζητά στοιχεία κάρτας. Το μικρό ποσό δεν είναι τυχαίο. Όποιος το βλέπει σκέφτεται «ας το τακτοποιήσω να τελειώνει», και εκεί βρίσκεται η παγίδα.
Το πιο ύπουλο στοιχείο είναι ο αποστολέας. Σύμφωνα με προηγούμενες προειδοποιήσεις, το SMS έρχεται με το ίδιο όνομα με το οποίο φτάνουν οι κωδικοί για την έκδοση εγγράφων, οπότε φαίνεται να ανήκει στην επίσημη πύλη. Σε άλλη καταγραφή, το μήνυμα εμφανιζόταν μέσα στην πραγματική ροή συνομιλίας του gov.gr. Η πίεση χρόνου είναι σταθερό εργαλείο των δραστών, με φράσεις όπως «λήγει σήμερα» ή «τελευταία ειδοποίηση».
Πότε ξεκίνησε στην Ελλάδα
Η ακριβής πρώτη εμφάνιση δεν προκύπτει από τις δημόσιες πηγές. Οι καταγραφές που βρήκαμε δείχνουν το εξής χρονολόγιο:
Αρχές του 2026: Ειδικό δημοσίευμα αναφέρεται σε προηγούμενο κύμα με ψεύτικο πρόστιμο νωρίτερα μέσα στη χρονιά.
Τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου 2026: Η υπόθεση γίνεται ευρύτερα γνωστή. Τα παραπλανητικά μηνύματα για δήθεν κλήσεις ή πρόστιμα πληθαίνουν και το όνομα αποστολέα μοιάζει με του gov.gr. Λίγο αργότερα ακολουθεί ενημέρωση του Cyber Alert της ΕΛΑΣ, με μηνύματα όπως «Σας υπενθυμίζουμε ήπια την εκκρεμή παράβαση».
26 Αυγούστου 2026: Νέα προειδοποίηση της ΕΛΑΣ για smishing με δήθεν κλήσεις τροχαίας. Η πλαστή σελίδα μπορεί να χρησιμοποιεί το σήμα της Αστυνομίας, κρατικά σύμβολα και στοιχεία του σχεδιασμού του gov.gr.
6 Οκτωβρίου 2026: Η τελευταία ανάρτηση της ΕΛΑΣ, με αφορμή το νέο κύμα.
Με απλά λόγια, η απάτη επανέρχεται σε κύματα και κάθε φορά γίνεται πιο πειστική.
Το ίδιο σενάριο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό. Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Bitdefender παρακολουθεί από τον Δεκέμβριο του 2025 εκστρατείες smishing με θέμα διόδια, πρόστιμα και παράβολα στάθμευσης. Εντόπισε πάνω από 79.000 απατηλά μνύματα και περίπου 40 ενεργές καμπάνιες σε τουλάχιστον δώδεκα χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο. Δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη σύνδεση ανάμεσα στις καμπάνιες, πέρα από το κοινό θέμα.
Μαδρίτη: Στην Ισπανία οι απατεώνες υποδύονται την Γενική Διεύθυνση Τροχαίας (DGT). Οι πιο στοχευμένες περιοχές είναι η Μαδρίτη, η Καταλονία και η Ανδαλουσία. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, το εθνικό ινστιτούτο κυβερνοασφάλειας INCIBE επισήμανε απατηλά μηνύματα και email για δήθεν απλήρωτη κλήση. Οι αρχές θυμίζουν ότι τα πρόστιμα αποστέλλονται κανονικά ταχυδρομικά ή μέσω του επίσημου συστήματος ηλεκτρονικής διεύθυνσης (DEV).
Παρίσι: Στη Γαλλία κυκλοφορούν μηνύματα για απλήρωτα διόδια ULYS. Παλαιότερο κύμα με «απλήρωτο πρόστιμο στάθμευσης» είχε οδηγήσει τις αρχές να τονίσουν ότι η μόνη νόμιμη ιστοσελίδα πληρωμής είναι η amendes.gouv.fr και ότι υπενθυμίσεις στέλνονται μόνο ταχυδρομικά.
Δουβλίνο: Στην Ιρλανδία το δόλωμα είναι το «απλήρωτο διόδιο» του συστήματος eFlow.
Λευκωσία: Στις 26 Μαΐου 2026 η Αστυνομία Κύπρου προειδοποίησε για SMS με δήθεν απλήρωτες κλήσεις, που παραπέμπουν σε πληρωμή «εξωδικαστικού» προστίμου.
Οι ερευνητές εξηγούν γιατί το κόλπο πιάνει. Το SMS θεωρείται πιο προσωπικό κανάλι από το email και δεν έχει αποτελεσματικά φίλτρα. Ο φόβος ενός προστίμου και η αίσθηση επείγοντος περιορίζουν τον χρόνο για σκέψη.
Τι να κάνετε αν λάβετε το μήνυμα
• Μην πατήσετε τον σύνδεσμο και μην απαντήσετε.
• Μην δώσετε ποτέ αριθμό κάρτας, κωδικούς e-banking ή κωδικούς TaxisNet.
• Ελέγξτε μόνοι σας: πληκτρολογήστε το gov.gr στον browser και δείτε τη Θυρίδα Πολίτη.
• Προσέξτε τη διεύθυνση. Αν η κατάληξη δεν είναι ακριβώς gov.gr, πρόκειται για απάτη.
• Αν έχετε ήδη δώσει στοιχεία κάρτας, καλέστε αμέσως την τράπεζά σας για να την μπλοκάρει και αναφέρετε το περιστατικό στην Αστυνομία.