Νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας: Τι αποφασίστηκε στο τετ α τετ υπουργείου Δικαιοσύνης - ΕΝΔΕ
Το Υπουργείο μοιάζει να... ανέκρουσε πρύμναν στις πολλές από τις κομβικές αλλαγές που σχεδιάζονται, με σκοπό την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης

Ειδήσεις έβγαλε η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΝΔΕ, Γ. Φλωρίδης και Ιω. Μπούγας δεσμεύτηκαν να διατηρηθεί η 8μηνη προθεσμία έκδοσης αποφάσεων, αντί της 6μηνης που πρότεινε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, να μην είναι υποχρεωτικός ο προέλεγχος της αοριστίας των αγωγώ και κυρίως να μην υποχρεώνεται ο δικαστής να ενημερώνει για τυχόν καθυστερήσεις - ζήτημα που αφορά τις πειθαρχικές διώξεις σε δικαστές, που είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» του νέου Κώδικα, από πλευράς δικαστικού σώματος.
Εάν ισχύουν όσα αναφέρει η Ένωση Δικαστών, τότε το υπουργείο μοιάζει να... ανέκρουσε πρύμναν στις πολλές από τις κομβικές αλλαγές που σχεδιάζονται, με σκοπό την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης. Κάτι που μένει να αποδειχθεί, φυσικά, όταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο...
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:
«Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης επισκέφθηκαν σήμερα το Υπουργείο Δικαιοσύνης και συναντήθηκαν με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Αναπτύξαμε τις θέσεις της Ένωσης όπως αναλυτικά εκτίθενται στις γραπτές παρατηρήσεις μας που δόθηκαν στη δημοσιότητα και διατυπώσαμε τις αντιρρήσεις μας σε συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου. Έγινε ειδική αναφορά στο αποτέλεσμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας το οποίο αποτυπώνει ξεκάθαρα τις σοβαρές αντιρρήσεις και τους προβληματισμούς του συνόλου σχεδόν του Δικαστικού Σώματος.
Ο Υπουργός και Υφυπουργός δεσμεύτηκαν για: α) την απάλειψη της προτεινόμενης στο άρθρο 307 ΚΠολΔ υποχρέωσης του δικαστή να ενημερώνει τους διαδίκους και τον διευθύνοντα το Δικαστήριο για τους λόγους της ενδεχόμενης μη εμπρόθεσμης δημοσίευσης των αποφάσεων, β) την διατήρηση της 8μηνης προθεσμίας δημοσίευσης των αποφάσεων για την τακτική και τις ειδικές διαδικασίες, γ) την απάλειψη της υποχρέωσης προελέγχου της αοριστίας των αγωγών, δ) τον περιορισμό της προτεινόμενης αύξησης του ποσού της αρμοδιότητας του Πολυμελούς Πρωτοδικείου να εκδικάζει εφέσεις, από το προτεινόμενο ποσό των 80.000, στις 60.000 ευρώ, ε) τον συνυπολογισμό στο ανώτατο όριο ετήσιας χρέωσης του δικαστή, αυτοτελώς των διατάξεων καθώς και των ασφαλιστικών μέτρων.
Ικανοποιήθηκαν έτσι βασικά μας αιτήματα και δικαιώθηκε ο σχεδιασμός της Ένωσης όλο αυτό το διάστημα. Εξακολουθούμε να είμαστε σε επαγρύπνηση και θα παλέψουμε για την ικανοποίηση και των υπολοίπων αιτημάτων μας».