Ο καύσωνας «καίει» τις τσέπες μας: Το αόρατο χαράτσι που φουσκώνει λογαριασμούς και τιμές
Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν επιδρούν αρνητικά μόνο στο σώμα και στη διάθεσή μας, αλλά και στον οικογενειακό μας προϋπολογισμό.

Αόρατο «χαράτσι» για τις τσέπες μας αποδεικνύεται ο καύσωνας. Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν επιδρούν αρνητικά μόνο στο σώμα και στη διάθεσή μας, αλλά και στον οικογενειακό μας προϋπολογισμό. Όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει, μαζί του παίρνουν την ανιούσα και η κατανάλωση ρεύματος στο σπίτι, καυσίμου στο αυτοκίνητο, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε -όσοι τουλάχιστον κυκλοφορούν στο λιοπύρι της Αθήνας- πόσο εμφιαλωμένο νερό ή χυμούς μπορεί να αγοράσει κάποιος τις ημέρες του καύσωνα.
Το θερμόμετρο τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πάρει την ανιούσα, ωστόσο το κόστος της ζέστης θα «ξαλαφρώσει» τις τσέπες μας.
Αυξημένο Κόστος Ενέργειας
Με το θερμόμετρο να χτυπάει κόκκινο τα μεσημέρια, το κλιματιστικό να λειτουργεί στο φουλ φαντάζει μονόδρομος. Πόσο όμως μπορεί να επιβαρύνει η χρήση ενός κλιματιστικού τον ήδη πενιχρό οικογενειακό προϋπολογισμό ενός μέσου ελληνικού νοικοκυριού.

Η εξίσωση είναι πολυπαραγοντική και πρέπει να λάβουμε υπόψη την τεχνολογία του κλιματιστικού (inverter, ισχύς σε BTU), χρέωση κιλοβατώρας ανάλογα με το τιμολόγιο ρεύματος αλλά και το επίπεδο θερμομόνωσης του σπιτιού μας.
«Καύσωνας» και στον λογαριασμό του ρεύματος: Πόσο θα πληρώσουμε τον Ιούλιο για το κλιματιστικό
Αν χρησιμοποιήσεις ένα κλιματιστικό 12.000 BTU για 10 ώρες την ημέρα στους 25 βαθμούς, τότε σε συνθήκες καύσωνα (40°C), θα καταναλώνει κατά μέσο όρο περίπου 1,1 κιλοβατώρες ανά ώρα. Αυτό σημαίνει ότι σε μία ημέρα θα καταναλώνει περίπου 11 κιλοβατώρες.

Παράλληλα, αν έχεις σε λειτουργία και ένα δεύτερο κλιματιστικό 9.000 BTU για 8 ώρες στους 26 βαθμούς, η κατανάλωσή του θα είναι περίπου 0,9 κιλοβατώρες την ώρα. Άρα η ημερήσια κατανάλωση του δεύτερου κλιματιστικού είναι περίπου 7,2 κιλοβατώρες.
Συνολικά, η ημερήσια κατανάλωση και των δύο κλιματιστικών είναι περίπου 18,2 κιλοβατώρες.
Αν ο καύσωνας διαρκέσει 6 ημέρες, τότε η συνολική κατανάλωση φτάνει τις 109,2 κιλοβατώρες.
Με τιμή ρεύματος στα 0,18 ευρώ ανά κιλοβατώρα, το συνολικό κόστος για αυτές τις 6 ημέρες θα είναι περίπου 19,66 ευρω μόνο για τα κλιματιστικά.
Η θερμοκρασία ανεβαίνει, το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου αδειάζει
Ποιος σας είπε ότι ο καύσωνας δεν μας κάνει να καίμε περισσότερο καύσιμο στα αυτοκίνητα; Ένα VW Golf με κινητήρα βενζίνης 1.5 λίτρων υπό κανονικές συνθήκες κινούμενο στην πόλη καταναλώνει για μια διαδρομή 4 χιλιομέτρων σε συνθήκες ελαφριάς κίνησης από 5 έως 8 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Σε συνθήκες καύσωνα και με το αυτοκίνητο να καίει από την παραμονή του σε υπαίθριο χώρο, τον κλιματισμό στη μέγιστη ένταση και στην κατώτατη δυνατή θερμοκρασία για την ίδια διαδρομή των 4 χιλιομέτρων η κατανάλωση εκτοξεύτηκε σε 12 λίτρα/100 χιλιόμετρα.
Οι τιμές των καυσίμων σύμφωνα με το παρατηρητήριο Fuel Prices
Γιατί αυξάνεται η κατανάλωση βενζίνης σε καύσωνα;
- Η χρήση του air condition αυξάνει την κατανάλωση κατά 0,3 έως 1 λίτρο/100 χλμ, ανάλογα με το μοντέλο.
- Το καύσιμο εξατμίζεται ελαφρώς πιο γρήγορα σε θερμοκρασίες άνω των 35°C.
- Το μποτιλιάρισμα και η μειωμένη απόδοση κινητήρα σε ακραίες θερμοκρασίες παίζουν επίσης ρόλο
Παράδειγμα: Αν οδηγείς κατά μέσο όρο 30 χιλιόμετρα την ημέρα και το αυτοκίνητό σου, υπό κανονικές συνθήκες, καταναλώνει 7 λίτρα βενζίνης ανά 100 χιλιόμετρα, τότε μέσα σε 10 ημέρες διανύεις συνολικά 300 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστείς περίπου 21 λίτρα βενζίνης, που με τιμή 2 ευρώ το λίτρο, κοστίζουν 42 ευρώ.
Ωστόσο, τις ημέρες του καύσωνα η κατανάλωση αυξάνεται, κυρίως λόγω της χρήσης του κλιματιστικού. Αν η κατανάλωση ανέβει σε 8 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, τότε για τα ίδια 300 χιλιόμετρα θα χρειαστείς 24 λίτρα βενζίνης, δηλαδή 48 ευρώ.
Συνεπώς, το επιπλέον κόστος που πληρώνεις για βενζίνη σε 10 ημέρες καύσωνα είναι 6 ευρώ.
Περπάτημα στον ήλιο, πολλά νερά και χυμοί
Για όσους αναγκάζονται τις ημέρες του καύσωνα να κυκλοφορήσουν πεζή θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να μείνουν ενυδατωμένοι.
- Νερό 500 ml 0,5 ευρώ
- Συσκευασμένοι χυμοί πορτοκάλι (συνήθως 330ml - 500ml):
- Οι μικρές συσκευασίες (π.χ. 330ml Amita) κυμαίνονται συνήθως από 1,20 ευρώ έως 1,80 ευρώ.
- Αναψυκτικά τύπου κόλα (συνήθως 330ml κουτάκι/μπουκάλι ή 500ml μπουκάλι), ένα κουτάκι 330ml (π.χ. Coca-Cola) κοστίζει περίπου 0,80 έως 1,20 ευρώ.
- Οι ηλεκτρολύτες πωλούνται συνήθως σε φαρμακεία και όχι τόσο συχνά σε περίπτερα. Μία συσκευασία με 10-20 αναβράζοντα δισκία ή φακελάκια (π.χ. Almora Plus, Lanes Electrolytes) κοστίζει στα φαρμακεία από 4,50€ έως 8,00€ ή και παραπάνω, ανάλογα την εταιρεία και την προσφορά.

Τα άλλα κρυφά κόστη του καύσωνα
Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία πλήττουν σοβαρά τις καλλιέργειες (καρπόπτωση, μειωμένη παραγωγή, αφυδάτωση). Αυτό οδηγεί σε μειωμένη προσφορά αγροτικών προϊόντων (φρούτα, λαχανικά, σιτηρά, ελαιόλαδο, κτηνοτροφικά) και, κατά συνέπεια, σε αυξήσεις στις τιμές λιανικής.
Η ζέστη επηρεάζει και τα ζώα, μειώνοντας την παραγωγή (π.χ. γάλα) και αυξάνοντας το κόστος συντήρησης, κάτι που μετακυλίεται στον καταναλωτή.
Επεξεργασμένα Προϊόντα: Το αυξημένο κόστος πρώτων υλών (π.χ. ζωοτροφών) και ενέργειας (για ψύξη, μεταφορές) επηρεάζει και τις τιμές των επεξεργασμένων τροφίμων και άλλων προϊόντων.
Η ακραία ζέστη μειώνει την παραγωγικότητα, ιδιαίτερα σε εργασίες που απαιτούν σωματική καταπόνηση σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. οικοδομές, γεωργία, delivery). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες ώρες εργασίας, μειωμένα μεροκάματα ή ακόμα και απώλεια εισοδήματος για αυτοαπασχολούμενους.
Τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων (π.χ. διακοπή εργασιών σε ώρες αιχμής, πρόστιμα για εργοδότες που δεν συμμορφώνονται) μπορεί να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να μεταφραστούν σε οικονομικές πιέσεις.
