«Μακάρι να πέσω έξω και να μην έρθει αυτό που φαίνεται»: «Καμπανάκι» για τον επερχόμενο καύσωνα
Για τον ισχυρότερο καύσωνα της χρονιάς προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι - Μέχρι πότε θα επηρεάσει τη χώρα - Προειδοποιήσεις για την υγεία των πολιτών.

Ο μεγαλύτερος καύσωνας για το φετινό καλοκαίρι -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- είναι προ των πυλών, με τους μετεωρολόγους όσο περνούν οι ώρες να «βλέπουν» πως θα κρατήσει περισσότερο του αναμενομένου.
Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια, τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι το κύμα καύσωνα που θα πλήξει τη χώρα από τις 20 Ιουλίου, θα παραταθεί κατά δύο επιπλέον ημέρες.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του:
«“Τεντώνει” κατά 2 ημέρες η διάρκεια του καύσωνα σε σχέση με την αρχική εκτίμηση. Αυτό βλέπω από τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία».
Η άνοδος της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει την Κυριακή 20 Ιουλίου, ενώ ουσιαστική αποκλιμάκωση αναμένεται από το Σάββατο 26 Ιουλίου. Ο μετεωρολόγος επισημαίνει ότι η Τρίτη 22 Ιουλίου θα είναι η πιο ζεστή ημέρα του καλοκαιριού (μέχρι τώρα τουλάχιστον), ενώ και η Δευτέρα 21 Ιουλίου θα είναι ιδιαίτερα θερμή, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται 2-3 βαθμούς χαμηλότερα από την Τρίτη.
«Δεν αποκλείω την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή ο καύσωνας να παρουσιάσει “εξάρσεις” και να σημειωθούν ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες», τονίζει ο μετεωρολόγος.
Ο Γ. Τσατραφύλλιας τονίζει ότι πρόκειται για μια πρώτη εκτίμηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η κατάσταση να εξελιχθεί ακόμη πιο έντονα προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.
Ανησυχούν οι ειδικοί
Γενικότερος όμως φαίνεται πως είναι ο προβληματισμός των ειδικών για την επερχόμενη θερμή εισβολή που αναμένεται να πλήξει τη χώρα τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η νέα θερμή φάση θα ξεκινήσει από την Κυριακή, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και να παραμένει εκεί τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη. Το κύμα ζέστης αναμένεται να φέρει θερμοκρασίες που σε ορισμένες περιοχές μπορεί να αγγίξουν ακόμα και τους 45 βαθμούς Κελσίου.
Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον επερχόμενο καύσωνα, κάνοντας λόγο για ιδιαίτερα απαιτητικές καιρικές συνθήκες: «Μακάρι να πέσω έξω και να μην έρθει αυτό που προβλέπω και ας λένε ότι ο Καλλιάνος έκανε λάθος», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε, το φαινόμενο δεν είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά οι θερμοκρασίες που αναμένονται το καθιστούν ιδιαίτερα επιβαρυντικό: «Αν και δεν είναι κάτι που δεν το έχουμε ξαναζήσει, ωστόσο θα είναι ένας δύσκολος καύσωνας», τόνισε, προσθέτοντας πως από τη Δευτέρα αναμένεται ο τρίτος και ισχυρότερος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού, με διάρκεια τεσσάρων ημερών. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Αθήνα ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 41-42 βαθμούς, ενώ σε περιοχές όπως η ανατολική Στερεά, η ανατολική Πελοπόννησος και η Θεσσαλία, η θερμοκρασία ενδέχεται να φτάσει ακόμα και τους 44 βαθμούς Κελσίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο οποίος μέσω ανάρτησής του προειδοποίησε ότι η θερμοκρασία πρόκειται να σημειώσει σταδιακή άνοδο από τη Δευτέρα, με τοπικά φαινόμενα υπερβολικής ζέστης. «Οι ενδείξεις θέλουν τον υδράργυρο να βρίσκεται σε τροχιά ανόδου από Δευτέρα και στη συνέχεια, μία άνοδος που πολύ πιθανόν να μας φέρει θερμοκρασίες τοπικά ακόμα και πάνω από τους 40° βαθμούς», σημείωσε, τονίζοντας ότι είναι ακόμη νωρίς για να προσδιοριστεί το «ταβάνι» των θερμοκρασιών ή η διάρκεια των ακραίων τιμών.
Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για την πρόκληση πυρκαγιών:
«ΠΡΟΣΟΧΗ και πάλι στον ίσως ακόμη και ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς, μιας και τα μελτέμια φαίνεται να διατηρούνται».
Προειδοποιήσεις για την υγεία των πολιτών
Πέρα από την αίσθηση δυσφορίας που δημιουργεί, το κύμα καύσωνα αναμένεται να εντείνει και τα φαινόμενα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για αυξημένο κίνδυνο για την υγεία των πολιτών.
Όπως εξηγεί ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ: «Ο τριπλός συνδυασμός καύσωνα, σωματιδίων και όζοντος είναι πραγματικά πολύ επιβαρυντικός, ειδικά για ανθρώπους που έχουν ήδη επιβάρυνση στην υγεία τους, αναπνευστικό, άσθμα και καρδιαγγειακά».
Η ποιότητα του αέρα επηρεάζεται από μια σειρά παραγόντων, όπως:
- Η πυκνότητα της βλάστησης
- Η κυκλοφορία των οχημάτων
- Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις
- Οι κλιματικές συνθήκες (άπνοια, υγρασία)
Οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για μία από τις πιο έντονες θερμικές εισβολές των τελευταίων ετών, με συνέπειες στην καθημερινή ζωή και λειτουργία των πολιτών.
Σημαντική σήμερα η θερμική επιβάρυνση – Προειδοποίηση από το Meteo
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, την Πέμπτη 17 Ιουλίου αναμένονται εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο να ξεπερνά κατά τόπους τους 38 °C. Το φαινόμενο εντείνεται από το γεγονός ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας οι θερμοκρασίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθιστώντας τη θερμική επιβάρυνση ιδιαίτερα αυξημένη.
Με βάση το σύστημα βιομετεωρολογικής προειδοποίησης HEAT-ALARM, σημαντική επιβάρυνση αναμένεται σε μεγάλες περιοχές της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, υψηλή θερμική επιβάρυνση προβλέπεται για τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο. Πολύ υψηλές τιμές καταγράφονται για τη Θεσσαλία και περιοχές της Ανατολικής Στερεάς.
Η απουσία νυχτερινού δροσισμού εντείνει περαιτέρω τον κίνδυνο, με τους ειδικούς να συστήνουν την άμεση λήψη μέτρων προστασίας, όπως τακτικά δροσερά ντους και παραμονή σε σκιερά ή κλιματιζόμενα σημεία. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις ευπαθείς ομάδες: ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυες γυναίκες, άτομα με χρόνιες παθήσεις και εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους.