Ο Πάπας Λέων αποκαλύπτει από πού πήρε το όνομά του: Το επίσημο οικόσημο του
Ο νέος Επίσκοπος της Ρώμης απέτισε φόρο τιμής στον Πάπα Φραγκίσκο, ανατρέχοντας στη λιτότητά του, στη ριζοσπαστική του διακονία και στην ειρηνική του μετάβαση στον Οίκο του Πατρός.

Στην πρώτη του επίσημη ομιλία προς το Κολλέγιο των Καρδιναλίων μετά την εκλογή του, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ αποκάλυψε την έμπνευση πίσω από το όνομα που επέλεξε· ένα όνομα που, όπως ο ίδιος τόνισε, αντηχεί τη διαρκή δέσμευση της Εκκλησίας για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την κοινωνική δικαιοσύνη.
«Ο Πάπας Λέων ΙΓ΄, με την ιστορική Εγκύκλιο Rerum novarum, αντιμετώπισε το κοινωνικό ζήτημα στο πλαίσιο της πρώτης μεγάλης βιομηχανικής επανάστασης», υπενθύμισε ο Πάπας Λέων. «Σήμερα, η Εκκλησία προσφέρει σε όλους τον θησαυρό της κοινωνικής διδασκαλίας της σε απάντηση σε μια νέα βιομηχανική επανάσταση και στις εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης».
Ένα όνομα, λοιπόν, ριζωμένο στην παράδοση, αλλά και στραμμένο με τόλμη προς τις προκλήσεις ενός ταχύτατα μεταβαλλόμενου κόσμου και προς το διαχρονικό κάλεσμα υπεράσπισης των πλέον ευάλωτων.
Η Πρώτη Επίσημη Ομιλία
Απευθυνόμενος στους καρδιναλίους , τους «στενότερους συνεργάτες του Πάπα», ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ εκφώνησε την πρώτη του επίσημη ομιλία ως διάδοχος του Πέτρου, εκφράζοντας εγκάρδιες ευχαριστίες και συνειδητοποιώντας το τεράστιο βάρος που ανατέθηκε σε αυτόν.
«Αυτό το ζυγό», είπε, «είναι σαφώς πέρα από τις δυνάμεις μου – όπως θα ήταν για οποιονδήποτε».
Πένθος και πασχαλινό πνεύμα
Υπενθύμισε ότι τις ημέρες πριν από την εκλογή του, η Εκκλησία βίωνε πένθος για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου. Περιέγραψε τόσο τον θάνατο όσο και τη Σύνοδο ως «Πασχαλινό γεγονός», λουσμένο στο φως της Ανάστασης.
«Σ’ αυτή τη σιγή, «όχι με βροντές και σεισμούς», αλλά «με το ψίθυρο απαλής αύρας», συναντάμε τον Θεό πιο βαθιά ,και αυτή η συνάντηση πρέπει να καθοδηγεί την Εκκλησία στην αποστολή της σήμερα».
Φόρος Τιμής στον προκάτοχο
Ο νέος Επίσκοπος της Ρώμης απέτισε φόρο τιμής στον Πάπα Φραγκίσκο, ανατρέχοντας στη λιτότητά του, στη ριζοσπαστική του διακονία και στην ειρηνική του μετάβαση στον Οίκο του Πατρός.
«Ας φυλάξουμε αυτό το πολύτιμο κληροδότημα και ας συνεχίσουμε το ταξίδι μας», είπε, «ζωογονημένοι από την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη».
Η Εκκλησία: Μήτρα, Ποίμνιο, Αγρός και Ναός
Περιέγραψε την Εκκλησία με τέσσερις μεταφορές — «μήτρα» και «ποίμνιο», «αγρός» και «ναός» — και επαίνεσε την ενότητα των πιστών στις ημέρες πένθους ως «αποκάλυψη της πραγματικής μεγαλοπρέπειας της Εκκλησίας».
Οι άξονες της σύγχρονης αποστολής
Κοιτάζοντας στο μέλλον, ανέφερε την πορεία που χάραξε το Δεύτερο Βατικανό Συνέδριο, όπως ανανεώθηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο. Τόνισε βασικούς πυλώνες από την “Evangelii gaudium”:
- Πρωτοκαθεδρία του Χριστού
- Συνοδικότητα
- Sensus fidei
- Λαϊκή ευσέβεια
- Φροντίδα για τους φτωχούς
- Τολμηρή εμπλοκή με τον κόσμο
«Αυτές είναι ευαγγελικές αρχές μέσω των οποίων το ελεήμον πρόσωπο του Πατέρα αποκαλύπτεται στον Υιό που έγινε άνθρωπος», δήλωσε ο Πάπας Λέων.
Κάλεσμα για προσευχή και δράση
Κλείνοντας, κάλεσε τους καρδιναλίους και ολόκληρη την Εκκλησία να προχωρήσουν με «προσευχή και αφοσίωση». Επίσης παρέθεσε τη δέηση του Αγίου Παύλου ΣΤ΄, ώστε «μία μεγάλη φλόγα πίστης και αγάπης» να φωτίσει ξανά τον κόσμο προς όφελος όλων.
Το επίσημο οικόσημο
Λίγο αργότερα δόθηκε στη δημοσιότητα το επίσημο οικόσημο του Αγίου Πατέρα Λέοντα ΙΔ΄