Οι αεροπορικές ετοιμάζονται για ένα κολασμένο καλοκαίρι – Γιατί οι επιβάτες δεν πετάνε στις ΗΠΑ
Οι κρατήσεις από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη υποχώρησαν κατά 9,8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ οι κρατήσεις από την Ευρώπη στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 12%, το αντίστοιχο διάστημα.

Το καλοκαίρι κανονικά είναι μία πολύ καλή περίοδος για τις αεροπορικές. Όμως, το φετινό καλοκαίρι είναι πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα για τις αμερικανικές εταιρείες.
Οι αεροπορικές ξεκίνησαν το 2025 προβλέποντας πολύ ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Έκτοτε, όμως, προέκυψαν τόσες εξελίξεις που μείωσαν την ζήτηση των καταναλωτών.
Τα προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία προκαλούν καθυστερήσεις πτήσεων και ακυρώσεις, δημιουργώντας ανησυχίες στους επιβάτες για προβλήματα ασφαλείας, τα οποία ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο όταν συνέβη το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες.
Ταυτόχρονα, ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος και η γενικότερη ανησυχία για την οικονομία πιέζουν την αξία του δολαρίου, αυξάνοντας το κόστος των ταξιδιών στο εξωτερικό για τους Αμερικανούς.
Την ίδια ώρα, οι ξένοι επιβάτες δεν πάνε στις ΗΠΑ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ, αλλά και λόγω ανησυχιών για την πολιτική μετανάστευσης. Ενώ αποτρεπτικά για τους ξένους επιβάτες λειτουργούν και νέοι κανονισμοί για αναβάθμιση του «Real ID» ώστε να μπει κανείς στη χώρα.
Αν στα παραπάνω προστεθούν και οι ανησυχίες για την οικονομία, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού που παραδοσιακά καταγράφουν τα μεγαλύτερα έσοδα, τότε αντιλαμβάνεται κανείς τις δυσκολίες που έρχονται.
«Διαμορφώνεται η τέλεια καταιγίδα» πάνω από τον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών στις ΗΠΑ, τονίζουν ειδικοί, την ώρα που οι εταιρείες αντί να ετοιμάζονται αν αυξήσουν τα κέρδη τους, μειώνουν πτήσεις για το υπόλοιπο της χρονιάς ώστε να περιορίσουν τα κόστη και, φυσικά, απομακρύνονται από τις προηγούμενες αισιόδοξες προβλέψεις τους.
Γιατί οι επιβάτες δεν πετάνε στις ΗΠΑ
Ο σχετικός δείκτης στο αμερικανικό χρηματιστήριο έχει υποχωρήσει κατά 20% από τις 29 Ιανουαρίου που έγινε το θανατηφόρο δυστύχημα στο αεροδρόμιο της Ουάσιγκτον.
Όμως, αυτό δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό. Έκτοτε έχουν συμβεί διάφορα περιστατικά, χωρίς ευτυχώς θύματα, σε διάφορα αεροδρόμια των ΗΠΑ. Μάλιστα, μετά το δυστύχημα στην Ουάσιγκτον, ο διευθύνων σύμβουλος της Delta δήλωσε ότι η εταιρεία κατέγραψε σημαντική πτώση στις κρατήσεις εισιτηρίων, καθώς όλο και περισσότεροι επιβάτες φοβούνται να πετάξουν.
Οι ανησυχίες δεν δείχνουν να καταλαγιάζουν, με τελευταίο περιστατικό τις αναφορές ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο, Newark, της Νέας Υόρκης έχασαν και τα ραντάρ, αλλά και τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τα αεροπλάνα για ένα διάστημα.
Ευτυχώς, δεν έγινε κάποιο ατύχημα, όπως πολλοί ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ζήτησαν άδεια για να διαχειριστούν το επεισόδιο. Η μείωση του προσωπικού είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων σε ένα από τα σημαντικότερα αεροδρόμια της χώρας.
Όμως, οι επιβάτες στις ΗΠΑ δεν αποφεύγουν τα αεροπλάνα μόνο εξ αιτίας του φόβου – υπάρχουν επίσης έντονες ανησυχίες για την οικονομία γενικότερα. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε σε επίπεδα που δεν είχαμε δει από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, ενώ έρευνες δείχνουν ότι οι Αμερικανοί που σκοπεύουν να πετάξουν το επόμενο διάστημα μειώθηκαν κατά 12,5% από τον περασμένο Ιανουάριο.
Σημαντικό πλήγμα έχουν δεχτεί και οι διεθνείς πτήσεις. Οι κρατήσεις από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη υποχώρησαν κατά 9,8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ οι κρατήσεις από την Ευρώπη στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 12%, το αντίστοιχο διάστημα.
Η αλήθεια είναι ότι οι αεροπορικές εταιρείες έχουν περάσει πολύ χειρότερες εποχές: την πανδημία ή το διάστημα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Όμως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τώρα δεν οφείλονται σε κάποιο σημαντικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας, αλλά απλά σε μία μάλλον αυτοκτονική πολιτική του νέου Προέδρου της χώρας.