Οι Παλαιστίνιοι θα υψώσουν σημαία στον ΠΟΥ για πρώτη φορά
Το Ισραήλ αντέδρασε στο σχετικό ψήφισμα του ΠΟΥ, αναφέροντας ότι διαβρώνει τις αρχές του ΟΗΕ και την τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία κέρδισε το δικαίωμα να υψώνει τη σημαία της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έπειτα από μια συμβολική νίκη σε μια ψηφοφορία τη Δευτέρα, η οποία, όπως ελπίζει ο απεσταλμένος της, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αναγνώριση εντός και εκτός των Ηνωμένων Εθνών.
Η πρόταση, που έφεραν η Κίνα, το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία και άλλοι, στην ετήσια συνέλευση του παγκόσμιου οργανισμού στη Γενεύη πέρασε με 95 ψήφους υπέρ και τέσσερις κατά - το Ισραήλ, η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Γερμανία - και 27 αποχές.
Προηγήθηκε μια επιτυχημένη παλαιστινιακή υποψηφιότητα για ένταξη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πέρυσι και έρχεται εν μέσω ενδείξεων ότι η Γαλλία θα μπορούσε να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος.
Σε προφανή αναφορά στον καταστροφικό πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα, η αντιπρόσωπος του Λιβάνου Rana el Khoury δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας παρέχει «μια μικρή αχτίδα ελπίδας για τον γενναίο παλαιστινιακό λαό, του οποίου τα δεινά έχουν φτάσει σε αφόρητα επίπεδα».
Η αντίδραση του Ισραήλ
Ο πρέσβης του Ισραήλ Daniel Meron τάχθηκε κατά του ψηφίσματος του ΠΟΥ, το οποίο, όπως είπε, διαβρώνει τις αρχές του ΟΗΕ και την τάξη που βασίζεται σε κανόνες και ζήτησε να διεξαχθεί ψηφοφορία.
«Στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα ότι ο πολιτικός συμβολισμός μπορεί να υπερισχύσει των νομικών κανόνων, ότι το συναίσθημα μπορεί να αντικαταστήσει τη διαδικασία και ότι τα κομματικά συμφέροντα μπορούν να κάμψουν τους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας», είπε. Ο κύριος σύμμαχος του Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες σχεδιάζουν να αποχωρήσουν από τον ΠΟΥ, δεν συμμετείχε.
Παρόλο που σχεδόν 150 χώρες έχουν αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, οι περισσότερες μεγάλες δυτικές και άλλες δυνάμεις δεν το έχουν κάνει, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας. Η Γαλλία και η Ιαπωνία ψήφισαν υπέρ της πρότασης, ενώ η Βρετανία απείχε.