ΠΟΥ: «Καμπανάκι» για τις ιατρικές προμήθειες στη Γάζα - «Βρισκόμαστε στο μηδέν»
Βασικά φάρμακα, όπως τα παυσίπονα, δεν υπάρχουν σε απόθεμα. «Φαντάζεστε χειρουργό (να φτιάχνει) σπασμένο οστό χωρίς αναισθησία;».
Το «καμπανάκι» έκρουσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχετικά με τις προμήθειες ιατρικού εξοπλισμού στη Γάζα, επισημαίνοντας ότι η πλειονότητα έχει εξαντληθεί, ενώ το 42% των βασικών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των παυσίπονων, δεν υπάρχουν σε απόθεμα.
«Βρισκόμαστε στο μηδέν των αποθεμάτων σχεδόν του 64% του ιατρικού εξοπλισμού και στο μηδέν των αποθεμάτων του 43% των βασικών φαρμάκων και του 42% των εμβολίων», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη ο Hanan Balkhy, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Balkhy δήλωσε ότι ο ΠΟΥ έχει 51 φορτηγά με βοήθεια που περιμένουν στα σύνορα με τη Γάζα, τα οποία δεν έχουν ακόμη άδεια να εισέλθουν στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα χαλάρωσε ελαφρώς τον πλήρη αποκλεισμό της βοήθειας που επιβλήθηκε στις αρχές Μαρτίου.
«Μπορείτε να φανταστείτε έναν χειρουργό (να επιδιορθώνει) ένα σπασμένο οστό χωρίς αναισθησία; Ενδοφλέβια υγρά, βελόνες, επίδεσμοι - δεν υπάρχουν στις ποσότητες που απαιτούνται», είπε, προσθέτοντας ότι βασικά φάρμακα όπως αντιβιοτικά, παυσίπονα και φάρμακα για χρόνιες ασθένειες είναι σε έλλειψη.
Αποκλεισμός 11 εβδομάδων
Μετά από αποκλεισμό 11 εβδομάδων, το Ισραήλ επέτρεψε στις 21 Μαΐου να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας 100 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, τα οποία μετέφεραν αλεύρι, παιδικές τροφές και ιατρικό εξοπλισμό, κανένα όμως από αυτά δεν προερχόταν από τον ΠΟΥ.
Εν μέσω των συνεχιζόμενων ελλείψεων ιατρικού εξοπλισμού, ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε ένα εναλλακτικό, υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ σχέδιο διανομής βοήθειας, το οποίο προτάθηκε από το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα της Γάζας. Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι το ίδρυμα δεν είναι αμερόληπτο και το έργο του θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω εκτοπισμό αμάχων, εκθέτοντας χιλιάδες ανθρώπους σε κίνδυνο.