Ράφα: Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συρρέουν σε κέντρο διανομής βοήθειας - Αναφορές για πυρά
Ουρές ανθρώπων που περιμένουν στην σειρά για να πάρουν πακέτα τροφίμων.
Σκηνές απόγνωσης σημειώθηκαν στην Ράφα την Τρίτη, με εκατοντάδες Παλαιστίνιους να συρρέουν σε χώρους που διανέμονταν βοήθεια από ένα ίδρυμα που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Μέχρι αργά το απόγευμα της Τρίτης, το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα της Γάζας δήλωσε ότι είχε διανείμει περίπου 8.000 κουτιά με τρόφιμα, που αντιστοιχούν σε περίπου 462.000 γεύματα μετά από σχεδόν τρίμηνο ισραηλινό αποκλεισμό του θύλακα.
Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, ορισμένοι πεζοί ή με κάρα γαϊδουριών, συνέρρευσαν προς έναν από τους χώρους διανομής στη νότια πόλη Ράφα, η οποία βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του ισραηλινού στρατού, για να παραλάβουν πακέτα τροφίμων.
Πλάνα, τα οποία το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει άμεσα, έδειχναν ουρές ανθρώπων να περνούν μέσα από έναν αποκλεισμένο με καλώδια διάδρομο και να μπαίνουν σε ένα μεγάλο ανοιχτό χωράφι, όπου ήταν στοιβαγμένη η βοήθεια. Αργότερα, εικόνες που μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν μεγάλα τμήματα του φράχτη να έχουν γκρεμιστεί καθώς οι άνθρωποι έσπρωχναν να μπουν στον χώρο.

«Αυτό που συνέβη σήμερα είναι μια αδιάσειστη απόδειξη της αποτυχίας της κατοχής να διαχειριστεί την ανθρωπιστική κρίση που σκόπιμα δημιούργησε με την πολιτική της πείνας, της πολιορκίας και των βομβαρδισμών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης της Χαμάς.
Ορισμένοι από τους παραλήπτες έδειξαν το περιεχόμενο των δεμάτων, τα οποία περιλάμβαναν λίγο ρύζι, αλεύρι, κονσέρβες φασολιών, ζυμαρικά, ελαιόλαδο, μπισκότα και ζάχαρη.
Αναφορές για πυρά
Δημοσιογράφος του Associated Press ανέφερε ότι ακούστηκαν πυρά ισραηλινών τανκς, την ώρα που πλήθη Παλαιστινίων προσπαθούσαν να φτάσουν σε ένα κέντρο διανομής βοήθειας στη νότια Γάζα. Μάρτυρες δήλωσαν ότι ξέσπασε χάος καθώς απελπισμένοι άνθρωποι έσπασαν τους φράχτες του κέντρου, αναγκάζοντας το προσωπικό να υποχωρήσει.
Δεν υπήρξε άμεση ενημέρωση για το αν υπήρξαν τραυματισμοί.
«Όσο κι αν πεινάω, φοβάμαι»
Παρόλο που η βοήθεια ήταν διαθέσιμη τη Δευτέρα, οι Παλαιστίνιοι φάνηκε να έχουν λάβει υπόψη τους τις προειδοποιήσεις, μεταξύ άλλων από τη Χαμάς, σχετικά με τις διαδικασίες βιομετρικού ελέγχου που χρησιμοποιούνται στους χώρους διανομής της βοήθειας του ιδρύματος.
«Όσο κι αν θέλω να πάω γιατί πεινάω και τα παιδιά μου πεινάνε, φοβάμαι», δήλωσε ο Αμπού Άχμεντ, 55 ετών, πατέρας επτά παιδιών. «Φοβάμαι τόσο πολύ επειδή είπαν ότι η εταιρεία ανήκει στο Ισραήλ και είναι μισθοφόρος, και επίσηςεπειδή η αντίσταση (Χαμάς) είπε να μην πάω», ανέφερε σε μήνυμά του στην εφαρμογή συνομιλίας WhatsApp.
Το Ισραήλ λέει ότι η GHF με έδρα την Ελβετία είναι μια πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και ότι οι δυνάμεις του δεν θα συμμετέχουν στα σημεία διανομής όπου θα μοιράζονται τρόφιμα.
Έλεγχος των παραληπτών
Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένα από τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος βοήθειας είναι η δυνατότητα να ελέγχονται οι παραλήπτες ώστε να αποκλείονται όσοι βρέθηκαν να συνδέονται με τη Χαμάς.
Ανθρωπιστικές ομάδες που ενημερώθηκαν για τα σχέδια του ιδρύματος λένε ότι οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση στη βοήθεια θα πρέπει να υποβληθεί σε τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου που πολλοί Παλαιστίνιοι φοβούνται ότι θα καταλήξει στα χέρια των Ισραηλινών για να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό και τη δυνητική στοχοποίησή τους.
Λεπτομέρειες για τον ακριβή τρόπο λειτουργίας του συστήματος δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.
Τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες διεθνείς ομάδες βοήθειας έχουν μποϊκοτάρει το ίδρυμα, το οποίο, όπως λένε, υπονομεύει την αρχή ότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να διανέμεται ανεξάρτητα από τα μέρη μιας σύγκρουσης, με βάση τις ανάγκες.
«Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν πρέπει να πολιτικοποιείται ή να στρατιωτικοποιείται», δήλωσε ο Κριστιάν Καρντόν, επικεφαλής εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.