Πάπας Λέων: Έκκληση να επιτραπεί η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
Στο πρώτο του κυριακάτικο μήνυμα στις 11 Μαΐου, ο νέος Πάπας ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Έκκληση στο Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα, απηύθυνε ο πάπας Λέων ΙΔ’, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα «ακόμα πιο ανησυχητική και θλιβερή».
«Ανανεώνω την ένθερμη έκκλησή μου να επιτραπεί η είσοδος δίκαιης ανθρωπιστικής βοήθειας και να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, το καταστροφικό τίμημα των οποίων πληρώνουν τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς», δήλωσε ο Πάπας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης γενικής ακρόασης της Τετάρτης στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.
Σημειώνεται ότι ο Πάπας Λέων εξελέγη ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας στις 8 Μαΐου διαδεχόμενος τον εκλιπόντα πάπα Φραγκίσκο. Έχει αναφερθεί στην κατάσταση στη Γάζα αρκετές φορές κατά τις πρώτες εβδομάδες της παπικής του θητείας.
Ο Πάπας απηύθυνε την έκκλησή του στο τέλος της ακρόασης, προσθέτοντας μερικές λέξεις στο κείμενο που είχε προετοιμάσει.
Το πρώτο του μήνυμα
Στο πρώτο του κυριακάτικο μήνυμα στις 11 Μαΐου, ο νέος Πάπας ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς.
Τη Δευτέρα, το Ισραήλ δήλωσε ότι θα επέτρεπε την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα ύστερα από 11 εβδομάδες αποκλεισμού, αλλά τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι δεν είχε διανεμηθεί καμία βοήθεια μέχρι την Τρίτη.
Στα σχέδια του Ισραήλ περιλαμβάνεται ο έλεγχος της Λωρίδας της Γάζας, η οποία έχει καταστραφεί από τις αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού.
Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι ο αποκλεισμός του αποσκοπεί εν μέρει στο να αποτρέψει Παλαιστίνιους μαχητές από το να εκτρέψουν και να κατασχέσουν προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας. Η Χαμάς αρνείται ότι το έπραξε.
Στα βήματα του πάπα Φραγκίσκου
Ο πάπας Φραγκίσκος, που εκοιμήθη στις 21 Απριλίου, είχε εντείνει τις επικρίσεις του για την στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα μήνες πριν από τον θάνατό του.
Είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση στον θύλακα «πολύ σοβαρή και επαίσχυντη» τον Ιανουάριο, δυο μήνες αφότου πρότεινε στην διεθνή κοινότητα να εξετάσει το ενδεχόμενο γενοκτονίας στη Γάζα.