Η απάντηση της Αθήνας: Γιατί απείχε από το κείμενο των 24 χωρών για τη Γάζα
Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν υπογράψει το κείμενο το οποίο αναφέρεται στην επείγουσα ανάγκη της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Για «εφιάλτη» είχε μιλήσει νωρίτερα ο Γ. Γεραπετρίτης, σφοδρά «πυρά» από την αντιπολίτευση.
Ενόσω το Ισραήλ σκληραίνει τη στάση του, αποσύροντας τους διαπραγματευτές του από τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, οι οποίες διεξάγονταν στο Κατάρ και παρά τις δραματικές προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα, ένα νέο μέτωπο ανοίγει εντός των συνόρων για την κυβέρνηση με αφορμή το κείμενο που υπογράφουν 24 υπουργοί Εξωτερικών από ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες για την επείγουσα ανάγκη μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.
Το προσεκτικά γραμμένο κείμενο δεν υπογράφεται από την Ελλάδα αλλά ούτε από την Κύπρο. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών σημείωναν πως πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Βρετανίας την οποία στην πορεία στήριξαν τρίτες χώρες αλλά και μέλη της Ε.Ε., αποτελεί μία μεμονωμένη πρωτοβουλία και όχι μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σημειώνεται πως νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο CNN είχε χαρακτηρίσει «εφιάλτη» αυτό που συμβαίνει στη Γάζα, ζήτησε να σταλεί μαζικά η ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή και επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για άμεση κατάπαυση του πυρός και υπέρ της λύσης των δυο κρατών.
«Η Ελλάδα έχει καλές σχέσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και με τους Παλαιστινίους» είπε ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζοντας «απάνθρωπη» την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023.
«Πυρά» στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση
Τις επόμενες ώρες - με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αθήνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες - αναμένεται ότι θα αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα τοποθετηθεί επίσημα η κυβέρνηση ενώ σημειώνεται πως στις 18.00 ώρα Ελλάδος θα υπάρξει η ομιλία του Γιώργου Γεραπετρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Η κυβέρνηση εκθέτει τη χώρα μας με τη στάση της, έχουμε χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό να είμαστε πάντα στην όχθη του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι απούσα από τη μεγάλη συμμαχία των χωρών που πήραν θέση για τη Γάζα.
«Η κυβέρνηση σιωπά για τη γενοκτονία στα Γάζα ενώ ασκεί την Προεδρία του Σ.Α. του ΟΗΕ» αναφέρει σε δήλωσή της η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, η οποία μαζί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών τονίζοντας μεταξύ άλλων: «η μη υπογραφή από τον Έλληνα Πρωθυπουργό της κοινής πρωτοβουλίας επτά Ευρωπαίων ομολόγων του για να μπει τέλος “στην ανθρωπογενή ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται μπροστά στα μάτια μας στη Γάζα”, σημαίνει δύο πράγματα.
Πρώτον, σημαίνει αποδοχή της σε εξέλιξη γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας, όπως την έχουν χαρακτηρίσει ο ΟΗΕ και το ΔΠΔ. Και δεύτερον, αποδεικνύει ξανά την ανυπαρξία πολυδιάστατης, ενεργητικής, φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης και μάλιστα σε περίοδο που η χώρα μας ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.