Οι ψυχοπαθείς έχουν διαφορετικό εγκέφαλο και τώρα ξέρουμε λεπτομέρειες
Νέα μελέτη δείχνει ότι άτομα με ψυχοπάθεια έχουν μικρότερο όγκο σε βασικές περιοχές του εγκεφάλου.

Σε μελέτη που δημοσιεύεται στο European Archives of Psychiatry and Clinical Neuroscience αναφέρεται ότι συγκεκριμένες διαφορές στη δομή του εγκεφάλου των ατόμων με έντονα ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά ευθύνονται για την έλλειψη αυτοσυγκράτησης και παρόρμησης. Τα ευρήματα βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση αυτής της πολύπλοκης προσωπικότητας των ψυχοπαθών και ίσως οδηγήσουν σε νέες θεραπείες.
Τι είναι πραγματικά η ψυχοπάθεια
Όπως διαβάζουμε στο IFL Science η ψυχοπάθεια είναι ένας όρος που αναφέρεται σε ένα σύνολο χαρακτηριστικών όπως η απουσία ενσυναίσθησης, η επιφανειακή γοητεία, η χειριστική συμπεριφορά, η παρορμητικότητα και η αντικοινωνική στάση. Δεν σημαίνει απαραίτητα «κακία», όμως τα υψηλά επίπεδα τέτοιων στοιχείων συσχετίζονται συχνά με παραβατική και βίαιη συμπεριφορά. Άτομα με ισχυρά ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμπλακούν σε εγκληματικές πράξεις, να προκαλέσουν σοβαρές σωματικές ή ψυχολογικές βλάβες, και να επαναλάβουν αυτές τις πράξεις. Αυτό κάνει την ανάγκη για έγκαιρο εντοπισμό και διαχείριση αυτών των χαρακτηριστικών είναι επιτακτική.
Η μελέτη που «χαρτογράφησε» τον εγκέφαλο
Στη νέα μελέτη που διεξήχθη σε ΗΠΑ και Γερμανία, οι ερευνητές αξιοποίησαν εξελιγμένες τεχνικές απεικόνισης για να χαρτογραφήσουν τη δομή του εγκεφάλου σε άτομα με υψηλά επίπεδα ψυχοπάθειας. Η ανάλυση έγινε σε 39 άνδρες που αξιολογήθηκαν βάσει της Κλίμακας Ψυχοπάθειας PCL-R, η οποία μετρά τη συναισθηματική αποστασιοποίηση και την αντικοινωνική συμπεριφορά. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες και συγκρίθηκαν με άτομα χωρίς ψυχοπαθητικά στοιχεία. Οι ερευνητές μέτρησαν τους όγκους διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου και συνέδεσαν τα αποτελέσματα με τις βαθμολογίες ψυχοπάθειας των συμμετεχόντων.
Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για την αντικοινωνική συμπεριφορά. Εκεί παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του όγκου σε αρκετές περιοχές του εγκεφάλου, όπως στα βασικά γάγγλια, τον θάλαμο και τον φλοιό τα νησίδας. Όλες αυτές οι περιοχές εμπλέκονται στη ρύθμιση του συναισθήματος, της συμπεριφοράς, της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και της ηθικής. Συγκεκριμένα, τα άτομα με υψηλό δείκτη ψυχοπάθειας είχαν κατά μέσο όρο 1,45% μικρότερο συνολικό όγκο εγκεφάλου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Οι μεγαλύτερες διαφορές εντοπίστηκαν στον προμετωπιαίο φλοιό, το πρόσθιο τμήμα του ιππόκαμπου και την πρόσθια έλικα, περιοχές που σχετίζονται άμεσα με τον αυτοέλεγχο και την ηθική συμπεριφορά.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτές οι δομικές διαφορές ενδεχομένως να αποτελούν βιολογική βάση για την παρορμητική και βίαιη συμπεριφορά που συχνά παρατηρείται στα άτομα με έντονα ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά. Επισημαίνουν επίσης ότι οι αλλαγές αυτές αφορούν κυρίως κυκλώματα του εγκεφάλου που συνδέονται με την αυτορρύθμιση.
Το μέλλον των ερευνών
Με την ανακάλυψη αυτή ανοίγει τον δρόμο για νέες έρευνες. Ερωτήματα όπως αν οι διαφορές αυτές είναι κληρονομικές ή προϊόν του περιβάλλοντος, παραμένουν αναπάντητα. Το βέβαιο είναι ότι η επιστήμη αρχίζει να φωτίζει τις νευροβιολογικές βάσεις της ψυχοπάθειας, με την ελπίδα να οδηγηθούμε σε αποτελεσματικότερες προσεγγίσεις πρόληψης και αποκατάστασης.