ΟΠΕΚΕΠΕ: Εξεταστική από το 1998 μέχρι σήμερα προτείνει το Μαξίμου - Καλεί τα κόμματα να τη στηρίξουν
Σύμφωνα με τον Παύλο Μαρινάκη, η Εξεταστική θα αφορά την περίοδο από το 1998 έως σήμερα για να αναζητηθούν όλες οι παθογένειες και να υπάρξει πλήρης κάθαρση και διαφάνεια.
Την απόφαση να προτείνει τη διεξαγωγή Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, πήρε η Νέα Δημοκρατία επεκτείνοντας την έρευνα από την εποχή ίδρυσης του Οργανισμού το 1998
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας (14/7) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να προτείνει τη σύσταση «Εξεταστικής Επιτροπής για όλα, χωρίς κουκούλωμα», για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η Εξεταστική θα αφορά την περίοδο από το 1998 έως σήμερα για να αναζητηθούν όλες οι παθογένειες και να υπάρξει πλήρης κάθαρση και διαφάνεια, ενώ απηύθυνε κάλεσμα σε όλα τα κόμματα να την υπερψηφίσουν..
Ο κ. Μαρινάκης εξήγησε ότι η εξεταστική επιτροπή δεν αποκλείει τη συνέχιση της έρευνας «αλλά με στοιχεία και όχι θεωρία και πολιτική αντιπαράθεση».
Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος πέταξε το γάντι σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας πως πέρασαν 20 μέρες και μέχρι σήμερα δεν έχουν καταθέσει την πρότασή τους:
«Δεν θα μπορούσαμε να παίξουμε κρυφτό με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να περιμένουμε. Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία. Η πρωτοβουλία αυτή δεν αποκλείει κανέναν από καμία ευθύνη, δεν συγκαλύπτει τίποτα. Συγκάλυψη είναι να προβαίνεις σε ενέργειες που κρύβουν τη δική σου περίοδο. Αλλά ας έχουν το πολιτικό θάρρος κόμματα τα οποία κυβέρνησαν, όπως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ και επί των ημερών τους η Ελλάδα και επί των δικών τους ημερών και επί των δικών μας ημερών πλήρωσε πολύ ακριβά πρόστιμα, να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, με τους μάρτυρες που πρέπει να καταθέσουν για όσο χρόνο χρειαστεί» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μαρινάκης παρέθεσε τους λόγους της απόφασης που έλαβε η κυβερνητική πλειοψηφία
1. Το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος ετησίως κατανέμει ενισχύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε 645.000 παραγωγούς, είναι διαχρονικό και η Εξεταστική Επιτροπή έχει την πλήρη δυνατότητα και ευχέρεια της διερεύνησης, χωρίς να αποκλείεται καμία εξέλιξη. Η αναζήτηση ευθυνών, με βάση τα πραγματικά περιστατικά και όχι τις μικροκομματικές επιδιώξεις, θα εξυπηρετηθεί μέσα από τις εργασίες της Εξεταστικής η οποία θα ερευνήσει τα πάντα για την λειτουργία του Οργανισμού από το 1998.
2. Το γεγονός ότι από το 1998 έως σήμερα έχουν επιβληθεί στη χώρα μας πρόστιμα άνω των 2,7 δισ. ευρώ, τονίζει την ανάγκη να αναζητηθούν τα αίτια για την επιβολή των δημοσιονομικών διορθώσεων, να διερευνηθούν σε βάθος τα προβλήματα και να κλείσουν όλα τα κενά που προκαλούν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις από την πλευρά της ΕΕ.
3. Θα εξετασθούν οι πράξεις των διοικήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, οι προτάσεις τους προς τις πολιτικές ηγεσίες και ποια η ανταπόκρισή τους. Στο ίδιο πλαίσιο θα διερευνηθεί από ποιους υπουργούς διαβιβάστηκαν υποθέσεις απάτης στις δικαστικές αρχές και συνολικά τι έπραξαν οι διοικήσεις του Οργανισμού για τις περιπτώσεις των «κόκκινων» ΑΦΜ που εντοπίζονταν από τους διασταυρωτικούς ελέγχους.
4. Θα ελεγχθούν ποιοι ζήτησαν και πραγματοποίησαν διασταυρωτικούς ελέγχους, ποια τα αποτελέσματα και η διάρκειά τους, αλλά και ποια τα κενά του συστήματος. Θα διερευνηθεί ο ρόλος του Τεχνικού Συμβούλου και οι σχέσεις του με την λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ θα αναζητηθεί εάν υπήρχαν αθέμιτες επιρροές στον Οργανισμό ή αναποτελεσματικό σύστημα εσωτερικών ελέγχων.
5. Μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής θα διερευνηθούν καίρια ζητήματα όπως η «τεχνική λύση», που υπήρξε διαχρονική επιλογή πολλών και διαφορετικών κυβερνήσεων και υπουργών, για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της καταβολής ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους, αλλά και το θέμα του ορισμού των βοσκοτόπων, που έφερε την «τεχνική λύση».
6. Θα αναζητηθούν και θα εξεταστούν όλες οι αιτίες για την μη υλοποίηση μέχρι σήμερα των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης και η συσχέτισή τους με το δασολόγιο, το κτηματολόγιο και τα υπόλοιπα ψηφιακά εργαλεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.
7. Τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν αμελλητί στη Βουλή για τους δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, χωρίς αξιολόγηση σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής. Σημειώνουμε ότι δεν έχουν ασκηθεί καν διώξεις για τα υπόλοιπα μη πολιτικά πρόσωπα.
Τα τρία σενάρια που εξέταζε το Μέγαρο Μαξίμου
Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως ανέφερε το flash.gr, η Νέα Δημοκρατία αμφιταλαντευόταν τα προηγούμενα 24ώρα ανάμεσα σε τρείς εκδοχές δράσης αναφορικά με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σύμφωνα με την πρώτη, το κυβερνών κόμμα θα κατέθετε πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει πεπραγμένα και ευθύνες και προηγούμενων κυβερνήσεων προσφέροντας την ευκαιρία στην κυβερνητική πλευρά να αναδείξει τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες αλλά και να υπογραμμίσει τις δραστικές πρωτοβουλίες, που η ίδια έχει αναλάβει τις τελευταίες εβδομάδες.
Το δεύτερο σενάριο ήθελε τη ΝΔ να απορρίπτει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και να μην προβαίνει σε περαιτέρω πρωτοβουλίες «ακούγοντας» τις φωνές εντός της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδος, που απορρίπτουν τη…φάμπρικα Προανακριτικών χάριν πολιτικών και μόνο εντυπώσεων.
Η τρίτη εκδοχή ήθελε την πλειοψηφία να προχωρά σε δική της πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής περιγράφοντας, πάντως, πλημμεληματικού χαρακτήρα ευθύνες για τους κ. Βορίδη και Αυγενάκη. Υπενθυμίζεται, πάντως, η ρητή αντίθεση του Μάκη Βορίδη στην προοπτική κατάθεσης του σχετικού «γαλάζιου» αιτήματος, ενώ σε μία τέτοια περίπτωση, που φαίνεται πως έχει υποχωρήσει τις τελευταίες ώρες, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν διαρροές από βουλευτές της συμπολίτευσης κατά την κρίσιμη ψηφοφορία.
