Ουκρανικό: Μέσα στην ημέρα οι επικοινωνίες Τραμπ με Πούτιν, Ζελένσκι- Ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας
Ο Τραμπ ελπίζει ότι οι συνομιλίες αυτές θα είναι καθοριστικές για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες θα έχει σήμερα, Δευτέρα 19 Μαΐου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, ο Τραμπ ελπίζει ότι οι συνομιλίες αυτές θα είναι καθοριστικές για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Ο ίδιος εξέφρασε τις ελπίδες του για μια «παραγωγική ημέρα» σε σχετική ανάρτηση στο Truth Social. Η προσπάθειά του θα περιλαμβάνει επίσης τηλεφωνήματα προς τους ηγέτες του ΝΑΤΟ.
Να σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Ουκρανό πρόεδρο προκειμένου να συζητήσουν για το επικείμενο τηλεφώνημα με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε υποστηρίξει ότι θα διευθετήσει γρήγορα τη σύγκρουση μόλις επέστρεφε στον Λευκό Οίκο, ενώ ποντάρει στην ιδέα ότι η δύναμη της προσωπικότητάς του και η προσωπική του ιστορία με τον Πούτιν θα αρκούν για να άρουν οποιοδήποτε αδιέξοδο σχετικά με την παύση των μαχών, αναφέρει το AP.
«Νομίζω ότι θα είναι ένα πολύ επιτυχημένο τηλεφώνημα», δήλωσε ο απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ.
Φόβοι για τη συμπάθεια Τραμπ στον Πούτιν
Την ίδια ώρα, υπάρχουν φόβοι ότι ο Τραμπ έχει μια συμπάθεια προς τον Πούτιν που θα μπορούσε να θέσει την Ουκρανία σε μειονεκτική θέση με οποιεσδήποτε συμφωνίες σχεδιασμένες από την αμερικανική κυβέρνηση.
Η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία λέει ότι παραιτήθηκε επειδή διαφωνούσε με την εξωτερική πολιτική του Τραμπ, καθώς «η πολιτική από την αρχή της κυβέρνησης ήταν να ασκηθεί πίεση στο θύμα Ουκρανία και όχι στον επιτιθέμενο, τη Ρωσία».
«Πιστεύω ότι η ειρήνη με οποιοδήποτε τίμημα δεν είναι καθόλου ειρήνη», σημείωσε.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι η συζήτησή του με τον Πούτιν θα επικεντρωθεί στο να σταματήσει το «λουτρό αίματος» του πολέμου. Θα καλύψει επίσης το εμπόριο, ένα σημάδι ότι ο ίδιος μπορεί να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει οικονομικά κίνητρα για να μεσολαβήσει σε κάποιου είδους συμφωνία μετά την εισβολή της Ρωσίας που οδήγησε σε αυστηρές κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της.
«Δεν έπρεπε ποτέ να αρχίσει ο πόλεμος»
Η ελπίδα του Τραμπ, σύμφωνα με την ανάρτηση, είναι ότι «ένας πόλεμος που δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει αρχίσει θα τελειώσει».
Ο υπουργός Οικονομικών του, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε την Κυριακή στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC ότι ο Τραμπ είχε καταστήσει σαφές ότι μια αποτυχία του Πούτιν να διαπραγματευτεί «με καλή πίστη» θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Ο Μπέσεντ υποστήριξε ότι οι κυρώσεις που ξεκίνησαν επί κυβερνήσεως Μπάιντεν ήταν ανεπαρκείς επειδή δεν σταμάτησαν τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο, λόγω των ανησυχιών ότι κάτι τέτοιο θα αύξανε τις τιμές στις ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδίωξαν να περιορίσουν τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο, διατηρώντας παράλληλα τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας για να περιορίσουν τη ζημιά από τον πληθωρισμό που προκάλεσε ο πόλεμος.
Ο Πούτιν απέρριψε πρόσφατα μια προσφορά του Ζελένσκι να συναντηθούν προσωπικά στην Τουρκία ως εναλλακτική λύση για μια κατάπαυση του πυρός 30 ημερών, την οποία ζητούν η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της, συμπεριλαμβανομένης της Ουάσινγκτον.
Αυτές οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή μετά από λιγότερο από δύο ώρες, χωρίς να έχει τεθεί σε ισχύ εκεχειρία. Ωστόσο, και οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να ανταλλάξουν 1.000 αιχμαλώτους πολέμου η καθεμία, με τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας, Κίρυλο Μπουντάνοφ, να δηλώνει στην ουκρανική τηλεόραση το Σάββατο ότι οι ανταλλαγές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ήδη από αυτή την εβδομάδα.