Σκληρό πόκερ για την Ουκρανία: Το κρίσιμο τηλεφώνημα Πούτιν - Τραμπ και το ισχυρό χαρτί της Ρωσίας
Αισιόδοξος ότι στο τέλος θα λάβει αυτά που ζητάει εμφανίζεται ο Ρώσος πρόεδρος ενώ περιμένει να συνομιλήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Σε τεντωμένο σκοινί είναι οι συνομιλίες με φόντο την ενδεχόμενη εκεχειρία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας καθώς το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg, ο Πούτιν θεωρεί ότι έχει ένα ισχυρό χαρτί αφού, σύμφωνα με μια πηγή κοντά στον Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος είναι βέβαιος ότι οι δυνάμεις του μπορούν να διασπάσουν την άμυνα της Ουκρανίας μέχρι το τέλος του έτους και να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο τεσσάρων περιοχών που έχει διεκδικήσει για τη Ρωσία.
Αυτό σημαίνει ότι ο ηγέτης της Ρωσίας είναι απίθανο να προσφέρει ουσιαστικές παραχωρήσεις στον Τραμπ με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να ανησυχούν ότι ο Τραμπ μπορεί να προσπαθήσει να επιβάλει μια διευθέτηση με τους δικούς του όρους.
«Δυστυχώς, εκεί που βρισκόμαστε στον πόλεμο, δεν βλέπουμε ισχυρά κίνητρα για τη Ρωσία να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Μάικλ Κόφμαν, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment, σε συνέδριο στο Ταλίν της Εσθονίας την Κυριακή.
Ερωτηματικό η στάση του Τραμπ
Υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ για την επιβολή εκεχειρίας κορυφώνονται και οι αξιωματούχοι στην Ευρώπη δεν είναι σίγουροι αν ο Ντόναλντ Τραμπ θα εντείνει την πίεση στη Ρωσία ή απλώς θα προχωρήσει στην επόμενη πρόκληση αν αποτύχουν. Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να ενημερώσει τον Ζελένσκι και ορισμένους από τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ μόλις ολοκληρώσει τη συνομιλία του με τον Ρώσο ομόλογό του.
Παρά τις συζητήσεις για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος για έναν παρατεταμένο πόλεμο, εάν αυτό απαιτείται για την επίτευξη των στόχων του, και είναι αισιόδοξος για το μέλλον ακόμα και στην προοπτική περαιτέρω κυρώσεων από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με δύο άλλα άτομα κοντά στο Κρεμλίνο.
«Ο Τραμπ θέλει ο Πούτιν να συμφωνήσει σε εκεχειρία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν το επιδιώκει», δήλωσε ο Σεργκέι Μάρκοφ, πολιτικός σύμβουλος με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο. «Αλλά ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την κατάρρευση των συνομιλιών. Προσπαθεί να κάνει ελιγμούς ώστε αυτές οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν παράλληλα με τη στρατιωτική επίθεση».