Κρίσιμη μέρα για το Ουκρανικό: Οι Ευρωπαίοι «πρόλαβαν» και μίλησαν με Τραμπ - Πότε μιλάει με Πούτιν
Οι ηγέτες Γαλλίας, Βρετανίας, Ιταλίας και Γερμανίας επικοινώνησαν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ λίγο πριν την αναμενόμενη συνομιλία με τον Πούτιν.

Επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, είχαν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, οι πρωθυπουργοί Βρετανίας και Ιταλίας, Κιρ Στάρμερ και Τζόρτζια Μελόνι, καθώς και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς.
Η επικοινωνία αυτή έρχεται ενόψει της επικοινωνίας που αναμένεται να έχουν Τραμπ και Πούτιν.
«Εναπόκειται στον Πρόεδρο Πούτιν να αποδείξει ότι πραγματικά επιθυμεί την ειρήνη και να αποδεχτεί την άνευ όρων 30ήμερη εκεχειρία που πρότεινε ο Πρόεδρος Τραμπ, με την υποστήριξη της Ουκρανίας και της Ευρώπης», έγραψε στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Η επόμενη εβδομάδα θα είναι «κρίσιμη», εκτίμησε από τη Ρώμη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Ο πρόεδρος είναι αποφασισμένος να πετύχει αποτελέσματα» στο ουκρανικό, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, ο Στιβ Γουίτκοφ, προειδοποιώντας: «Αν δεν το καταφέρει αυτός, τότε κανείς δεν θα το καταφέρει».
«Η πίεση στη Ρωσία πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να είναι έτοιμη να τερματίσει τον πόλεμο», επέμεινε ο Ζελένσκι.
Από την πλευρά του ο Πούτιν δήλωσε χθες ότι επιθυμεί «να εξαλειφθούν τα αίτια» της σύγκρουσης και να «υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του ρωσικού κράτους».
Ο στόχος της συνομιλίας Τραμπ-Πούτιν

Η σημερινή συνομιλία που θα έχουν ο Αμερικανός και ο Ρώσος πρόεδρος, στοχεύει στο «να τερματιστεί το λουτρό αίματος» στην Ουκρανία, όπως είχε δηλώσει ο Τραμπ ύστερα από τις άκαρπες συνομιλίες της Μόσχας με το Κίεβο την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη.
Ήταν οι πρώτες ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στους Ουκρανούς και του Ρώσους από το 2022, οι οποίες δεν κατέληξαν στην εκεχειρία που ζητούσε το Κίεβο και ο σύμμαχοί του, με τις αιματηρές επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας να συνεχίζονται.
Μετά από την απογοητευτική αυτή συνάντηση ο Τραμπ δήλωσε ότι θα συνομιλήσει τηλεφωνικά σήμερα με τον Πούτιν. Στόχος: «να τερματιστεί «το λουτρό αίματος»», όπως ανακοίνωσε στο Truth Social.
«Τα θέματα της συνομιλίας θα είναι να τερματιστεί «το λουτρό αίματος» που σκοτώνει κατά μέσο όρο περισσότερους από 5.000 Ρώσους και Ουκρανούς στρατιώτες την εβδομάδα και το εμπόριο», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Ελπίζω να είναι μια παραγωγική ημέρα, να υπάρξει εκεχειρία και αυτός ο πολύ βίαιος πόλεμος - που δεν θα έπρεπε να έχει ξεσπάσει- να τερματιστεί», πρόσθεσε.
Αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία αναμένεται να γίνει σήμερα στις 10:00 ώρα Ουάσινγκτον (17:00 ώρα Ελλάδας), ενώ το Κρεμλίνο επεσήμανε ότι είναι σε εξέλιξη προετοιμασίες για αυτή.
Συνομιλία Βανς-Ζελένσκι
Από την Κυριακή (18/5) ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ,Τζέι Ντι Βανς, συνομίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ουκρανό αξιωματούχο, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν «στην κατάσταση στο μέτωπο, στις προετοιμασίες για τη συνομιλία της Δευτέρας, το ενδεχόμενο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας απουσία αποτελεσμάτων και μια εκεχειρία».
«Οι ηγέτες δήλωσαν ότι κοινός τους στόχος είναι να τερματιστεί το λουτρό αίματος στην Ουκρανία και αντάλλαξαν επιπλέον πληροφορίες για την τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων ενόψει μιας εκεχειρίας και μιας ειρήνης που θα έχει διάρκεια», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Η συνάντηση αυτή ήταν η πρώτη μεταξύ του Βανς και του Ζελένσκι μετά την αντιπαράθεσή τους στο Οβάλ Γραφείο στο τέλος Φεβρουαρίου.
Οι μάχες συνεχίζονται
Επί του πεδίου οι ρωσικές επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας συνεχίστηκαν με εντατικό ρυθμό.
Ρωσικό drone έπληξε το Σάββατο ένα μικρό λεωφορείο στην επαρχία Σούμι, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον εννέα ανθρώπων, ενώ πλήγμα στην επαρχία του Κιέβου σκότωσε χθες μία γυναίκα, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.
Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε 273 drones εναντίον της Ουκρανίας, αριθμός «ρεκόρ», όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Γιούλια Σβιριντένκο.
Παράλληλα ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την κατάληψη μιας νέας περιοχής στην επαρχία Ντονέτσκ.
Επιμένει στις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις το Κρεμλίνο
Ο Πούτιν και ο Τραμπ είχαν συνομιλήσει τηλεφωνικά στις 18 Μαρτίου, όταν συμφώνησαν εκεχειρία 30 ημερών στα πλήγματα εναντίον ενεργειακών υποδομών, την οποία η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορήθηκαν ότι παραβιάζουν.
Το Κρεμλίνο επιμένει στις μαξιμαλιστικές του απαιτήσεις: η Ουκρανία να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, να παραχωρήσει στη Ρωσία τις τέσσερις επαρχίες τις οποίες ελέγχει εν μέρει ο ρωσικός στρατός επιπλέον της Κριμαίας και να σταματήσουν οι παραδόσεις δυτικών όπλων.
Η Ουκρανία απορρίπτει τις διεκδικήσεις αυτές και ζητεί από τον ρωσικό στρατό να αποσυρθεί από τα εδάφη της. Παράλληλα απαιτεί στέρεες «εγγυήσεις ασφαλείας» ώστε να αποφευχθεί νέα μελλοντική ρωσική εισβολή.