Παναθηναϊκός: Οικονομικός γολγοθάς μετά το πρόστιμο της UEFA
Η UEFA επέβαλε πρόστιμο 400.000 ευρώ στους πράσινους για την παραβίαση του Cost Control, με τον σύλλογο βρίσκεται πλέον υπό στενή επιτήρηση.

Έχει «καλλιεργηθεί» μία εντύπωση απ’ το απόγευμα της Παρασκευής (4/7), όταν δηλαδή βγήκε η επίσημη ανακοίνωση του Οργάνου Ελέγχου Οικονομικής Διαχείρισης Συλλόγων (CFCB) της UEFA, πως ο Παναθηναϊκός «έφαγε» το πρόστιμο των 400.000 ευρώ για την παραβίαση του Cost Control το 2024 και... καθάρισε.
Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν ισχύει και είναι ξεκάθαρο πως οι «πράσινοι» θα πρέπει να διαχειριστούν πολύ προσεκτικά και κυρίως σωστά τα οικονομικά δεδομένα του 2025 και την ισορροπία που θα πρέπει να εμφανίσει στην αναλογία εσόδων/εξόδων και στο όριο του 70% επί των εσόδων του που δικαιούται να εμφανίσει στο συνολικό κόστος του ποδοσφαιρικού τμήματος.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η UEFA ανέφερε για τον Παναθηναϊκό (μαζί με τις Τσέλσι, Άστον Βίλα και Μπεσίκτας) πως «...παραβίασε τον κανόνα κόστους ρόστερ, διότι εμφάνισε αναλογία κόστους ρόστερ άνω του 80% για το 2024 (μεταβατικό όριο για το έτος αυτό)».
Συμπλήρωνε δε η ανακοίνωση πως «...οι παραπάνω σύλλογοι εμφάνισαν αναλογία μεταξύ 80%-90% και τιμωρήθηκαν με άμεσο και άνευ όρων πρόστιμο, ανάλογο με την υπέρβαση».
Ο Παναθηναϊκός παραβίασε το 2024 την αναλογία κατά 85%, δηλαδή εμφάνισε ένα επιπλέον 5% σε σχέση με το όριο που υπήρχε μέχρι πέρσι. Και γι’ αυτό στις δύο ακροάσεις που έκανε με τα στελέχη της αρμόδιας επιτροπής της UEFA, αφού παρουσίασε στοιχεία προβλέψεων για τις επόμενες χρονιές, τιμωρήθηκε εντέλει με ένα πρόστιμο πολύ μικρότερο απ’ αυτό που προβλεπόταν στην αρχή.
Παραμένει εντούτοις, σε καθεστώς σοβαρής επιτήρησης και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρήσει από εδώ και πέρα σε απόλυτο βαθμό τα προβλεπόμενα, σε ένα ακόμη πιο σφικτό πλαίσιο για το 2025, καθότι όπως ανέφερε η UEFA «...η CFCB υπενθυμίζει ότι από το 2025, το επιτρεπόμενο όριο λόγου κόστους ρόστερ μειώνεται στο 70%».
Με απλά λόγια για να γίνει ακόμη πιο κατανοητό: Στην επόμενη σεζόν για κάθε 10 εκατ. ευρώ εσόδων που θα έχει ο Παναθηναϊκός (όπως και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί σύλλογοι) θα δικαιούται να ξοδέψει 7 εκατ. ευρώ για το κόστος του ποδοσφαιρικού τμήματος του σε ποσά σε ομάδες για αγορές, συμβόλαια παικτών και προπονητών με την εφορία.
Όπερ σημαίνει πως μέσα στην επόμενη χρήση, για να είναι απόλυτα συνεπής με το Cost Control, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να μειώσει-βελτιώσει την αναλογία εσόδων/εξόδων κατά 15% για να φτάσει στο επιθυμητό 70%.
Για να συμβεί αυτό, διατηρώντας πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα το εξοδολόγιό του -ήτοι το μπάτζετ του ποδοσφαιρικού τμήματος- θα πρέπει απαραιτήτως να εμφανίσει νέες «πηγές εσόδων». Κι αυτό, επί της ουσίας για να συμβεί, θα πρέπει να κάνει (τουλάχιστον) μία πώληση με ένα σημαντικό ποσό προκειμένου να εξισορροπήσει την αναλογία του.
Είναι σημαντικό πως σ’ όλη αυτή τη διαδικασία, ο Παναθηναϊκός θα έχει σύντομα ένα έξτρα ποσό μέσα απ’ τις βασικές χορηγίες του και δη την κεντρική χορηγία στη φανέλα του, που αναμένεται να του αποφέρει επιπλέον 4 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ αντίστοιχα αυξημένο θα είναι και το τηλεοπτικό συμβόλαιό του με την Cosmote TV.
Από εκεί και πέρα απ’ τους 5 παίκτες που αποχώρησαν μέχρι στιγμής (Σένκεφελντ, Πέρεθ, Μάγκνουσον, Αράο) ή ολοκλήρωσαν την καριέρα τους (Ζέκα) το «τριφύλλι» αφαίρεσε ήδη απ’ τον προϋπολογισμό της σεζόν 2025/26 το ποσό των 4,8 εκατ. ευρώ με την εφορία ή 3,75 εκατ. ευρώ «καθαρά».