Πανεπιστήμια: Η βία είναι εδώ και προκαλεί «πονοκέφαλο» σε Μαξίμου και γαλάζιους βουλευτές
Ο νέος κύκλος βίας που δείχνει να ανοίγει στα Πανεπιστήμια προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου την ώρα που επιχειρείται ένα κυβερνητικό ντεμαράζ με θετικές πρωτοβουλίες για την καθημερινότητα των πολιτών.

Λύσεις απέναντι στη θαμπάδα που δημιουργεί στη δημοσκοπική ανάκαμψη της κυβέρνησης-όπως αυτή που καταγράφει το βαρόμετρο της Opinion Poll- ο νέος κύκλος βίας στα πανεπιστήμια, αναζητάει το Μέγαρο Μαξίμου.
Στα γεγονότα της νομικής σχολής του ΕΚΠΑ, που προκάλεσαν την έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το περασμένο Σάββατο, δεν μπήκε τελεία. Ακολούθησαν τα επεισόδια στην Πολυτεχνειούπολη, δίνοντας συνέχεια σε ένα φαινόμενο, που εδώ και έξι χρόνια, παρά τα στοιχεία για τις εκκενώσεις καταλήψεων, και τις επιχειρήσεις για αποτροπή, πλήττει το δόγμα νόμος και τάξη με το οποίο η Νέα Δημοκρατία, κέρδισε τις εκλογές του 2019.
Δεν είναι τυχαίο ότι η επίθεση των κουκουλοφόρων στις εγκαταστάσεις του Μετσόβιου, έγιναν, μόλις λίγες ώρες, πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλιμακώσει από το Πρώτο Πρόγραμμα την αυστηρή προειδοποίηση της κυβέρνησης ότι όσα συμβαίνουν στα ΑΕΙ, θα έχουν συνέπειες.
«Είναι άλλο να εκφράζεσαι ελεύθερα στα πλαίσια ενός ιδρύματος το οποίο ενθαρρύνει την ελευθερία της έκφρασης, άλλο να θεωρείς ότι μπορείς να μπαίνεις, να τραμπουκίζεις, να σπας άλλους στο ξύλο, γιατί με αυτόν τον τρόπο θέλεις να επιβάλεις την άποψή σου.Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία θα πρέπει να αποβάλλεσαι από το δημόσιο πανεπιστήμιο. Και σε αυτό θα επιμείνουμε πολύ και θα βρούμε τον τρόπο να το κάνουμε, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία τα οποία ο νόμος μας δίνει στη διάθεσή μας», διαμήνυσε ο Πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Σε κάθε περίπτωση η Ηρώδου Αττικού, είναι ξεκάθαρο, ότι δεν θα επιτρέψει να βρεθεί η κυβέρνηση, ξανά, σε θέση άμυνας για ένα ζήτημα που συνδέεται ευθέως και με την ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας. Δεν έχουν περάσει άλλωστε, κάτω από τα ραντάρ, οι δημόσιες τοποθετήσεις βουλευτών του κόμματος, όπως ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Θάνος Πλεύρης, που έχουν διατυπώσει επικρίσεις για την αναποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.
Στην κρίση των πολιτών οι δημόσιες υπηρεσίες αιχμής
Από την άλλη, στην πρωθυπουργική έδρα δίνουν συνέχεια στην επικοινωνιακή αντεπίθεση, που έχει μπροστά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Έτσι για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η πρωθυπουργική έδρα γίνεται το σκηνικό για την παρουσίαση και προώθηση του κυβερνητικού έργου σε τομείς που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών.
Στόχος είναι ο «βομβαρδισμός» με θετικές ειδήσεις που θα φέρνουν σε πρώτο πλάνο τα παραδοτέα, ειδικά στη μάχη με το βαθύ κράτος, που θα έχει την τιμητική της, έως τις εκλογές του 2027. Μετά το σχέδιο για τη βία ανηλίκων, σειρά παίρνει η πλατφόρμα αξιολόγησης των δημοσίων υπηρεσιών που παρουσιάζεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ θα ακολουθήσει η εξειδίκευση από τους συναρμόδιους υπουργούς.
Από την κρίση των πολιτών θα περάσουν δημόσιες υπηρεσίες αιχμής, όπως e-ΕΦΚΑ, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η ΑΑΔΕ, η ΔΥΠΑ και το Κτηματολόγιο. Ακόμη η αξιολόγηση θα αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση, για τομείς όπως η καθαριότητα, ο φωτισμός στους δρόμους, οι χώροι στάθμευσης και οι παιδικοί σταθμοί. Στον κατάλογο των αξιολογούμενων υπηρεσιών και υποδομών περιλαμβάνονται επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα ΚΑΠΗ, οι Πολεοδομίες, η ανακύκλωση, οι χώροι πρασίνου, οι παιδικές χαρές, η κάλυψη των αναγκών ατόμων με αναπηρία, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα δημοτικά ιατρεία, ακόμα και οι πρόνοιες για τα ζώα συντροφιάς.
Στη λίστα θα βρεθούν και ψηφιακές υπηρεσίες, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά και υπηρεσίες που πλέον παρέχονται μέσω του gov.gr, όπως η συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης, ο ψηφιακός έλεγχος εισιτηρίων για γήπεδα και το e-παράβολο.
Σημειώνεται πως για τις υπηρεσίες όπου η εξυπηρέτηση του πολίτη συνήθως γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο (πχ τα ΚΕΠ) σχεδιάζεται μία συμπληρωματική μέθοδος αξιολόγησης, όπου μετά την απομάκρυνση από το γκισέ ο πολίτης θα λαμβάνει στο κινητό του τηλέφωνο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, μέσω του οποίου θα μπορεί να αξιολογήσει τόσο την υπηρεσία όσο και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την κάλυψη των αναγκών του.