Βία στα πανεπιστήμια: Οι αυστηρότερες κυρώσεις και το τελεσίγραφο στους πρυτάνεις
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει μεγάλη ενόχληση για την ανακοίνωση της πρυτανείας του πανεπιστημίου Αθηνών σχετικά με τα επεισόδια στη Νομική Σχολή.

Στη βία στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, που ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα μετά τα επεισόδια σε εκδήλωση στη Νομική Σχολή την περασμένη εβδομάδα αλλά και με τον «εμφύλιο» των κουκουλοφόρων στην Πολυτεχνειούπολη, εστιάζει η κυβέρνηση επιχειρώντας να κλείσει μια πολιτική πληγή.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ξαναπιάσει το νήμα από την ασφάλεια στους χώρους των πανεπιστημίων, αλλά σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που είχε πάρει το ζήτημα την εποχή που στην επικαιρότητα κυριαρχούσε η περιβόητη πανεπιστημιακή αστυνομία. Στα υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη προσπαθούν να βρουν κοινή συνισταμένη για να δοθεί η πιο αποτελεσματική λύση.
Σε συσκέψεις στο υπουργείο Παιδείας, διαμορφώνονται οι τελικές προτάσεις αντιμετώπισης της βίας, που θα παρουσιαστούν στη Σύνοδο των Πρυτάνεων τις επόμενες ημέρες (στις 9 Μαΐου).
Το «τελεσίγραφο» Μητσοτάκη στους πρυτάνεις
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει μεγάλη ενόχληση για την ανακοίνωση της πρυτανείας του πανεπιστημίου Αθηνών σχετικά με τα επεισόδια στη Νομική Σχολή, όπου εν ολίγοις η διοίκηση του πανεπιστημίου Αθηνών επέρριψε ακέραιη την ευθύνη στην πολιτεία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα έστειλε σαφές μήνυμα προς τις διοικήσεις των πανεπιστημιακών με αναφορά στα περιστατικά βίας που εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε Πολυτεχνειούπολη και Νομική. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο καθένας πρέπει «να αναλάβει τις ευθύνες του» και κάλεσε τις πρυτανικές αρχές να εκπονήσουν άμεσα τα σχέδια ασφαλείας που εκκρεμούν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «αυτοματοποιημένες ποινές» που θα φτάνουν έως και την αποβολή των φοιτητών, τις οποίες εξετάζει η κυβέρνηση ως ένα από τα μέτρα για να μπει φρένο στη βία εντός των πανεπιστημίων.
Αυστηρές κυρώσεις σε παραβάτες
Στο θέμα της βίας εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων εστιάζει η κυβέρνηση, με στελέχη της να μιλούν γι’ αυστηρότερες κυρώσεις και προς κάθε κατεύθυνση εφόσον αυτό απαιτείται. Κριτική στην κυβέρνηση ασκεί η αντιπολίτευση με το ΠΑΣΟΚ να μιλά για επικοινωνιακή διαχείριση της Νέας Δημοκρατίας και τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητεί την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
«Χρειάζεται σοβαρή συνεργασία με τις Αρχές, να αναλάβουν και εκείνες τις ευθύνες τους, χωρίς να λέω ότι έχουν την αποκλειστική ευθύνη. Επειδή όμως έχουμε μία εικόνα των ιδρυμάτων στην Αθήνα ξέρουμε ότι εκεί χρειάζεται μία σοβαρή επιμέλεια στο τι συμβαίνει αναφορικά με τις κυρώσεις», τόνισε ο υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης. Μιλώντας στο Attica TV, υπογράμμισε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει η Σύνοδος των Πρυτάνεων και η κυρία Ζαχαράκη θα έχει «εντατικό διάλογο». Σημείωσε ότι θα τεθεί ένα πλαίσιο προτάσεων ώστε να ληφθούν αποφάσεις και «όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για αυτά που έχουνε γίνει και αυτά που δεν έχουν γίνει». Συμπλήρωσε ότι «υπάρχει εμπειρία και συναίνεση να αλλάξουν τα πράγματα».
Όπως δήλωσε στο ΕΡΤΝews ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος: «Μέχρι το 2019 τραβήξαμε μία γραμμή και είπαμε τέλος στο άσυλο της βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια. Σήμερα εντός πανεπιστημιακών χώρων ενεργή κατάληψη και οποιαδήποτε έκνομη πράξη καταστέλλεται και οδηγείται στη δικαιοσύνη για απονεμηθούν οι κυρώσεις που πρέπει. Υπάρχει βαρύτερο αυστηρότερο νομικό πλαίσιο γ’ αυτές τις μορφές βίας».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου, ανέφερε πως: «Δεν υπάρχει πανεπιστημιακό ίδρυμα που να τελεί υπό κατάληψη. Είναι κάτι που πρέπει να το δούμε συνολικά. Δεν μπορεί να το δει από μόνη της η Ελληνική Αστυνομία».
Το πλαίσιο των μέτρων που επεξεργάζονται οι αρμόδιοι φορείς γίνεται αυστηρότερο.
Στο στόχαστρο οι πρυτάνεις
Ο Νίκος Παπαϊωάννου, υφυπουργός Παιδείας, σε δηλώσεις του στα Παραπολιτικά 90,1 επισημαίνει ότι: «Όταν αναλαμβάνουμε μια θέση ευθύνης όπως είναι η θέση του πρύτανη τότε πρέπει να ξέρουμε ότι θα πρέπει να σπάσουμε αυγά τα οποία μπορεί να έχουν κόστος. Αν δεν έχω το σθένος να αντέξω τέτοια κόστη τότε καλό είναι να μην γίνομαι πρύτανης ή να μην είμαι σε διοίκηση πανεπιστημίου».
Για το θέμα της βίας ασκεί κριτική στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, με τον Στέφανο Παραστατίδη, υπεύθυνο της Κ.Τ.Ε. Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να αναφέρει πως το περιστατικό: «καταδεικνύει για ακόμη μία φορά την χρεοκοπία της κυβερνητικής πολιτικής στην αντιμετώπιση της βίας. Απέναντι στην εμμονή της Νέας Δημοκρατίας για επικοινωνιακή διαχείριση, το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει συγκεκριμένη πρόταση νόμου από το 2021. Ας την δει η κυβέρνηση έστω και τώρα!».
Την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ: «Η επανάληψη τέτοιου είδους περιστατικού αποδεικνύει την ανικανότητα -αν όχι την υπαιτιότητα- της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του αρμόδιου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Η άμεση απομάκρυνση του κ. Χρυσοχοΐδη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι επιβεβλημένη. Τι άλλο πρέπει να συμβεί, άραγε»;