Πάπας Λέων ΙΔ: Τα φωτογραφικά καρέ, από τον λευκό καπνό ως το «Habemus Papam»
Εντυπωσιακές εικόνες από το Βατικανό και την εκλογή του νέου ποντίφικα.
Μετά από ώρες αγωνίας, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία απέκτησε νέο ηγέτη: ο Αμερικανός καρδινάλιος Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ, 69 ετών, με καταγωγή από το Σικάγο, επιλέχθηκε ως ο επόμενος Πάπας.
Είναι ο πρώτος Αμερικανός ποντίφικας στην ιστορία. Θα είναι γνωστός ως Πάπας Λέων 14ος. Στις πρώτες του δηλώσεις ως Πάπας από το μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, κάλεσε για ειρήνη και απέτισε φόρο τιμής στον εκλιπόντα Πάπα Φραγκίσκο μπροστά σε ένα πλήθος που βροντοφώναζε.

Τέσσερις συνεδριάσεις
Μέχρι να βγει ο λευκός καπνός από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα, μεσολάβησαν τέσσερις συνεδριάσεις. Όταν ο κύβος ερρίφθη για την εκλογή του νέου ηγέτη των 1,4 δισεκατομμυρίων καθολικών του κόσμου, το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ξέσπασε σε ζητωκραυγές, καθώς οι καμπάνες χτυπούσαν από την πανύψηλη βασιλική, επιβεβαιώνοντας ότι οι 133 εκλέκτορες καρδινάλιοι που είχαν απομονωθεί στο εσωτερικό της από την Τετάρτη, κατέληξαν σε απόφαση με πλειοψηφία δύο τρίτων για το ποιος θα διαδεχθεί τον Πάπα Φραγκίσκο.

Μέσα στις κλειστές αίθουσες του Βατικανού, ο νέος ποντίφικας ετοιμάστηκε να υιοθετήσει το παπικό του όνομα - το οποίο, σύμφωνα με κάποιες θεωρίες μπορεί να υποδηλώνει τι είδους Πάπας σκοπεύει να είναι - πριν φορέσει ένα φρεσκοκομμένο λευκό παπικό ράσο και το τελετουργικό δαχτυλίδι του.

Στη συνέχεια οδηγήθηκε μέσα από την Αίθουσα των Ευλογιών και βγήκε στο μπαλκόνι, γνωστό ως Λότζια των Ευλογιών, όπου μπροστά στους χιλιάδες συγκεντρωμένους από κάτω (και στα εκατομμύρια άλλους σε όλο τον κόσμο) έστειλε το δικό του μήνυμα για ειρήνη. Στην ομιλία του από το μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, ο Λέων ΙΔ είπε ότι η εκκλησία μπορεί ακόμη να ακούσει «την αδύναμη αλλά πάντα θαρραλέα φωνή του Πάπα Φραγκίσκου», του προκατόχου του.
Ο Πάπας Λέων ΙΔ είναι ένας ηγέτης με παγκόσμια εμπειρία. Πέρασε μεγάλο μέρος της καριέρας του ως ιεραπόστολος στη Νότια Αμερική και υπηρέτησε ως επίσκοπος στο Περού. Πρόσφατα ηγήθηκε ενός ισχυρού γραφείου του Βατικανού για τους διορισμούς επισκόπων. Αναμένεται να βασιστεί στις μεταρρυθμίσεις του Πάπα Φραγκίσκου.
Δεν είχαμε Πάπα Λέοντα για περισσότερο από έναν αιώνα
Ο Λέων είναι πλέον το τέταρτο πιο συνηθισμένο όνομα που επιλέγουν οι Πάπες, μαζί με τον Κλήμη. Μόνο ο Ιωάννης, ο Γρηγόριος και ο Βενέδικτος έχουν αποδειχθεί πιο δημοφιλή. Ωστόσο, δεν είχαμε Πάπα Λέοντα εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Ο τελευταίος Πάπας Λέων ήταν ο Λέων ΙΓ, ο οποίος γεννήθηκε στη γαλλοκρατούμενη Ρώμη το 1810. Διετέλεσε Πάπας από το 1878 έως τον θάνατό του το 1903, καθιστώντας την 25ετή παποσύνη του την τέταρτη μεγαλύτερη στην ιστορία της καθολικής εκκλησίας.

Ο Λέων 13ος έμεινε στην ιστορία ως Πάπας της καθολικής κοινωνικής διδασκαλίας. Έγραψε μια περίφημη ανοιχτή επιστολή το 1891, στην οποία αναλογιζόταν τις τεχνολογικές αλλαγές που επέφερε η Βιομηχανική Επανάσταση και τις επιπτώσεις της στους εργαζόμενους. Επιλέγοντας να αναβιώσει το όνομα, ο Λέων 14ος ίσως σηματοδοτεί τις προτεραιότητες της παποσύνης του.
Ο πρώτος Πάπας Λέων, ο οποίος υπηρέτησε τον πέμπτο αιώνα, είναι γνωστός ως «Λέων ο Μέγας» και μνημονεύεται επειδή έπεισε τον Αττίλα τον Ούννο να σταματήσει την εισβολή του και να γλιτώσει τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία από την καταστροφή. Η συνάντησή τους αποτυπώθηκε σε έναν πίνακα του Ραφαήλ, ο οποίος εκτίθεται τώρα στο Αποστολικό Παλάτι του Βατικανού, από το οποίο πέρασαν οι 133 καρδινάλιοι που ψήφισαν - μεταξύ των οποίων και ο Ρομπέρ Πρέβοστ, νυν Λέων 14ος - καθώς προχωρούσαν στην Καπέλα Σιξτίνα την Τετάρτη για την έναρξη του κονκλαβίου.