Αθήνα - Πύργος σε λιγότερο από 3 ώρες - Μητσοτάκης: Χρέος μας να μιλάμε με τα έργα μας
Από το μεσημέρι της Παρασκευής (12:00), οι πολίτες θα μπορούν πλέον να μετακινούνται γρήγορα, άνετα και με ασφάλεια προς τη Δυτική Ελλάδα. «Είναι άδικο να χάνονται ζωές από πλημμελείς οδικές υποδομές» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Βίντεο - Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος
Ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος παραδίδεται στην κυκλοφορία, ταχύτερος και ασφαλέστερος. Ο νέος σύγχρονος ανοίγει έναν νέο κεφάλαιο στις οδικές μετακινήσεις.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος ενημερώθηκε για το μεγάλο έργο πνοής της Δυτικής Ελλάδας από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ομίλου AKTOR Αλέξανδρος Εξάρχου.
«Να θυμηθούμε σήμερα όλους εκείνους που δεν είναι σήμερα μαζί μας επειδή η πολιτεία δεν εξασφάλισε έναν ασφαλή δρόμο, είναι άδικο να χάνονται ζωές στην πατρίδα μας από πλημμελείς οδικές υποδομές στην Ελλάδα του 2025, χρέος μας είναι να μιλούμε με τα έργα μας και να δίνουμε απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών. Να κρινόμαστε όχι για αυτά που είπαμε αλλά για αυτά που κάναμε» είπε στον χαιρετισμό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για τις μεταφορές και τους κατοίκους της περιοχής.
«Κλείνουμε μια εκκρεμότητα από το παρελθόν, διορθώνουμε μια αδικία σε βάρος των πολιτών της Ηλείας» συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.




Από αύριο το μεσημέρι (12:00), οι πολίτες θα μπορούν πλέον να μετακινούνται γρήγορα, άνετα και με ασφάλεια προς τη Δυτική Ελλάδα μέσω μιας υποδομής ορόσημο, αφήνοντας στο παρελθόν τον παλαιό δρόμο - «καρμανιόλα».
Με την ολοκλήρωση της Νέας Εθνικής Οδού η διαδρομή Αθήνα-Πύργος θα εκτελείται σε μόλις 2 ώρες και 45 λεπτά.
Η ολοκλήρωση ενός κρίσιμου έργου υποδομής, του νέου αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος, αντικατοπτρίζει την έναρξη μιας νέας εποχής για την οδική ασφάλεια της χώρας και τη Δυτική Ελλάδα, όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος μιλώντας στο ΕΡΤnews.





Η νέα σελίδα της Δυτικής Ελλάδας
Υπάρχουν δρόμοι που απλώς μας πάνε από το ένα σημείο στο άλλο. Και υπάρχουν κι εκείνοι που φέρνουν αλλαγές βαθιές, ουσιαστικές. Η νέα Πατρών-Πύργου ανήκει στη δεύτερη κατηγορία.
Με 75 χιλιόμετρα σύγχρονου αυτοκινητόδρομου, ο νέος άξονας της Ολυμπίας Οδού έρχεται να ενώσει όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά και αναπτυξιακά τη Δυτική Πελοπόννησο με το εθνικό δίκτυο. Είναι το έργο που περίμενε μια ολόκληρη περιοχή για δεκαετίες.
Ασφάλεια: Από τον κίνδυνο στην εμπιστοσύνη
Η παλιά Πατρών-Πύργου υπήρξε, για πολλά χρόνια, συνώνυμο του κινδύνου. Μόνο την τελευταία εξαετία, περισσότεροι από 66 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτήν. Τα χαρακτηριστικά της ήταν τραγικά ανεπαρκή: Χωρίς διαχωριστική νησίδα, με ισόπεδους κόμβους, ελλιπή φωτισμό και σχεδίαση δεκαετίας '80.

Η νέα Πατρών-Πύργου βάζει τέλος σε αυτή τη μαύρη σελίδα. Με διαχωριστικές νησίδες, δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, ΛΕΑ, σύγχρονους κόμβους, σημεία εξυπηρέτησης οδηγών, γέφυρες, αντιπλημμυρικά έργα και κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας στον Πύργο, οι μετακινήσεις γίνονται πλέον με ασφάλεια, άνεση και προβλεψιμότητα. Η εμπειρία από τον άξονα Κόρινθος–Πάτρα μάς δείχνει τι μπορούμε να περιμένουμε: Μείωση στα θανατηφόρα τροχαία ως 93%. Όχι απλώς στατιστική βελτίωση, αλλά ανθρώπινες ζωές που δεν χάθηκαν.
Χρόνος = ποιότητα ζωής
Η απόσταση Πάτρα - Πύργος μειώνεται σχεδόν κατά 40 λεπτά. Για όσους κινούνται συχνά, η εξοικονόμηση χρόνου δεν είναι πολυτέλεια – είναι καθημερινότητα με λιγότερη ταλαιπωρία, περισσότερη παραγωγικότητα και καλύτερη ζωή.
Η διαδρομή Αθήνα - Πύργος θα ολοκληρώνεται σε περίπου 2 ώρες και 45 λεπτά. Αυτό σημαίνει λιγότερα καύσιμα, λιγότερες εκπομπές ρύπων και μικρότερο κόστος συντήρησης οχημάτων. Αλλά κυρίως, σημαίνει γρηγορότερη πρόσβαση στην Πάτρα, την Ολυμπία, τα Ιόνια νησιά και τις παραλίες της Δυτικής Πελοποννήσου. Ο νέος αυτοκινητόδρομος δεν εξυπηρετεί μόνο ταξιδιώτες. Είναι κομβικός για την αγροτική παραγωγή, τις εξαγωγές, τη μεταποίηση, αλλά και τον τουρισμό.
Η Ηλεία παράγει και μεταφέρει χιλιάδες τόνους προϊόντων κάθε χρόνο. Η ασφαλής, γρήγορη και αξιόπιστη σύνδεση με την Πάτρα και την Αθήνα είναι κλειδί για την οικονομική της βιωσιμότητα.
Ο κόμβος της Βιομηχανικής Περιοχής Πάτρας και η νέα περιφερειακή αρτηρία 25 χιλιομέτρων που τον εξυπηρετεί, δημιουργούν ένα κρίσιμο δίκτυο υποστήριξης των επιχειρήσεων.
Παράλληλα, τουριστικοί προορισμοί όπως η Αρχαία Ολυμπία, οι ακτές της Κυλλήνης και το λιμάνι του Κατακόλου αποκτούν την πρόσβαση που τους άξιζε. Το ίδιο και τα Ιόνια νησιά, που πλέον έρχονται πιο κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ένα έργο με προοπτική – όχι με ημερομηνία λήξης
Το έργο αυτό δεν είναι απλώς μια κατασκευή – είναι υποδομή για το μέλλον. Με τεχνολογίες αιχμής όπως το HYBRID σύστημα διοδίων, ηλεκτρονικές υπηρεσίες πληρωμής, συστήματα ενημέρωσης κυκλοφορίας και σταθμούς εξυπηρέτησης τελευταίας γενιάς, ο αυτοκινητόδρομος είναι σχεδιασμένος για να προσαρμόζεται και να εξελίσσεται.
Η συντήρηση και λειτουργία του διασφαλίζονται από έναν οργανισμό που ήδη έχει αποδείξει τις δυνατότητές του στον άξονα Ελευσίνα – Πάτρα. Με 550 εργαζόμενους και 180 συνεργαζόμενους τεχνικούς και υποστηρικτικές ομάδες, η καθημερινή λειτουργία στηρίζεται σε ισχυρή ανθρώπινη παρουσία και τεχνολογική υποστήριξη.
Η ολοκλήρωση της Πατρών – Πύργου είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιου αγώνα, επανεκκινήσεων και πολυεπίπεδης συνεργασίας. Από τις πρώτες μελέτες μέχρι τις τελευταίες εγκρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, χρειάστηκαν χρόνια. Η ένταξη στο έργο παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού σηματοδότησε την τελική στροφή προς την υλοποίηση.

Με συνολικό κόστος 331 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια, ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζικά δάνεια, πρόκειται για μια επένδυση ζωής που δεν θα ξεπεραστεί σύντομα.
Ένας δρόμος με ανθρώπινο πρόσωπο
Στο τέλος της ημέρας, ο νέος αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου δεν είναι μόνο μια υποδομή. Είναι μια υπόσχεση για ένα καλύτερο αύριο: με περισσότερη ασφάλεια, ισχυρότερη οικονομία, λιγότερη απομόνωση και περισσότερες ευκαιρίες.
Για τους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας και για όλους όσοι κινούνται, εργάζονται, επισκέπτονται ή αγαπούν αυτή την περιοχή, είναι ένας δρόμος που άργησε αλλά ήρθε για να μείνει. Και το μέλλον του είναι, ευτυχώς, ακόμα πιο φωτεινό.
