Πέντε δημοφιλείς τάσεις γνωριμιών στα social media - Και γιατί ίσως σε κρατούν ακόμη single
«Pολλές τάσεις διδάσκουν στους ανθρώπους να δοκιμάζουν, να αναλύουν και να κατηγοριοποιούν πιθανούς συντρόφους, αντί να συνδέονται αυθεντικά μαζί τους».

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα με «συμβουλές» για όσους είναι single: τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις στα ραντεβού, καθώς και ατελείωτες συζητήσεις για το πώς να βρεις το άλλο σου μισό.
Από τις «κόκκινες σημαίες» μέχρι τα τελεσίγραφα στις σχέσεις, συχνά είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις την πραγματικά χρήσιμη πληροφόρηση από τις «συμβουλές» που μπορεί να καταστρέψουν την ερωτική σου ζωή.
Η ψυχολόγος και σύμβουλος σεξουαλικών και ερωτικών σχέσεων, Barbara Santini, εξηγεί πως «πολλές τάσεις διδάσκουν στους ανθρώπους να δοκιμάζουν, να αναλύουν και να κατηγοριοποιούν πιθανούς συντρόφους, αντί να συνδέονται αυθεντικά μαζί τους».
Παρακάτω θα βρεις πέντε από τις πιο διαδεδομένες τάσεις γνωριμιών στα social media, για να καταλάβουμε αν πραγματικά βοηθούν ή αν -αντιθέτως- εμποδίζουν την εύρεση της αγάπης.
1. Οι λίστες με τα «μπλιαχ»
Το άτομο που κάποτε σου φαινόταν ακαταμάχητο ξαφνικά σου προκαλεί απωθητική αίσθηση -το λεγόμενο «μπλιαχ» ή «ick»- για την παραμικρή αφορμή, όπως το να τρέχει πίσω από το λεωφορείο ή να χρησιμοποιεί ομπρέλα.
Στο TikTok κυκλοφορούν εκατοντάδες τέτοιες λίστες με «ick» που μοιράζονται οι χρήστες, όμως η Barbara προειδοποιεί: «Το να διατηρείς μια εξαντλητική λίστα με μικρές απωθήσεις είναι συνταγή για αυτοκαταστροφή».
«Αν και οι προτιμήσεις είναι φυσιολογικές, μια "ick list" μετατρέπει το ραντεβού σε έναν ασταμάτητο αγώνα εντοπισμού ελαττωμάτων», προσθέτει.
Αυτές οι λίστες καλλιεργούν μια υπερβολικά επικριτική νοοτροπία που απορρίπτει πιθανούς συντρόφους για ασήμαντες λεπτομέρειες.
2. Οι δοκιμασίες στα ραντεβού
Μια άλλη τάση είναι οι «δοκιμασίες» από τις οποίες περνάς το υποψήφιο ταίρι σου και η καταγραφή των αντιδράσεών του.
Για παράδειγμα, η «θεωρία της φλούδας πορτοκαλιού» ζητά από τους χρήστες να παρατηρήσουν αν ο σύντροφός τους θα φέρει και θα καθαρίσει το πορτοκάλι -ένα επιπλέον βήμα που δείχνει φροντίδα.
Παρόμοια, η «θεωρία της κέτσαπ» περιλαμβάνει το να κάνεις σκόπιμα ένα μικρό χάος στην κουζίνα για να δεις αν ο/η σύντροφός σου θα το καθαρίσει αμέσως.
Ωστόσο, η Barbara τονίζει ότι ακόμη και αν «περάσει το τεστ», αυτό δεν εγγυάται μια τέλεια σχέση: «Αυτές οι δοκιμασίες τεστάρουν τη φυσιολογική ανθρώπινη συμπεριφορά, μετατρέποντας αθώες στιγμές σε καταστάσεις επιτυχίας ή αποτυχίας».
«Δημιουργούν καχυποψία και ψευδαίσθηση ελέγχου, όπου οι σύντροφοι κρίνονται χωρίς να το γνωρίζουν. Οι υγιείς σχέσεις χτίζονται πάνω στην επικοινωνία, όχι σε κρυφές αξιολογήσεις».
Έτσι, την επόμενη φορά, καλύτερα να μιλήσεις απευθείας με το ταίρι σου -και να καθαρίσεις μόνος/η σου το πορτοκάλι.
3. «Αγγελίες» για το ιδανικό ταίρι
Κουρασμένοι από τις εφαρμογές γνωριμιών, κάποιοι έχουν αρχίσει να δημοσιεύουν στο διαδίκτυο ολοκληρωμένες «αγγελίες» για το ιδανικό ταίρι.
Παρότι μπορεί να φαίνεται ένας διασκεδαστικός τρόπος να εξασφαλίσεις ότι πληρούνται τα κριτήριά σου, η Barbara επισημαίνει πως «το να αναγκάζεις κάποιον να "κάνει αίτηση" για να βγει μαζί σου δημιουργεί ανισορροπία εξουσίας και ενισχύει τη νοοτροπία της "λίστας ελέγχου"».
Επιπλέον, επισημαίνει πως αν είσαι κολλημένος/η σε ένα συγκεκριμένο «είδος» ανθρώπου, ίσως χάνεις πολλές υπέροχες πιθανότητες, αφού «η αγάπη δεν περιορίζεται στο να τσεκάρεις κουτάκια».
4. Οι αυστηροί κανόνες για το πώς να βγαίνεις μαζί μου
Στα social media έχουν γίνει δημοφιλείς και οι λίστες με «κανόνες» που βάζουν κάποιοι για το πώς πρέπει να βγαίνουν ραντεβού -όπως «όχι φίλοι του αντίθετου φύλου», «ένα ραντεβού το μήνα» ή «κάνε μου έκπληξη χωρίς να ρωτήσεις».
Η Barbara λέει πως, ενώ τα όρια είναι απαραίτητα, οι «άκαμπτοι κανόνες μετατρέπουν τα ραντεβού σε λίστα απαιτήσεων, όχι σε αμοιβαία προσπάθεια».
«Οι σχέσεις χρειάζονται διαπραγμάτευση, προσαρμοστικότητα και κατανόηση», τονίζει. «Οι υπερβολικά αυστηροί κανόνες συχνά κρύβουν ανασφάλειες και απομακρύνουν πιθανούς συντρόφους που αναζητούν ισορροπία και όχι συμβόλαια».
5. Το «Dating Up»
Η ιδέα να βγαίνεις με κάποιον πλουσιότερο ή πιο επιτυχημένο δεν είναι νέα -αλλά η Gen Z την έχει ανανεώσει στο TikTok, αποκαλώντας την τάση αυτή «dating up».
Αρχικά ήταν ένας τρόπος να γιορτάσεις τα υψηλά στάνταρ σου, όμως έχει προκαλέσει και την προβληματική τάση του «dating down», όπου η σχέση με κάποιον/α «κατώτερο» θεωρείται μειονέκτημα.
Η Barbara προειδοποιεί πως η εμμονή με το «dating up» μπορεί να προκαλέσει μη ρεαλιστικές προσδοκίες και συναλλακτικές σχέσεις.
Εξηγεί: «Το να προτεραιοποιείς τον πλούτο, το status και την εμφάνιση πάνω από την αυθεντική σύνδεση μετατρέπει το ραντεβού σε ανταγωνισμό, όχι σε κοινό ταξίδι.
Δημιουργεί ανισόρροπη δυναμική, όπου ο ένας σύντροφος νιώθει ανώτερος και ο άλλος πρέπει να αποδείξει την αξία του.
Τότε η αγάπη γίνεται υπό όρους και η πραγματική οικειότητα σχεδόν αδύνατη».

