Αρκετές πόλεις βρέθηκαν καλυμμένες από στάχτη στην περιοχή του Αμαζονίου στον Ισημερινό, ύστερα από την έκρηξη ηφαιστείου. Για την ακρίβεια, πρόκειται για παρατεταμένες εκρήξεις καθώς το Sangay καταγράφει εκρήξεις μέτριας ισχύος εδώ και έναν χρόνο, με πολύ μικρές επιπτώσεις, λόγω της απομακρυσμένης θέσης του. Ωστόσο, η πρόσφατη αλλαγή του ανέμου ώθησε την ηφαιστειακή τέφρα προς τις ακτές επηρεάζοντας περιοχές, όπως τη μεγαλύτερη πόλη, το Γουαγιακίλ.

Πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν για τον ενδεχόμενο αντίκτυπο στην υγεία των κατοίκων, την ώρα που η χώρα της Νότιας Αμερικής προσπαθεί να συνέλθει σιγά σιγά από τη φονική πανδημία του νέου κορονοϊού. «Η στάχτη προέρχεται από το ηφαίστειο Sangay και διασκορπίζεται στην επαρχία Γουάγιας. Βλέπουμε μια ποσότητα τέφρας να φθάνει κοντά στο Γουαγιακίλ», είπε σε δημοσιογράφους ο Μπέντζαμιν Μπέρναρντ του Γεωφυσικού Ινστιτούτου του Εκουαδόρ.

Το Ινστιτούτο αναμένει μικρής ισχύος εκρήξεις που θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, όμως δεν περιμένει μια μεγάλη έκρηξη. Το αεροδρόμιο της Γουαγιακίλ ανέστειλε πτήσεις προκειμένου να καθαριστούν οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης και οι αρχές άρχισαν να καθαρίζουν τη στάχτη από τους δημόσιους χώρους για να αποτρέψουν πιθανά αναπνευστικά προβλήματα για τους κατοίκους. Δρόμοι έκλεισαν σε τμήματα των επαρχιών Λος Ρίος και Τσιμποράσο.

«Τώρα πρέπει να φορέσουμε τη μάσκα όχι μόνο λόγω του κορονοϊού αλλά και λόγω της τέφρας που καλύπτει όλο το Guayaquil», δήλωσε η νοικοκυρά Karen Figueroa, 30 ετών, η οποία αφαιρούσε την τέφρα από το αίθριο του σπιτιού της στο Γουαγιακίλ.

Τα πλάνα που έχουν διαρρεύσει στο διαδίκτυο είναι εντυπωσιακά. Σημειώνεται πως η τέφρα έχει διαφορετική σύσταση από ηφαίστειο σε ηφαίστειο.

Η περιοχή τον Μάρτιο και τον Απρίλιο υπέστη ένα από τα χειρότερα ξεσπάσματα κορονοϊού, ο οποίος κατέκλυσε το σύστημα υγείας και ανάγκασε τις αρχές να διατάξουν τους πολίτες να κρατούν τα πτωμάτων από κορονοϊό στα σπίτια. Το υπουργείο Υγείας αυτό το μήνα είπε ότι η εξάπλωση της νόσου είχε επιβραδυνθεί σημαντικά και ότι οι θάνατοι έχουν μειωθεί κάτω από 10 την ημέρα σε σχέση με την κορύφωση των 194 την ημέρα, που είχε σημειωθεί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις