Η ληστεία μεγάλης ποσότητας σαφράν, γνωστού και ως Κρόκος Κοζάνης συνολικής αξίας 55.227 ευρώ, από αποθήκη του Λονδίνου, προκαλεί «απορία» στην αστυνομία.Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του CNBC, η αστυνομία του Λονδίνου έχει κυκλοφορήσει εικόνες από τα όσα κατέγραψε το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, στις οποίες εμφανίζονται οι δύο δράστες να εισέρχονται παράνομα στην αποθήκη και να κλέβουν ένα κουτί βάρους 10 κιλών, το οποίο περιείχε το ακριβό μπαχαρικό.

Το σαφράν αξίζει «το βάρος του σε χρυσό». Η «στοχευμένη» ληστεία έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση στην αστυνομία, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, οι δράστες δεν επιχείρησαν να αποσπάσουν άλλα αντικείμενα αξίας από την αποθήκη. Στα ελληνικά το ξέρουμε ως «κρόκος» γνωστός και με τις ονομασίες «ζαφορά» και «σαφράνι», και είναι ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά που υπάρχουν στον κόσμο.

Σαφράν ή Κρόκος: Και αφροδισιακές οι ιδιότητες του χρυσού μπαχαρικού

Επιστημονική ονομασία: Κρόκος ο ήμερος – Crocus sativus | Οικογένεια: Ιριδοειδών | Άλλα ονόματα: Ζαφορά, σαφράν, σαφράνι

Το φυτό του κρόκου αποτελεί φυσική μετάλλαξη που συνέβη πριν από πολλά χρόνια σε περιοχές της Περσίας και της λεκάνης της Μεσογείου. Είναι ένα φυτό στείρο, δεν παράγει σπόρους και επομένως, δεν μπορεί να αναπαραχθεί εγγενώς. Η αναπαραγωγή του μπορεί να γίνει μόνο από τη διάσπαση και τη σπορά των βολβών του. Ο κρόκος καλλιεργείται στην Ισπανία, στη Σικελία, στο Ιράν και στο Κασμίρ, ενώ στην Ελλάδα κυρίως στην περιοχή Κρόκος της Κοζάνης και είναι εκλεκτής ποιότητας. Αυτοφυής συναντάται σε χέρσους και ακαλλιέργητους αγρούς στις Κυκλάδες και κυρίως τη Σύρο, την Τήνο, την Μύκονο, την Αστυπάλαια και τη Δήλο.

Η καλλιέργεια του κρόκου απαιτεί ακραίες κλιματικές συνθήκες. Χρειάζεται ξηρό και θερμό καιρό το καλοκαίρι και κρύο τον χειμώνα. Η σπορά γίνεται τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο ενώ η συγκομιδή γίνεται στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Η διαδικασία συλλογής του κρόκου είναι ιδιαίτερα επίπονη και σχολαστική, αφού τα 3 μικρά κοκκινωπά στίγματά του συλλέγονται με το χέρι από κάθε άνθος χωριστά και ενώ αυτό είναι ακόμη φρεσκοκομμένο. Τα στίγματα απλώνονται σε δίσκους και ξεραίνονται σε φωτιά με ξυλάνθρακα. Από τα 75.000 άνθη προκύπτουν μόλις 450 γραμμάρια, έντονα αρωματικού κρόκου. Το ακριβό αυτό δώρο της ελληνικής φύσης μπορούμε να το αγοράσουμε σε φακελάκια του ¼ του γραμμαρίου ή σε μικρά γυάλινα βαζάκια και να τα διατηρήσουμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, αφού το χρώμα, το άρωμα και η γεύση του αλλοιώνονται εύκολα από το φως. Ένας ή δύο στήμονες, αρκούν για να απολαύσουμε αυτό το πολύτιμο μπαχαρικό.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις