“Αλέξη γύρνα ή έστω τηλεφώνα” πρέπει να λέει μάλλον ο επιτυχημένος γελοιογράφος Αρκάς που μετά την πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει απόλυτα την… έμπνευση του και καταφεύγει σε σκίτσα που περισσότερο ενισχύουν το Merchandise αντικείμενων (μπλοθζάκια, καπελάκια κλπ) που πουλάει  μέσω facebook παρά  αποτελούν έργα άξια αναφοράς στην πλούσια καριέρα του.

Ο Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά “Ο Κόκκορας” στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε, πέρασε 4 οργισμένα χρόνια επιτιθέμενος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Του αφιέρωσε μάλιστα και μια ολόκληρη σειρά γελειογραφιών υπό τον διακριτικό τίτλο “Τα παιδικά χρόνια ενός Πρωθυπουργού” υποτιμώντας με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Την περίοδο αυτή δε, ξεκάθαρα ο Αρκάς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας βασικός εκπρόσωπος μιας alt-right ιδεολογίας στην Ελλάδα. Με μισογυνικά και χοντροφοβικά σκίτσα να κυριαρχούν.

Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και πολλά ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις στο πρόσωπό του, “απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.”

Μάλιστα…. Και τι απέγινε ο Αρκάς “χωρίς βαρβάρους” Συριζαίους και Τσιπραίους;

Συνέχισε την κριτική στη νέα εξουσία εστω δίνοντας μια πίστωση χρόνου. Εμπνεύστηκε από το Σκόιλ Ελικίκου, το πλαστό πτυχίο Υπουργού που παραιτήθηκε ή οτιδήποτε άλλο;

Ασχολήθηκε ποτέ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που όσο και καλά να τα πήγε αυτόν τον πρώτο χρόνο ούτε και ο ίδιος δεν θα θεωρεί εαυτόν τόσο τέλειο ώστε να μην αποτελεί αντικείμενο σάτιρας έστω για μία φορά!

Όχι βέβαια. Κριτική και trend ούτε για δείγμα από τον “πύρινο” επί ΣΥΡΙΖΑ, Αρκά.

Ανησυχήσαμε λοιπόν και ρίξαμε μία πρόχειρη ματιά στο λογαριασμό του στο facebook. Είναι γνωστό εξάλλου ότι τα περίπου 4 χρόνια της μεταστροφής του, πολλοί θεωρούσαν ότι ενδεχομένως ο παλιός καλός Αρκάς είχε πεθάνει και κάποιοι είχαν πάρει τα δικαιώματα, χρησιμοποιούσαν την υπογραφή  ή είχαν χακάρει τους λογαριασμούς του.

Συνωμοσιολογία βέβαια όλα αυτά. Τι συμβαίνει λοιπόν στον Αρκά τον τελευταίο χρόνο και χάθηκε από την πιάτσα και την αντίσταση στην εξουσία;

Δεν μπορεί να πει το σίγμα!

Ευτυχώς όλα καλά. Μάλλον δείχνει υγιής και ακμαιότατος προσπαθώντας να αυξήσει τα εισοδήματά του (μέσω eshoping των αναγνωστών του) και λανσάροντας μια σειρά γελοιγραφιών όπου οι πρωταγωνιστες δεν μπορούν να πουν το σίγμα το οποίο έχει αντικατασταθεί παντού με τα Θήτα!

Πραγματικά θυγκλονιθτικό! Δείτε μερικά χαρακτηριστικά της νέας εποχής κανονικότητας του Αρκά που σοκάρει εκ νέου με την δεύτερη μεταστροφή του σε λίγα χρόνια από πολιτικό κήνσορα σε ανώδυνο σχολιαστή (;)

Το ένδοξο παρελθόν του Αρκά

Το έργο του κατά τα άλλ αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.
Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα μας είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ως ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ). Ένα όνομα πάντως που πιθανώς του αποδωθεί για την στάση του αυτόν τον τελευταίο χρόνο είναι δανεισμένο εν μέρει από την Οδύσσεια. ΑΡ-ΚΑΝΕΝΑΣ καθώς κανένα σκίτσο του δεν αφορά την πολιτική ή άλλη πραγματικότητα αλλά όλα αποτελούν έναν ύμνο στο τίποτα με μπόλικο merchandise.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις