«Πάγωσαν» κάτοικοι του Πλαταμώνα Πιερίας όταν αντίκρισαν ένα τεράστιο σκαθάρι που μοιάζει με κατσαρίδα και είχε μήκος περίπου 10 εκατοστά. Όπως διαπίστωσαν, επρόκειτο για το σπάνιο δηλητηριώδες αμφίβιο έντομο που ονομάζεται λιθόκερος και το οποίο εμφανίζεται σπάνια στη χώρα μας, πάντα δίπλα στη θάλασσα. Το εν λόγω έντομο είναι επικίνδυνο και μάλιστα πριν από έναν περίπου χρόνο είχε δαγκώσει παιδάκι 10 ετών στην Αχαΐα προκαλώντας του φοβερό πόνο.

Ο λιθόκερος ή Lethocerus Patruelis Belostomatidae, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, είναι το μεγαλύτερο υδρόβιο έντομο της Ευρώπης. Είναι ένα σαρκοφάγο (θηρευτής) αμφίβιο έντομο. Απαντάται συνήθως σε θερμά και τροπικά κλίματα (σπανίως στην Ελλάδα, μέχρι τα τελευταία 2-3 χρόνια). Το μήκος του μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 12 εκατοστά.

Σε αντίθεση με τα άλλα έντομα της ίδιας οικογένειας, το θηλυκό αφήνει τα αυγά του στην παραλία, κοντά στη θάλασσα και συνήθως σε ανθρώπινες κατασκευές, με το αρσενικό να τα φυλάει από άλλους θηρευτές και να τα βρέχει κάθε τόσο με νερό της θάλασσας. Ο λιθόκερος τρέφεται με μικρά οστρακόδερμα, ψαράκια και αμφίβια, ενώ το δηλητηριώδες δάγκωμά του στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο, ο οποίος διαρκεί για κάποιες ώρες, αλλά δεν προκαλεί θάνατο, εκτός και αν το θύμα είναι αλλεργικό στο δηλητήριό του.

Τον Ιούνιο 2020 ο λιθόκερος είχε εμφανιστεί και στο κέντρο της Κομοτηνής, ενώ και το 2018 εντοπίστηκε έξω από το δημαρχείο Λαμίας, προκαλώντας πανικό στους υπαλλήλους. Τότε, μάλιστα, αποφασίστηκε να ειδοποιηθεί ο φιλοζωικός σύλλογος Λαμίας. Όπως έγραφε στην προσωπική της σελίδα στο Facebook η κ. Αγγέλα Μπαρτσιώκα, πρώην πρόεδρος και νυν αντιπρόεδρος του συλλόγου:

«Μια “δύσκολη” αποστολή μου προέκυψε χθες Σάββατο, όταν δεχθήκαμε τηλέφωνο από το γραφείο του Δημάρχου κ. Σταυρογιάννη για ένα υπερμέγεθες έντομο που βρισκόταν έξω από το Δημαρχείο…Πήγα και το παρέλαβα…και προς στιγμή….μετά την έκπληξή μας τόσο για το μέγεθός του όσο και για τη μορφή του, δεν ξέραμε πως να το χειριστούμε!

»Με σκύλους και γάτες ασχολούμαστε κατά κόρον, με άγρια ζώα έχουμε εμπειρία, ιδιαίτερα με πουλιά, για έντομα όμως πρώτη φορά επιχειρούσαμε “διάσωση”…Μετά από διάφορες αναζητήσεις σε επαγγελματίες της πόλης που ασχολούνται με απεντομώσεις, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να μας βοηθήσουν, την λύση μας την έδωσε για άλλη μια φορά η κ. Γανωτή από ΑΝΙΜΑ. Στείλαμε τη φωτογραφία του εντόμου και μπαίνοντας σε μια μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο …ιδού το αποτέλεσμα…

»H φωτογραφία σας δείχνει έναν Λιθόκερο, Lethocerus patruelis, Belostomatidae, σαρκοφάγο, είναι το μεγαλύτερο υδρόβιο έντομο στην Ευρώπη, έχει πολύ ισχυρό και επίπονο δάγκωμα, μπορεί να καταβροχθίσει μικρά οστρακόδερμα, ψαράκια και αμφίβια.” Το έντομο θα αφεθεί σήμερα σε περιβάλλον με νερό και βλάστηση και μακρυά από κατοικημένη περιοχή, μιας και δαγκώνει άγρια, όπως μας ενημέρωσαν….».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις