Με τον σκοπό και την ελπίδα να προσελκύσει κατοίκους, το Σαλέμι, γραφική πόλη της Σικελίας, οδηγείται στην πώληση ακινήτων σε τιμές που δε χωρά ο ανθρώπινος νους. Η πόλη αυτή εγκαταλείφθηκε το 1968, μετά από μεγάλο σεισμό στη περιοχή, και ο δήμαρχος της πόλης, Ντομένικο Βενούτι, αποφάσισε να προβεί στην ενέργεια της δημοπρασίας με εξευτελιστικές τιμές, ώστε να ”γεμίσει” ξανά.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια του Νοεμβρίου, θα δημοπρατηθούν δεκάδες κτίρια υπό κατάρρευση, με τιμές εκκίνησης ακόμα και στο 1 ευρώ, λιγότερο δηλαδή απ’ όσο κοστίζει ένας εσπρέσο.

«Όλα τα κτίρια ανήκουν στο δημοτικό συμβούλιο, γεγονός που επιταχύνει τις πωλήσεις και μειώνει τη γραφειοκρατία», σχολίασε ο Βενούτι στο CNN.

Το δημοτικό συμβούλιο έχει ήδη προβεί σε ενέργειες υποκατάστασης των υποδομών, της ηλεκτροδότησης και του αποχετευτικού συστήματος του Σαλεμίου, περιμένοντας νέους κατοίκους. Τέτοιες ενέργειες έχουν ξεκινήσει και σε άλλες εγκαταλελειμμένες ιταλικές πόλεις στο παρελθόν, με τους ιδιοκτήτες να χαρίζουν κατεστραμμένα σπίτια, υπό τον όρο ότι οι νέοι ιδιοκτήτες θα ανακαίνιζαν τους χώρους.

Παρά τις σημαντικές ζημιές από το σεισμό, τα σπίτια στο γραφικό αυτό μέρος, παρά το γεγονός ότι χρονολογούνται από το 1600, βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση. Όσοι ενδιαφέρονται, είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν λεπτομερή σχέδια ανακαίνισης των κτιρίων τα οποία επιθυμούν να αγοράσουν, με σκοπό να αποδείξουν πως πραγματικά ενδιαφέρονται για το σχέδιο.