Από την αρχή της πανδημίας είχε γίνει γνωστό πως ένα τεύχος του κόμικ «Αστερίξ» έκανε λόγο για τον κορονοϊό. Τότε οι εικόνες από το διάσημο κόμικ είχαν κάνει το γύρο του κόσμου, σκορπώντας λίγο γέλιο στους μουδιασμένους πολίτες που έβλεπαν τον κορονοϊό να εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Ωστόσο, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος θεωρεί πως η αναφορά του κόμικ αποτελεί απόδειξη ότι κάποιοι «προετοίμαζαν τις μάζες για όλα αυτά που ζούμε σήμερα με τον κορονοϊό». Μάλιστα, σε ομιλία του κρατώντας στο χέρι του το επίμαχο τεύχος του 2017 ανέφερε πως ήταν ένας τρόπος για να προετοιμάσουν τις μάζες για την πανδημία και το κόμικ αποτελεί απόδειξη «ότι δεν είμαστε συνωμοσιολόγοι».

Ο Μητροπολίτης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για να δείτε αυτοί οι άνθρωποι πώς προετοιμάζουν τις μάζες, για όλα αυτά που ζούμε τώρα, από το 2017. Γράφει για μία αρρώστια, η οποία θα έρθει εις τους κατοίκους της Ρώμης, της Ρώμης της καημένης που δοκιμάστηκε περισσότερο απ’ όλους και τώρα πάλι επέστρεψε. Αφού τον γράφει με μια μάσκα να είναι πάνω σε ένα άρμα και δίπλα ο Οβελίξ, λέει: “Και ιδού το φαβορί μας που έρχεται κατευθείαν από τη Ρώμη, ο πρωταθλητής με τις νίκες, ο αποκαλούμενος μασκοφόρος Ηνίοχος, ο μεγάλος Κορωνοϊούς και ο πιστός του ο Βακύλους”.

Τα ακούτε; Το ’17 παρακαλώ. Μιλά για τον κορονοϊό, ο οποίος έρχεται και θα βάλει σε όλους μάσκες. Και φωνάζει ο κόσμος όλος, αφού νικά ο κορονοϊός… “Κορωνοϊούς, Κορωνοϊούς”. Το λέω έτσι για να έχουμε και λίγη υποψία, ότι κάποιοι εργάζονται για εμάς, χωρίς εμάς. Πριν από εμάς, για εμάς. Αυτό είναι μία απόδειξη ότι δεν είμαστε συνωμοσιολόγοι».

Ο Αστερίξ και ο Υπεριταλικός

«Ο Αστερίξ και ο Υπεριταλικός» («Asterix et la Transitalique») κυκλοφόρησε το 2017. Δεν αποτελεί δημιούργημα των Ρενέ Γκοσινί και Αλμπέρ Ουντέρζο, αλλά των Ζαν Ιβ Φερί και Ντιντιέ Κονράντ που ανέλαβαν να δώσουν και πάλι πνοή στους αγαπημένους ήρωες. Στο τεύχος του 2017 ο Γαλάτης Αστερίξ ταξιδεύει με τον φίλο του Οβελίξ στην Ιταλία.

Πρόκειται για το 3ο τεύχος των νέων δημιουργών, μετά τον «Αστερίξ στους Πίκτους» (2013) και τον «Πάπυρο του Καίσαρα» (2015). Αυτή η 37η περιπέτεια είναι το πρώτο ταξίδι στην Ιταλία – εκτός της Ρώμης – για τους δύο Γαλάτες. Μεταξύ των Άλπεων και του Βεζούβιου, μια αρματοδρομία διεξάγεται μέσω Βενετίας, που είναι ο τόπος καταγωγής της οικογένειας του Γάλλου σχεδιαστή Αλμπέρ Ουντερζό.

Στο κόμικ οι δύο γνωστοί Γαλάτες καλούνται να αντιμετωπίσουν σε μια μεγάλη αρματοδρομία τον μυστηριώδη Coronavirus. Ο Coronavirus είναι ένας …μασκοφόρος αρματοδρόμος που επιστράτευσε ο Ιούλιος Καίσαρας για να κατατροπώσει τον Αστερίξ. Φυσικά, στο τέλος νικά ο αγαπημένος μας Γαλάτης.

Οι κορονοϊοί ήταν γνωστοί από το 1968

Αξίζει να σημειωθεί πως ο όρος κορονοϊός χρησιμοποιείται στην ιατρική βιβλιογραφία από το 1968. Πρόκειται για οικογένεια ιών. Ένας κορονοϊός ήταν υπεύθυνος για μια έξαρση κρουσμάτων σοβαρού οξέως αναπνευστικού συνδρόμου (ΣΟΑΣ, διεθνώς γνωστό ως SARS), η οποία άρχισε το 2002 στην Κίνα. Ένα άλλο είδος προκάλεσε το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής το 2012 (MERS). Μέχρι το 2019 είχαν καταγραφεί 2.468 κρούσματα με 851 θανάτους (θνητότητα περίπου 34,5%). Στα τέλη του 2019, εμφανίστηκε ένας νέος κορονοϊός, o κορονοϊός της Ουχάν (γνωστός επίσημα ως SARS-CoV-2), ο οποίος προκάλεσε την πανδημία.