Πέτρος Μολυβιάτης: Πλήθος κόσμου στην κηδεία - Μητσοτάκης, Καραμανλής και Σαμαράς παρόντες
Τυλιγμένο με την ελληνική σημαία το φέρετρο του διπλωμάτη και πρώην υπουργού Εξωτερικών.

Στο κοιμητήριο Κηφισιάς τελέστηκε το μεσημέρι της Τρίτης 6 Μαΐου η κηδεία του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Πέτρου Μολυβιάτη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών, την Κυριακή 4 Μαΐου.
O Πέτρος Μολυβιάτης που έμεινε στην ιστορία ως ο στενότερος συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, είχε έντονα προβλήματα υγείας τους τελευταίους έξι μήνες.
Το φέρετρο με τη σορό έφτασε στο κοιμητήριο Κηφισιάς τυλιγμένο με την ελληνική σημαία ενώ εκεί βρισκόταν η κόρη του, Λώρα. Το «παρών έδωσαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης και πλήθος υπουργών.




Στεφάνι έστειλε ο πρωθυπουργός γράφοντας «στον άξιο Έλληνα» ενώ η οικογένεια Αχιλλέα Καραμανλή αποχαιρέτησε τον Πέτρο Μολυβιάτη με τη φράση «στον αγαπημένο μας Πέτρο». Στεφάνια έστειλαν, επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
Ποιος ήταν ο Πέτρος Μολυβιάτης
Γεννήθηκε στη Χίο στις 12 Ιουνίου 1928. Η μητέρα του Αγάπη ήταν αδελφή του συγγραφέα Ηλία Βενέζη και καταγόταν από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας.
Σπούδασε νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ακολούθησε καριέρα στο διπλωματικό σώμα, με θητεία σε καίριες θέσεις: στις μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, καθώς και στις ελληνικές πρεσβείες της Μόσχας, της Άγκυρας και της Πρετόριας.
Από το 1974 ως το 1980 ήταν γενικός διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή και στη συνέχεια για δύο πενταετίες (1980–1985 και 1990–1995) χρημάτισε γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Από το 1996 μέχρι το 2004 εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας με τη ΝΔ. Το 2004 στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών, όπου παρέμεινε μέχρι και τις 14 Φεβρουαρίου του 2006. Επίσης διετέλεσε πρόεδρος του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής».
Στις 17 Μαΐου 2012, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης του Παναγιώτη Πικραμμένου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012.
Στις 28 Αυγούστου 2015 κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης της Βασιλικής Θάνου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου 2015.
Ήταν παντρεμένος με τη Νιόβη Χριστάκη με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, μία κόρη και ένα γιο. Η κόρη του Λώρα υπήρξε σύζυγος του επιχειρηματία και τραπεζίτη Στέλιου Παναγόπουλου, διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι τον Απρίλιο του 2005 ο Πέτρος Μολυβιάτης, και ο Καραμανλής έστειλαν έξι επιστολές σε Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους και στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, με τις οποίες πρότειναν την επίλυση του Μακεδονικού ονοματολογικού ζητήματος και την αποδοχή της ένταξης της χώρας στην ΕΕ με την υιοθέτηση μιας διπλής ονομασίας, χωρίς να γίνει κάποια αλλαγή του Συντάγματος της χώρας: η ονομασία «Δημοκρατία Μακεδονίας-Σκόπια» θα χρησιμοποιούνταν από τον ΟΗΕ, τα κράτη του οποίου ενθαρρύνονταν απλώς να τη χρησιμοποιούν, ενώ το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα συνέχιζε να βρίσκεται σε χρήση στο εσωτερικό της χώρας.