Κουτσούμπας Λονδίνο: Τη βεβαιότητα ότι «οι ιδέες του Μαρξ, του Λένιν, του Ένγκελς, όλων των μεγάλων επαναστατών της ανθρωπότητας, είναι ζωντανές και επίκαιρες», εξέφρασε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ξεκίνησε την Παρασκευή την επίσκεψή του στη βρετανική πρωτεύουσα, από τις γειτονιές, τους δρόμους και τα μέρη του Λονδίνου που περπάτησαν ο Μαρξ και ο Λένιν. Το Σάββατο 11 Ιανουαρίου, στις 14.00 θαπαρευρεθεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση της Τ.Ο. Δυτικής Ευρώπης του Κόμματος με θέμα: «Επιστήμη, έρευνα και τεχνολογία στην υπηρεσία του καπιταλιστικού κέρδους ή των κοινωνικών αναγκών;».Στις 20.00 θα παρευρεθεί στη συνεστίαση της Τ.Ο. Δυτικής Ευρώπης, στην αίθουσα της Κυπριακής Παροικίας. Την Κυριακή 12 Ιανουαρίου, στις10.00 θα επισκεφθεί τον τάφο του Καρλ Μαρξ και θα καταθέσει στεφάνι.

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο κ. Κουτσούμπας επισκέφθηκε τοΒρετανικό Μουσείο.Αμέσως μετά έκανε την εξής δήλωση:«Η παράνομη κατοχή των πολιτιστικών αρχαιοτήτων της χώρας μας πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Μέχρι σήμερα οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έκαναν με συνέχεια, με συνέπεια και σταθερότητα αυτό που έπρεπε να κάνουν. Η θέση των μαρμάρων του Παρθενώνα δεν είναι στο Βρετανικό Μουσείο, είναι να επιστρέψουν στην κοιτίδα τους την Αθήνα».


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Κουτσούμπας Λονδίνο: ΗΒιβλιοθήκη «Καρλ Μαρξ»

«Βρισκόμαστε πραγματικά σε μια όαση, εδώ στο κέντρο του Λονδίνου, μια όαση γνώσης, εκπαίδευσης, μόρφωσης, ιδεών, ιστορίας, μνήμης, γύρω από ζητήματα που πρέπει να μάθει, κυρίως, η νέα γενιά, η εργατική τάξη, ως σύνολο, όχι μόνο της Μ. Βρετανίας όλης της Ευρώπης, όλου του κόσμου», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, ο οποίος το πρωί της Παρασκευήςεπισκέφτηκε τη Βιβλιοθήκη «Καρλ Μαρξ».«Οι ιδέες του Μαρξ, του Λένιν, του Ένγκελς, όλων των μεγάλων επαναστατών της ανθρωπότητας, είναι ζωντανές και επίκαιρες. Ισχύουν και σήμερα μέχρι να φτάσουμε να ανατρέψουμε αυτό το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και να οικοδομήσουμε μια νέα, πραγματικά σοσιαλιστική κοινωνία», πρόσθεσε ο ίδιος. Στη συγκεκριμένη βιβλιοθήκη,εκτίθενται δεκάδες χιλιάδες βιβλία, εφημερίδες, ανακοινώσεις, αφίσες και υλικό και μια μοναδική συλλογή αρχειακών πηγών για το μαρξισμό, την ιστορία του σοσιαλισμού και του κινήματος της εργατικής τάξης.Η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1933 με αφορμή την 50ή επέτειο από τον θάνατο του Κ. Μαρξ. Το κτίριο λειτουργούσε από το 1737 ως σχολείο, ενώ αργότερα φιλοξενούσε διάφορα καφέ και άλλα μαγαζιά σε μια γειτονιά με αγωνιστική και ριζοσπαστική παράδοση εξαιτίας των τυπογράφων που ήταν από νωρίς συνδικαλισμένοι.Σε κάποιο από αυτά τα καφέ έγιναν συναντήσεις της Διεθνούς των Εργατών (Α' Διεθνής) και ο Μαρξ έδωσε εκεί δυο διαλέξεις που αργότερα αποτέλεσαν το έργο «Μισθός Τιμή Κέρδος», δηλαδή πάνω σε αυτές βασίστηκε ο σκελετός του πρώτου τόμου του κεφαλαίου. Μάλιστα, στο ισόγειο του κτιρίου τυπώνονταν για μερικούς μήνες μεταξύ 1902-1903 η «Ίσκρα», ενώ η αντιπροσωπεία του Κόμματος ξεναγήθηκε και στο γραφείο του Λένιν όπου έγραφε και εξέδιδε την εφημερίδα.Μέρος του αρχειακό υλικό και ορισμένες εκδόσεις, όπως και αφίσες είναι μοναδικό, όπως π.χ. σοβιετικές αφίσες που δεν διασώθηκαν ούτε στην ΕΣΣΔ. Ξεχωριστό είναι μεταξύ άλλων το αρχειακό υλικό -ημερολόγια, φωτογραφίες αλληλογραφία κ.ά.- από τον ισπανικό εμφύλιο, με μαρτυρίες από την 15η Διεθνή Ταξιαρχία που είχε σταλεί μεταξύ 1936-38 να πολεμήσει κατά του φασισμού. Εκτίθεται τιμητική πλακέτα με τα ονόματα των 90 μελών της που σκοτώθηκαν «πολεμώντας για την ελευθερία» και κατά του φασισμού στην Ισπανία το 1938.Η ξενάγηση έγινε από τον Σάιμον Ρέντον, μέλος του ΚΚ Βρετανίας και της Βιβλιοθήκης.


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης «Tate»

Στη συνέχεια, ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφθηκε την Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης «Tate», όπου μεταξύ πολλών αριστουργημάτων της σύγχρονης τέχνης εκτίθεται και ο πίνακας του Πίτερ ντε Φράντσια «Η εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη», τον οποίο ζωγράφισε το 1953 – 54.Ο Ντε Φράντσια (1921 – 2012), μαζί με τον Πάμπλο Πικάσο και τον Ζαν Πολ Σαρτρ τους οποίους γνώριζε προσωπικά, είχε συμμετάσχει στη διεθνή εκστρατεία για την αποτροπή της εκτέλεσης του Μπελογιάννη και είχε προκαλέσει αίσθηση με το έργο του στο οποίο απεικόνιζε τρία ημίγυμνα πτώματα, του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του. Πλάι στον έναν νεκρό διακρίνεται το κόκκινο γαρίφαλο -σύμβολο του κομμουνιστή αγωνιστή- ενώ τα χέρια των δύο άλλων ανδρών είναι ενωμένα εκφράζοντας την αλληλεγγύη και την συντροφικότητα.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεναγήθηκε και σε άλλα έργα της «Τate Modern» μεταξύ άλλων των του Σικέιρος, Ριβέρα του Πικάσο, Μοντιλιάνι, Μονέ, Ρόθκο, Μιρό, Πόλοκ, Νταλί, Μαγκρίτ, Μιρό γλυπτά του Τζιακομέτι, καθώς και φωτογραφικά βιβλία, αφίσες και περιοδικά από τη Σοβιετική Ένωση.Η συλλογή της πινακοθήκης -από τις πιο γνωστές του κόσμου- περιλαμβάνει έργα μοντέρνας τέχνης από το 1900 μέχρι σήμερα, κυρίως έργα καλλιτεχνών αφηρημένης τέχνης, εξπρεσιονισμού και αφηρημένου εξπρεσιονισμού, έργα καλλιτεχνών του κινήματος Άρτε Πόβερα, καθώς και έργα καλλιτεχνών του κυβισμού, του φουτουρισμού, του βορτισισμού του σουρεαλισμού και της Ποπ Αρτ.Η πινακοθήκη ιδρύθηκε το 2000 στο κτήριο όπου παλαιότερα βρισκόταν ο σταθμός Παραγωγής Ενέργειας Μπάνκσαϊντ, που ανεγέρθηκε το 1947. Το εργοστάσιο έκλεισε το 1981, και μέχρι το 1993 είχε εγκαταλειφθεί. Στο λεγόμενο «Στροβιλοστάσιο» (Turbine Hall), μία αίθουσα ύψους περίπου πέντε ορόφων, όπου παλαιότερα βρίσκονταν οι στροβιλογεννήτριες του εργοστασίου ενέργειας κάθε χρόνο φιλοξενείται για κάποια περίοδο ένα καλλιτεχνικό έργο μεγάλων διαστάσεων.Με πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο από: 902.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις