Μεταναστευτικό Λέσβος: Η σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί υπό τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, αφορά την χωροθέτηση της νέας κλειστής δομής στο νησί. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως θα πραγματοποιηθείσε ξενοδοχείο της περιοχής του αεροδρομίου, προκειμένου οι τρεις άνδρεςνα επιστρέψουν στη Μυτιλήνη με την επόμενη πτήση. Σημειώνεται πως οι φορείς του Βορείου Αιγίου, αυτοδιοκητικοί, πολιτικοί και οικονομικοί, ανακοινώνουν τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματισθεί το διήμερο 22 και 23 Ιανουαρίου, με πρώτη αυτή της γενικής απεργίας σε όλο το Βόρειο Αιγαίο την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου.

Η κατάσταση στη δομή της Μόριας είναι ασφυκτική, καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εκεί ξεπερνούν τις 16.000. Με την είσοδο της νέας χρονιάς, συνολικά άλλα 123 άτομα έφθασαν στις ακτές της Λέσβου με τρεις βάρκες.Άλλοι 134 είχαν έρθει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Συνολικά τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, σε ακτές των νησιών έφθασαν 5.247 άτομα. Από αυτά 3.681 ήρθαν στη Λέσβο, 688 στη Χίο και 878 στη Σάμο.

Οι συνθήκες που επικρατούν είναι απάνθρωπες. Στη Μόρια οι γιατροί του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι πλέον τέσσερις στο ΚΥΤ, αλλά δεν παρέχουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας. Η εργασία τους είναι γραφειοκρατική και σχετίζεται με την αναγνώριση της ευαλωτότητας. Οι εργαζόμενοι από τα κοινωφελή προγράμματα έχουν συρρικνωθεί από 286 σε 155, ενώ αναμένεται από τον Νοέμβριο η ανανέωση των συμβάσεων. Με περισσότερο προσωπικό θα γίνονται πιο γρήγορα οι μεταφορές στην ενδοχώρα, εξηγούν οι εργαζόμενοι. Από την άλλη οι αφίξεις συνεχίζονται με αυξανόμενους ρυθμούς. «Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να στήσουν έξω σκηνές οι νεοεισερχόμενοι. Η χωρητικότητα του ΚΥΤ είναι για 2.800 άτομα και μένουν ήδη 6.000», λένε οι εργαζόμενοι.

–Χίος επεισόδια: Το κυβερνητικό σχέδιο για το μεταναστευτικό θα κριθεί στην πράξη, λέει ο Νότης Μηταράκης

–Λέσβος μετανάστες: «Η Μόρια καίγεται», λέει ο Περιφερειάρχης