Ελλάς Γαλλία Συμμαχία και το 1963 και το 2020. Μπορείβέβαια Μητσοτάκης και Μακρόν να μην κάνουν βόλτα στο Παρίσι πάνω σε ανοιχτό αυτοκίνητο αλλά είναι βέβαιο ότι η συνάντηση θα έχει θετικό πρόσημο.

Με τις τουρκικές προκλήσεις καθημερινές, λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση Μέρκελ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και με την άσκηση "Μέγας Αλέξανδρος" σε εξέλιξη στη Μεσόγειο με τη συμμετοχή ελληνικών και Γαλλικών Δυνάμεων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά τον Εμμανουέλ Μακρόν με υψηλές προσδοκίες την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου.Σε μία περίοδο που ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν οικειοποιείται τον ρόλο του ηγέτη μιας περιφερειακής δύναμης όπως προσπαθεί να καταστήσει την Τουρκία,η συνάντηση αξιολογείται ως εξαιρετικής σημασίας, καθώς η Γαλλία εμφανίζεται ιδιαίτερα υποστηρικτική στις θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας.

ΗΤουρκία που έχει ήδη στείλει το γεωτρύπανο Γιαβούζ νοτίως της Κύπρου προτίθεται να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας. Ήδη οι Τούρκοι έχουν εργαλειοποίησειτο προσφυγικό, κάτι που παρά την αδιαφορία των ευρωπαίων έχει γίνει αντιληπτό πολιτικά τουλάχιστονστους Γάλλους.

Οι ένθερμες δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν, όπως και κορυφαίων στελεχών του υπέρ των ελληνικών θέσεων, έχουν φέρει κοντά τις δύο χώρες. Καταλυτικό είναι βέβαια και το μνημόνιο ενδιαφέροντος που έχει συναφθεί ανάμεσα στις δύο χώρες για την προμήθεια των Γαλλικών φρεγατών [email protected] ύψους 2 δις ευρώ.

Επίσης τις δύο χώρες τις συνδέει η απόρριψη του μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας Λιβύης, αλλά και ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, τον οποίο η Γαλλία από το 2017 "σιγοντάρει". Στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν θα τεθούν τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας, το «μνημόνιο» Άγκυρας-Τρίπολης και οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας στην περιοχή. Την ίδια ώρα, νότια της Κρήτης θα βρίσκεται το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το οποίο, στην πορεία του προς το Σουέζ, θα πραγματοποιήσει συνεκπαιδεύσεις με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και τη φρεγάτα Σπέτσες. Ένα πλοίο που στις Ένοπλες Δυνάμεις έχει ιδιαίτερο συμβολισμό.

Πέραν του διπλωματικού πεδίου, στις επιδιώξεις του Μεγάρου Μαξίμου ειναι να δοθεί έμφαση και στα θέματα της οικονομίας, με αιχμή τα πρωτογενή πλεονάσματα.Ο πρωθυπουργός επιδιώκει να πείσει τους πιστωτές να χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2021 και το θέμα αυτό αναμένεται να τεθεί στις συνομιλίες στο Παρίσι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης θα συναντηθεί με εκπροσώπους κορυφαίων επιχειρήσεων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως της γαλλικής τράπεζας BNP, της εταιρείας L’Oréal και από το κλάδο της ενέργειας. Ακριβώς τον ίδιο δρόμο που ακολούθησε και η προηγούμενη κυβέρνηση πού βρήκε στο πρόσωπο των Γάλλων (π.χ Πιερ Μοσκοβισί) σταθερές συμμαχίες.

Από το Παρίσι στις Βρυξέλλες

Ο Έλληνας πρωθυπουργόςτην ίδια ημέρα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στο Παρίσι, όπου θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκό Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με θέματον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για τα έτη 2021 ως το 2027.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις