ΕλλάςΓαλλία Συμμαχία:Βρισκόμαστε στις28 Μαΐου του 1979. Στην παραλιακή λεωφόρο εργάτες δουλεύουν μέρα νύχτα για να προλάβουν να στρώσουν την άσφαλτο και να φυτέψουν φοίνικες από το αεροδρόμιο του Ελληνικού ως το Παλιό Φάληρο. Οι φοίνικες φυτεύτηκαν σε μια νύχτα και τα έργα επί μήνες γίνονταν στην λεωφόρο Συγγρού, τελειώνουν στο άψε σβήσε, με τον μαγικό τρόπο της φυλής που πρόλαβε και τα ολυμπιακά έργα. Αλλά προς τι αυτή η ζέση;

Μα, αφικνείται οΒαλερίΖισκάρ Ντ Εστέν και άλλοι ξένοι ηγέτες για να υπογράφουν την Πράξη Προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ένωση! Πρωθυπουργός της χώρας είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, οoriginal. Επί των ημερών του, το σύνθημα«Ελλάς Γαλλία Συμμαχία» -που προϋπήρχε άυλα εκπεφρασμένο στην ιστορία της Ελλάδας-, παίρνει σάρκα και οστά.Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότιτον 19ο αιώνα, ο Ιωάννης Κωλέττης έγινε ο πρώτος συνταγματικός πρωθυπουργός του νεότερου ελληνικού κράτους με το Κόμμα της Φουστανέλας, ή Γαλλικό Κόμμα(όπως επικράτησε να λέγεται).Και από τις αρχές της δεκαετίας του 60, οι επισκέψεις κορυφαίων τηςΓαλλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ήταν γεγονότα ιδιαίτερης σημασίας. Το 1963, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στρέφεται εκ νέου προς τη Γαλλίακαι υποδέχεται στα πάτρια τον στρατηγό Ντε Γκολ, με στόχο να ανοίξει δρόμο μέσωΓαλλίας, προς την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Σε παλαιό άρθρο του, ο Γιώργος Λιακόπουλος γράφει γι΄ αυτή τη συνάντηση:«Ο Ντε Γκολ ανέφερε: «Αυτή τη χώρα που η πολιτική της ζωή είναι τόσο δαντελωτή όσο κι οι ακρογιαλιές της και τόσο ανάγλυφη όσο ο ορίζοντας των βουνών της, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατορθώνει να την κυβερνήσει». Μοιάζει κάπως με την ατάκα που αποδίδεται στον ίδιο για την πατρίδα του: «Πώς να κυβερνήσεις μια χώρα με 260 είδη τυριών;».Η χούντα ανέτρεψε τα πολιτικά σχέδια του Εθνάρχη για σύζευξη με την Ε.Ο.Κ., αλλά κατά τη διάρκεια της ζωής του στο Παρίσι ως εξόριστος, συνέσφιξε τις σχέσεις του με τον Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, με του οποίου το αεροσκάφος επέστρεψε το βράδυ της 23ης Ιουλίου του ’74, για να αναλάβει την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Και το σημαντικότερο, ο Γάλλος πρόεδρος υπήρξε ο εγγυητής προς τρίτους, για να προσχωρήσει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.Για χάρη του λοιπόν η η Συγγρού έγινελεωφόρος με δεντροστοιχία εν μία νυχτί και το «Ελλάς – Γαλλία – συμμαχία» καθιερώθηκε.Πανωσήκωμα σε όσα οικοδόμησε ο Κ. Καραμανλής, έκανε στη συνέχειαο Ανδρέας Παπανδρέου με τον σοσιαλιστή ηγέτη της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν.Μεταξύ των δύο ηγετών υπήρχαν εντόνως αμοιβαία αισθήματα θαυμασμού. Εξ ου και υπήρξε ο συχνότερος επισκέπτη της Ελλάδας, σχεδόν δέκα φορές επισκέφτηκε τη χώρα μας, μιας και διατηρούσε επιπροσθέτως στενή φιλία με τη Μελίνα Μερκούρη και τον Μίκη Θεοδωράκη. Εξ άλλου η εκλογική νίκη των Γάλλων σοσιαλιστών το 1980 θεωρήθηκε οιωνός της ανόδου του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, όπερ και εγένετο. Το 1982 ο Φρανσουά Μιτεράν γίνεται δεκτός στην Αθήνα με ιδιαίτερες τιμές.Τόσο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όσο και ο Κώστας Σημίτης, δεν ήταν πολύ του «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία», τυπικές σχέσεις είχαν, διότι τα πολιτικά τους συναισθήματα ήταν πιο… βαυαρικά. Ο δε Αντώνης Σαμαράς, κατά τη μνημονιακή περίοδο, εξέφρασε τις θερμές του διαθέσεις προς τον ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ ο οποίος και τον υποδέχθηκε καλοδιάθετα στο Παρίσι, αλλά μέχρι εκεί. Το Παρίσι στη συνέχεια δεν έδειξε διάθεση να στηρίξει την τρικομματική κυβέρνηση της Ελλάδας.Στη συνέχεια, ο «Πρώτη φορά αριστερά», που κατάφερε επί των ημερών να πετύχει το μότο του Εθνάρχη «έξω καλά πάμε» -σε μία περίοδο που οι «έξω» τον περίμεναν με το μαχαίρι στα δόντια τους-,συνέσφιξε σχέσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντκαι οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επίσημα «πήγαιν’ έλα», Εν συνεχεία υποδέχτηκε στη Αθήνα καιτον επόμενο πρόεδρο,Εμανουέλ Μακρόν, με προσδοκίες από μεριάς τουγια την επίτευξη επιχειρηματικών συμφωνιών. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι περισσότερο από τα αναμενόμενα.

Τώρα, ήρθε η σειρά του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργός της χώρας, σε άλλο κλίμα βέβαιακαι χωρίς τα οικονομικά προβλήματα που είχε να διαχειριστεί η κυβέρνηση Τσίπρα, να αναθερμάνει το «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία». Η επίσκεψή τουστο Παρίσι και η συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, έχει στόχο αυτή την αναθέρμανση προκειμένου ναλάβει στήριξη η Ελλάδα στα θέματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην ατζέντα της συνάντησης με τονΕμανουέλΜακρόνθα βρεθεί και το ζήτημα της Λιβύης, καθώς επίσης τα θέματα της επιχειρηματικότητας και της προσέλκυσης επενδύσεων. Ενώ αναμονή υπάρχει για το αν θα συζητηθεί το θέμα έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας. Οι επιτελείς του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας έχουν ήδη προηγηθεί της επίσκεψης Μητσοτάκη, γιαδιαπραγματεύσειςαπόκτησης από την Ελλάδα των δύο γαλλικών φρεγατών «[email protected]». Μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Παρίσι με επιχειρηματίες και θα επιστρέψει αυθημερόν.

Οψόμεθα λοιπόν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις