Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ:Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του τέως προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνγκέρ που θα προβληθεί ολόκληρη στις 11:30 το βράδυ προβλήθηκαν στο δελτίο του ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρεταισε non paper του Βόλφγκανγκ Σόιμπλεμε αντικείμενο την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, στηθετική στάση της ΜέρκελστοGrexit, αλλά στουςεταίρους μας που στο παρασκήνιο ήταν σκληρότεροι και από τους Γερμανούς.Στησυνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά, ο κ. Γιουνκέρ που έζησε πιο κοντά από όλους τους Ευρωπαίους τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του 2015 αναφέρει μεταξύ άλλων:«Ήθελαν οι Γερμανοί να τιμωρήσουν την Ελλάδα; δεν είμαι τόσο σίγουρος, αλλά έδιναν αυτή την εντύπωση. Αυτό οφείλεται στην κοινή γνώμη, στη Γερμανίαη εφημερίδα Bild, το δεξιό κομμάτι του CDU, ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως παράδειγμα… Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείς ένα έθνος ως παράδειγμα».

Ο Ζαν ΚλοντΓιουνκέρ ξεκαθαρίζει ότι «δεν ήμουν ποτέ υπέρ ενός Plan B, είτε στις Κάννες ή μετά παρότι είχαμε ένα Plan B στις τσέπες μας. Όμως δεν το ανέφερα ποτέ, επειδή αν το ανέφερα θα γινόταν. Aν ο πρόεδρος της Κομισιόν έλεγε ότι έχουμε σχέδιο Β «μην ανησυχείτε»’ τότε η Ελλάδα θα αναγκαζόταν να φύγει».«Οπότε», συνεχίζει,«δεν τάχθηκα ποτέ υπέρ ενός Plan Β, όμως κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων στις Κάννες, κυκλοφόρησαν πολλοί μύθοι γι’ αυτή τη συνάντηση, υποστήριξα σθεναρά να μιλήσουμε με τον Γιώργο Παπανδρέου και στον Ευάγγελο Βενιζέλο να μην γίνει αυτό το δημοψήφισμα είναι κακό, οι χρηματαγορές δεν καταλαβαίνουν… Δεν με καθορίζουν οι χρηματαγορές, όμως ξέρω ότι υπάρχουν».

«Μερικές φόρες ηΜέρκελέδινε την εντύπωση ότι ήτανυπέρ του Grexit,παρόλο που ποτέ δεν πίεζε πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Σόιμπλε θα δημοσιοποιούσε ένα non paper που θα ζητούσε από την Ελλάδα να αποχωρήσει για ένα συγκεκριμένο διάστημα από την ευρωζώνη. Ήμουν έντονα αντίθετος σε αυτό, γιατί από τη στιγμή που θα φύγεις, έφυγες»τονίζει ο κ. Γιουνκέρ. «Είναι εύκολο να φύγεις, παρόλο που αυτό θα συνεπαγόταν για την Ελλάδα τεράστια προβλήματα, όμως είναι πολύ δύσκολο να ξαναμπείς, οπότε ήμουν κάθετος αντίθετος σε αυτή την ιδέα»επισημαίνει.

Ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν αποκαλύπτει επίσης ότι «η Μέρκελ δεν ήταν ο πιο δύσκολος άνθρωπος στο δωμάτιο… Άλλοι ήταν μακράν πιο δύσκολοι. Οπότε οι Γερμανοί μέσα στη χώρα τους έδιναν την εντύπωση ότι ήταν σκληροί, ήταν αυστηροί, ήταν άκαμπτοι, ήταν, αλλά σε μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι άλλοι…».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις