Αλέξης Τσίπρας: «Η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αποτελεί μια ιστορική αλλά και συμβολική στιγμή. Διότι σήμερα συζητάμε για τον απολογισμό μιας μακράς και εξαιρετικά πυκνής περιόδου που εκκινεί από το 2012 και καταλήγει σε μια αναλυτική και σε βάθος αποτίμηση της διακυβέρνησης μας από το Σεπτέμβρη του 2015 μέχρι τον Ιούλιο του 2019», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της ομιλίας κατά την έναρξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «η πραγματική οικονομία και το κοινωνικό κράτος δεν ευημερούν. Τα εργασιακά δικαιώματα είτε καταργούνται είτε περιορίζονται δραστικά. Εμείς, πιστεύουμε βαθιά, ότι δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη δίχως εργασιακή νομιμότητα – όταν δεν διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων».

«Οι παλιές πολιτικές δυνάμεις ποτέ δεν τόλμησαν να αποτιμήσουν αυτοκριτικά το παρελθόν τους. Παρά μόνο κουκούλωσαν, εξαφάνισαν, αποσιώπησαν, λησμόνησαν τις δικές τους περιόδους διακυβέρνησης. Και το έκαναν σκόπιμα. Θέλουν να επενδύσουν και επενδύουν πάντοτε στη λήθη», είπε και συμπλήρωσε: «Είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα στην Ελλάδα έχει το πολιτικό θάρρος, τη τόλμη, τη πολιτική γενναιότητα να αποτιμήσει τη δική του διακυβέρνηση. Ο απολογισμός μας έχει το βλέμμα στραμμένο στον κόσμο, στην κοινωνία, στους εργαζόμενους, στους αριστερούς, στους προοδευτικούς, στους δημοκράτες πολίτες που κουράστηκαν με την αυταρέσκεια, την αυτάρκεια, την αλαζονεία των παλιών πολιτικών δυνάμεων. Η αριστερή και δημοκρατική μας παράδοση, μας επιβάλει άλλη κουλτούρα, άλλο ήθος, άλλη ποιότητα εσωκομματικής δημοκρατίας. Το διαφορετικό ήθος, η διαφορετική ποιότητα της εσωκομματικής δημοκρατίας προδικάζει και διαφορετικό όραμα για τη ποιότητα της δημοκρατίας συνολικά στον τόπο».Σημείωσε ότι «ο απολογισμός δεν είναι ούτε ενδοσκόπηση, ούτε αυτομαστίγωμα, ούτε μελαγχολική αυτοκριτική», αλλά «έχει το βλέμμα στραμμένο στον κόσμο, την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους αριστερούς, τους προοδευτικούς, τους δημοκράτες πολίτες που κουράστηκαν με την αυταρέσκεια, την αυτάρκεια, την αλαζονεία των παλιών πολιτικών δυνάμεων». Επέκρινε αυτές τις δυνάμεις, ότι «αποσιώπησαν» σκόπιμα τις δικές τους περιόδους διακυβέρνησης, επενδύοντας στη λήθη, γιατί στόχος τους, είπε, είναι η επιστροφή στην εξουσία για να ξανακάνουν τα ίδια «λάθη».

«Έτσι δεν είδατε και δεν πρόκειται να δείτε ποτέ συλλογικές αποτιμήσεις της διακυβέρνησης Σημίτη, Καραμανλή, Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά, ούτε θα δείτε για τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, γιατί από ό,τι φαίνεται πολύ πιο σύντομα από όσο φανταζόμασταν αρχικά, θα έρθει η ώρα της». Σχολίασε ότι «απλώς μετά την ήττα θα επιδοθούν στην αποδόμηση του πρώην αρχηγού και η ζωή θα συνεχιστεί, με μόνο στόχο τη νομή της εξουσίας». Τόνισε ότι μέσα από αυτή τη συζήτηση «όχι μόνο δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, αλλά θα αποδείξουμε στη πράξη και για άλλη μια φορά ότι δεν είμαστε το ίδιο με τη δεξιά και το παλιό πολιτικό σύστημα». Υπογράμμισε ότι «είμαστε κόμμα εξουσίας, αλλά όχι ενσωματωμένο στο δικό τους σύστημα εξουσίας».


Όνομα

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η συζήτηση για το όνομα πρέπει να λάβει υπόψιν τον κόσμο που ψηφίζει και αγαπά τον ΣΥΡΙΖΑ τόσα χρόνια και να περιλαμβάνει και τις δικές του ανησυχίες. «Πραγματικά πιστεύω ότι με μια τέτοια καλόπιστη συζήτηση δεν θα υπάρξει αντίρρηση σε αυτό. Όπως άλλωστε δεν υπήρξε αντίρρηση και παλιότερα, όταν είχε επιχειρηθεί κάτι τέτοιο. Και μάλιστα όχι για ένα τόσο μεγάλο άνοιγμα όπως κάνουμε τώρα αλλά πολύ μικρότερο», τόνισε.

Χαρακτήρισε αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία «για να πάμε ένα βήμα παραπέρα» και κάλεσε την Κεντρική Επιτροπή να πάρει μια ξεκάθαρη απόφαση για προσθήκη στο όνομα» η οποία όπως είπε θα εγκριθεί «με πολύ μεγάλη πλειοψηφία» στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης.

«Πιστεύω ότι σήμερα πρέπει να πάρουμε μια ξεκάθαρη απόφαση από τη ΚΕ ότι θα υπάρξει προσθήκη δίπλα στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ που θα αποφασισθεί βεβαίως σε συνεννόηση και με τους συντρόφους μας που στη πορεία προς το συνέδριο θα ενσωματωθούν οργανικά και ισότιμα στο κόμμα μας. Και στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, θέλω να πιστεύω με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, να αποφασίσουμε τη πρόταση τη συγκεκριμένη για τη προσθήκη στην ονομασία που θα επικυρωθεί στο Συνέδριο», υπογράμμισε.


Διεύρυνση

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη διεύρυνση του κόμματός του, είπε: «Λένε κάποιοι καλοπροαίρετα: Μήπως ανοίγοντας τις πόρτες στον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ αναρριχηθούν σε θέσεις ευθύνης και πρόσωπα με ιδιοτελείς στόχους. Κρίσιμο ερώτημα. Που όμως δεν αφορά μόνο αυτούς που έρχονται στο κόμμα σήμερα. Αλλά και αυτούς που είμαστε στο κόμμα πολλά χρόνια. Και το ερώτημα αυτό δε μπορεί να απαντηθεί παρά μόνο με κανόνες. Μόνο με κανόνες που θα τους τηρούμε όλοι.Και βεβαίως με βάθεμα της εσωκομματικής δημοκρατίας. Το Κόμμα μας πρέπει να ανοίξει πλατιά».

Πρόσθεσε ότι στη διακήρυξη, την οποία είχαν ψηφίσει ομόφωνα σε προηγούμενη συνεδρίαση της ΚΕ, όλοι είχαν συμφωνήσει για το άνοιγμα που πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στους προοδευτικούς πολίτες, αλλά και σε όσους προέρχονται από το κέντρο.

«Εγώ μάλιστα πιστεύω και κάτι ακόμα, ότι η ένταξη στο κόμμα αυτών των ανθρώπων όχι μόνο δεν θα στρέψει το κόμμα προς τα δεξιά, όπως κάποιοι φοβούνται, αλλά αντιθέτως προς τα αριστερά θα το στρέψει. Πιο ριζοσπαστικό θα το κάνει.
Ο λαϊκός κόσμος είναι πολύ πιο ριζοσπαστικός από όσο κάποιοι αναπαυμένοι στις ιδεολογικοπολιτικές μας θεωρητικές αναζητήσεις, πιστεύουμε. Αλλά εν πάση περιπτώσει αυτή είναι η δική μου γνώμη», τόνισε.

Αναφερόμενος στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Ας μη τον φοβηθούμε τον κόσμο. Ας μη φοβηθούμε τη συμμετοχή του κόσμου.Και σε κάθε περίπτωση ας μη τη βαφτίσουμε και αριστερή τοποθέτηση τη φοβία απέναντι στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και στον κόσμο.Όσο πιο ανοιχτός, όσο πιο δημοκρατικός, τόσο πιο αριστερός θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής και το παράδειγμα του Μπέρνυ Σάντερς στις ΗΠΑ μας το αποδεικνύει».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις