ΥΠΕΞ Ερντογάν: «Ως έχουμε κατ´επανάληψη τονίσει, η παρανομία δεν παράγει δίκαιο. Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή. Μεθοδεύσεις που συνεχίζουν να υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, δημιουργώντας μεταξύ άλλων προσχήματα για την παραβίαση εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και για την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής. Δυστυχώς και σε αυτό, η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί μειοψηφία του ενός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με σημερινές αναφορές της τουρκικής ηγεσίας στη Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να δικαιολογήσει την παραβατική συμπεριφορά της χώρας του, προχώρησε σε μια δήλωση στα όρια της πρόκλησης. Τόνισε ότι «η Ελλάδα αποδέχεται το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης», μολονότι η χώρα μας με κάθε δυνατό τρόπο το έχει καταγγείλει ως παράνομο.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του σε βουλευτές του κόμματός του, υπογράμμισε ότι «οι εξελίξεις στο Ίντλιμπ και τη Λιβύη μπορεί να είναι αιτία για να θερμανθούν τα νερά στη Μεσόγειο. Πλέον, τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να μείνουν αδιάφορα». Πρόσθεσε ότι «η αποφασιστική στάση μας στη Μεσόγειο άρχισε να γίνεται αποδεκτή», για να σημειώσει ότι «λόγω της σθεναρής στάσης της Τουρκίας το καθεστώς από τη συμφωνία με τη Λιβύη στην Ανατολική Μεσόγειο γίνεται σταδιακά αποδεκτό από εμπλεκόμενα μέρη και ειδικά από την Ελλάδα».

Ο τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι προσπαθεί να αναλάβει ρόλο στο θέμα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, χωρίς να έχει καμιά αρμοδιότητα. «Η ΕΕ σε σχέση με τη Λιβύη δεν έχει καμιά αρμοδιότητα να λαμβάνει αποφάσειςκαι αυτό θέλω να το τονίσω ιδιαίτερα», είπε χαρακτηριστικά. «Η ΕΕ βρίσκει καθήκοντα για τον εαυτό της εκεί. Με βάση τι; Από που παίρνει αυτή την αρμοδιότητα; Δεν έχεις τέτοια αρμοδιότητα. Ούτε στη ξηρά, ούτε στη θάλασσα. Η θέση της Τουρκίας είναι διαφορετική», ανέφερε ο Ερντογάν. Όσον αφορά, μάλιστα, το τρίτο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία, ο Ερντογάν είπε ότι θα ξεκινήσει έρευνες φέτος. Σημειώνεται πως η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα, Γενί Σαφάκ, αναφέρει σε δημοσίευμα με τίτλο «Η άδεια της Κρήτης είναι έτοιμη», πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να δώσει άδεια για έρευνες για υδρογονάνθρακες ανατολικά της Κρήτης, μετά την ανάρτηση των συντεταγμένων της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης. (αναλυτικά εδώ)