Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real Fm, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε πως ο προϋπολογισμός αποπνέει απαισιοδοξία. Πρόσθεσε, δε, πως αυτό δεν αποτελεί μόνο προσωπική του πεποίθηση. Διατύπωσε, μάλιστα, την εκτίμηση πως συνυπολογίζοντας την υποδοχή που είχε η κατάρτισητου συγκεκριμένου προϋπολογισμού από άλλους Ευρωβουλευτές τόσο του Λαϊκού Κόμματος όσο και των Σοσιαλιστών Πρασίνων και Αριστερών, είναι πολύ πιθανόν αυτός ο προϋπολογισμός να μην περάσει από το ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Μάλιστα, θεωρεί πως αυτό είναι πιθανό, ακόμα και αν όλα τα κράτη ομονοήσουν στο συγκεκριμένο σχέδιο. Όσον αφορά την Ελλάδα, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως η χώρα μας θα λάβει κονδύλια αυξημένα κατά 7%, αλλά στην ουσία πρόκειται για λιγότερα χρήματα, καθώς ο προϋπολογισμός για όλη την Ευρώπη θα είναι μειωμένος μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.


«Λάθος η μείωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού»

Σημειώνεται πως σε άρθρο του, ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, υπογραμμίζει πως θα περίμενε από το Συμβούλιο των 27 να πάρει γενναίες αποφάσεις, χαράσσοντας, όπως λέει, έναν δρόμο αισιοδοξίας για το μέλλον των ευρωπαϊκών λαών. Κάτι, που, όπως αναφέρει, δεν συνέβη. «Όχι μόνο μειώνεται ο προϋπολογισμός γενικά, αλλά και σε ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς, όπως είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, το rescEU. Η πρότασή του Συμβουλίου μειώνει τα κονδύλια κατά 20%, φτάνοντας από το 1.24 δισ. ευρώ που υπολογίζαμε, σε λιγότερο από 1 δισ. για την ερχόμενη επταετία», γράφει ο κ. Ανδρουλάκης.

Και προσθέτει: «Η πρώτη χώρα που αξιοποίησε τον νέο Μηχανισμό, φέτος το καλοκαίρι στις πυρκαγιές της Εύβοιας ήταν η Ελλάδα, όπου πυροσβεστικά αεροπλάνα του μηχανισμού συνέδραμαν στην κατάσβεση. Μέσα στον Φεβρουάριο, ήταν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας που κάλυψε το 75% του κόστους επαναπατρισμού στην ΕΕ πάνω από 900 πολιτών μεταξύ των οποίων και Ελλήνων από την επαρχία της Ουχάν στην Κίνα, επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού COVID-19. Παράλληλα, η ΕΕ απέστειλε αναλώσιμα υλικά ατομικής προστασίας στην πληγείσα περιοχή.

Η οικονομική αυτοδυναμία του μηχανισμού θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ενισχύσει την Πολιτική της Προστασία με μικρότερο κόστος, εξοικονομώντας χρήματα από τον εθνικό της προϋπολογισμό. Η περικοπή δαπανών σε αυτό τον βαθμό και σε αυτή την συγκυρία, αποδυναμώνει τον σχεδιασμό μας για την αγορά μέσων που χρειάζεται η Ένωση, όπως πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα ή ειδικό ιατρικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση πανδημιών.

Ως εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Μηχανισμό, θεωρώ την πρόταση απαράδεκτη, καθώς υπονομεύει ένα από τα εργαλεία αλληλεγγύης που διαθέτουμε», καταλήγει ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις