ΚΚΕ προσφυγικό:«Πλανάται πλάνην οικτράν ο πρωθυπουργός αν νομίζει πωςό,τι δεν πέτυχε με την αγριότητα των ΜΑΤ θα το επιβάλλει στους νησιώτες με ψεύτικες υποσχέσεις και εκβιασμούς. Ας το πάρει απόφαση ο πρωθυπουργός ότι ο ξεσηκωμένος λαός των νησιών δεν πρόκειται να κάνει πίσω με κανένα αντάλλαγμα» αναφέρει ανακοίνωση της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ,για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση με τους δημάρχους των νησιών του βορειανατολικού Αιγαίου,μετά το 48ωρο της βίας από τα ΜΑΤ σε Λέσβο και Χίο.

«Η απαίτηση των νησιωτών να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα μέτρα επίταξης, να προχωρήσει σε απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών, να κλείσουν όλα τα hot spots, είναι αδιαπραγμάτευτη. Αυτές τις διεκδικήσεις διατράνωσαν οι παλλαϊκές κινητοποιήσεις όλες αυτές τις ημέρες και όποιος δήμαρχος ή όποιος απ' την περιφερειακή αρχή δεν τις υπηρετήσει θα είναι πολλαπλά εκτεθειμένος στο λαό» προσθέτει η ανακοίνωση, καταλήγοντας «το λόγο και πάλι τον έχει ο λαός των νησιών, τα εργατικά σωματεία, οι σύλλογοι και φορείς. Αυτοί που έδιωξαν τα ΜΑΤ με τον ανυποχώρητο αγώνα τους, μπορούν και θα σταματήσουν τον επικίνδυνο και αντιδραστικό κατήφορο της κυβέρνησης».Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν οι δήμαρχοι της Χίου, της Σάμου και της Λέσβου καθώς και οι αντιπεριφερειάρχες του Βορείου Αιγαίου για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. Δεν πήγε ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης. Στη διάρκεια της σύσκεψης επί τάπητος τέθηκαν ανοιχτά θέματα, ειδικά όσα φούντωσαν τις τελευταίες ημέρες. Η πλευρά της κυβέρνησης τόνισε ότι οι σημερινές άναρχες δομές πρέπει να κλείσουν και να αντικατασταθούν από κλειστές. Τα στελέχη της αυτοδιοίκησης θα προχωρήσουν σε διαβούλευση με τα Δημοτικά συμβούλια και το Περιφερειακό συμβούλιο και θα υποβάλουν προτάσεις.

Έγινε δε γνωστό ότι υπήρξε συναντίληψη στην ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών, αρχίζοντας από όσους έχουν λάβει ήδη άσυλο καθώς και εκείνους που βρίσκονται στις δομές για χρονικό διάστημα πάνω από 14 μήνες. Συμφωνήθηκαν επίσης μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών, τα οποία θα περιλαμβάνουν οριζόντια οικονομικά μέτρα, καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.


Όπως ανακοινώθηκε από το Μαξίμου, μετά το πέρας της συνάντησης που διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης χαιρετίζουν την απόφαση της κυβέρνησης για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και των επιστροφών. Τονίστηκε επίσης, ότι οι σημερινές άναρχες δομές πρέπει να κλείσουν, και να αντικατασταθούν από κλειστές δομές.


Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν στελέχη της αυτοδιοίκησης των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, προκειμένου να συμμετάσχουν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο τη μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζουν τα νησιά. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Λέσβου, Άρη Χατζηκομνηνό, στη σύσκεψη προσκλήθηκε τελικά και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο οποίος ωστόσο δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, καθώς η πτήση του από Μυτιλήνη ακυρώθηκε εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Στη συνάντηση, εκτός από τον κ. Χατζηκομνηνό συμμετείχαν ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και οι δήμαρχοι Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, Ανατολικής Σάμου, Γεώργιος Στάντζος και Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης. Ο Κ. Μουτζούρης δεν κατέστη δυνατό να ταξιδέψει στην Αθήνα για να πάρει μέρος στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Β. Αιγαίου.

Με ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, γίνεται γνωστό ότι ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου δεν κατέστη δυνατό να ταξιδέψει στην Αθήνα για να πάρει μέρος στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών. Όπως αναφέρεται, οι προγραμματισμένες πτήσης από Μυτιλήνη για Αθήνα της Olympic air-Aegean με αριθμό ΟΑ255 στις 15:55 και της Sky express με αριθμό 303 στις 16:05 ακυρώθηκαν.

Νωρίτερα, στη διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Καταλαβαίνω απόλυτα τι συμβαίνει στα νησιά. Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε πάνω απ’ όλα τις δυσκολίες των νησιωτών. Καλούνται όμως κι αυτοί να περιφρουρήσουν οι ίδιοι την ειρήνη στον τόπο τους. Να απομονώσουν όλα τα ακραία στοιχεία, ακροδεξιούς, ακροαριστερούς, ύποπτες Μ.Κ.Ο., τοπικούς συμφεροντολόγους».


Διαβάστε: «Τα νησιά μας πρέπει να προστατευτούν διπλά», δήλωσε ο Μητσοτάκης


Το επίμαχο βίντεο του Κώστα Μουτζούρη

«Μπουρλότο» στην κυβερνητική πρόσκληση για διάλογο με τους αιρετούς των νησιών στο ΒΑ Αιγαίο έβαλε ένα βίντεο που διέρρευσε αργά το βράδυ της Τετάρτης και έχει ως πρωταγωνιστή τον περιφερειάρχη. Στο βίντεο καταγράφεται ο κ. Μουτζούρης να μιλάει με κάποιον υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο – σύμφωνα με πληροφορίες τον υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη- και να χρησιμοποιεί βαριές εκφράσεις κατά του πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ακούγεται να αναφέρει «διαβάζω σε σάιτ, ότι είναι οργισμένος ο πρωθυπουργός με τον Μουτζούρη. Ε λοιπόν κι εγώ σου λέω να κι αν είναι οργισμένος (δείχνοντας τα γεννητικά του όργανα) ο πρωθυπουργός μαζί μου. Και τι έγινε;». Σε άλλο σημείο παρομοιάζει τα ΜΑΤ με τον «στρατό του Ερντογάν», ενώ προς το τέλος σημειώνει «Με κάλεσε αύριο, εγώ δεν έρχομαι αύριο. Τί θα μου κάνει; Θα με κλείσει φυλακή; Ας με κλείσει…».

Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο κυβερνητικές πηγές, διέρρεαν ότι «μετά από αυτή τη χυδαία συμπεριφορά, δεν έχουμε να πούμε κάτι με τον κ. Μουτζούρη. Θα συνομιλήσουμε με τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς. Είναι κρίμα για τα νησιά να είναι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία περιφερειάρχης ο κ. Μουτζούρης».

Είχε προηγηθεί δήλωση του περιφερειάρχη στην οποία δήλωσε ξεκάθαρα γιατί δεν θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση για διάλογο στο Μαξίμου: «Δεν θα συμμετάσχω αύριο στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό καθότι περιμένω να δω την πλήρη αποχώρηση των ΜΑΤ αύριο και θα ζητήσω να αρθεί η επίταξη των περιοχών», είχε σημειώσει ο κ. Μουτζούρης.


Στέλιος Πέτσας

«Ο κ. Μουτζούρης αποτελεί μια κατηγορία από μόνος του. Καμία συζήτηση από δω και πέρα με τον κ. Μουτζούρη», δήλωσε ο κ. Πέτσας στον ΣΚΑΪ, ενώ προσέθεσε πως ακόμα κι αν ζητήσει συγγνώμη δεν θα γίνει δεκτή γιατί θα είναι υποκριτική. «Τι συζήτηση να κάνετε με αυτόν τον άνθρωπο», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας πως ο κ. Μουτζούρης θα αναλάβει τις ευθύνες των πράξεών του.

Σε νέες δηλώσεις του σε τηλεοπτικά μέσα, ο Περιφερειάρχης δικαιολόγησε τη στάση του λέγοντας που η συνομιλία στο επίμαχο βίντεο ήταν ιδιωτική κι έγινε σε φορτισμένο κλίμα μέσα σε στρατόπεδο όπου ο ίδιος προσπαθούσε να αποτρέψει έκτροπα.

«Υπήρχαν υπερβολικές λέξεις αλλά είχα φάει ένα καπνογόνο» είπε ο κ. Μουτζούρης, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές Πέτσα δήλωσε: «Τους ενοχλεί που είχα κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος και δεν ήμουν αυτός που είχαν επιλέξει».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις