Προσφυγικό Ελλάδα: Στο ζήτημα της εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών σε ακατοίκητα νησιά, πρόταση που επανέρχεται διαρκώς στο προσκήνιο, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σημειώνοντας πως «όλες οι προτάσεις είναι ανοιχτές ακόμα και αυτές για τα ξερονήσια». Αναλυτικότερα, μιλώντας στην εκπομπή «Αποτυπώματα», ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε: «Όλες οι προτάσεις είναι ανοιχτές ακόμα και αυτές για τα ξερονήσια αλλά ότι γίνει θα πρέπει να γίνει με βάση τους διεθνείς κανόνες και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια που θα σέβονται πρόσφυγες και μετανάστες».

Όσον αφορά στη δημιουργία κλειστών δομών σε μεγάλα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε: «Προς όφελος της πατρίδας και των νησιωτών η δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά. Εννοείται πως θα προχωρήσει η κατασκευής τους. Θα κινηθούμε πολύ γρήγορα. Οι αντιδράσεις έχουν πλέον καμφθεί». Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για «υβριδική επίθεση» που δέχεται η Ελλάδα, αναφορικά με την κατάσταση που εκτυλίσσεται στα σύνορα.

«Η κρίση του 2015 προκλήθηκε από το μεγάλο κύμα μετανάστευσης, κυρίως τον πόλεμο της Μέσης Ανατολής, έχοντας τα χαρακτηριστικά της εθελούσιας κίνησης, επρόκειτο για ανθρώπους που αναζητούσαν ένα καταφύγιο από τον πόλεμο. Τώρα έχουμε μια διαφορετική περίπτωση, δεν πρόκειται κατά κυριολεξία για μεταναστευτική κρίση αλλά μία νέα μορφή υβριδικής επίθεσης που έχει τα χαρακτηριστικά της άμεσης υποκίνησης από θεσμικό φορέα. Είναι πολύ πιο επικίνδυνη από εθελούσια κίνηση που δημιουργεί μια ανθρώπινη ασπίδα που αξιοποιείται για γεωπολιτικούς λόγους για για αυτό αναβαθμίζει και σε πολύ πιο ισχυρά επίπεδα την ένταση αυτού του πολέμου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι η Ελλάδα αναβαθμίζεται στον τομέα της Άμυνας, κάνοντας αναφορά στα 700 εκατ. ευρώ που θα λάβει η χώρα μας από την Ευρώπη αλλά και στην ενεργοποίηση του μηχανισμού RAPID της Frontex.


Στο στούντιο του ΣΚΑΪ ο Παύλος Τσίμας εκτός από τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη είχε καλεσμένους επίσης τον πρώην Υπουργό Άμυνας και Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, και τον διεθνολόγο Κωνσταντίνο Φίλη.

Αποστολάκης: «Όποιος δεν ανησυχεί ζει σε άλλη πραγματικότητα»

Από τη πλευρά του, ο πρώην Υπουργός Άμυνας και Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, είπε ότι «όποιος δεν ανησυχεί ζει σε άλλη πραγματικότητα». Όπως είπε, ο Τούρκος πρόεδρος «προσπαθεί να διαχειριστεί το θέμα στη Συρία, χρησιμοποιώντας το προσφυγικό ως εργαλείο πίεσης. Το που θέλει να το φτάσει είναι ένα ερώτημα». Πρόσθεσε ότι αυτή η πίεση στον Έβρο δεν πρόκειται να σταματήσει άμεσα και δημιουργεί μια ανησυχία για το τί θα γίνει άμα «σπάσει» ο Έβρος όπως και το θέμα στα νησιά. «Το γεγονός ότι ο Έβρος φυλάσσεται επαρκώς και είναι πάρα πολύ δύσκολο να περάσουν κάποιοι, θα οδηγήσει τη μεγάλη πίεση στα νησιά που εκεί τα πράγματα είναι αρκετά πιο δύσκολα».

Ο κ. Αποστολάκης εκτίμησε ότι η συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν δεν πρέπει να κατέληξε σε πολύ βολικές λύσεις για τον Τούρκο πρόεδρο, που σημαίνει ότι ο σουλτάνος θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση καθώς «έχει πέσει και η δημοτικότητά του στο εσωτερικό της Τουρκίας».

Για το πόσο μπορεί να αντέξει η Ελλάδα την πίεση στον Έβρο, ο ναύαρχος Αποστολάκης είπε ότι το αποτέλεσμα (απόκρουσης μεταναστευτικών ροών) ανεβάζει την ψυχολογία του κόσμου. «Δεδομένου ότι τα έξοδα είναι πολλά και ότι υπάρχει και ο παράγοντας κόπωση, «πρέπει να ζητάμε και τη βοήθεια της Ε.Ε. που ανταποκρίθηκε τουλάχιστον στις πρώτες υποσχέσεις και μένει να δούμε πότε θα υλοποιηθούν», είπε ο κ. Αποστολάκης.

Σχετικά με τον κίνδυνο ατυχήματος, όπως κάποιου τραυματισμού, και το αν είμαστε σε θέση ως χώρα να το ελέγξουμε, ο κ Αποστολάκης εκτίμησε ότι «τα σώματα ασφαλείας είναι πολύ προσεκτικά και αν γίνει κάτι τέτοιο, θα είναι ατύχημα καθώς πρόκειται για συμπλοκές». Πρόσθεσε ότι η ανησυχία του είναι «η εμπλοκή και υποστήριξη των πολιτών οι οποίοι δεν είναι εκπαιδευμένοι και δεν ακολουθούν κανόνες. Χρειάζεται προσοχή. Οι πολίτες δεν πρέπει να το παίζουν σερίφηδες».

Φίλης: Ο Πούτιν δεν θέλει να «χαρίσει» τον Ερντογάν πίσω στη Δύση

Ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης, επισήμανε πως «ο Πούτιν θέλει να βρεθεί ένας συμβιβασμός με τον Ερντογάν γιατί δεν θέλει να τον χαρίσει πίσω στη δύση. Ήττα για τον Ερντογάν η κατάπαυση του πυρός στην υπάρχουσα κατάσταση και όχι επιστροφή στην κατάσταση που υπήρχε πριν. Απλά στη συγκεκριμένη φάση βόλευε και τους δυο ηγέτες».

Για το χρονικό διάστημα που σκοπεύει η Τουρκία να κρατήσει τους μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης εκτίμησε ότι η Τουρκία θέλει να έχει μια μόνιμη εστία πίεσης και ενδεχομένως έντασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ανθρώπων απελπισμένων στους οποίους η ίδια έδωσε φρούδες ελπίδες ότι θα περάσουν μέσω Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Αυτοί οι άνθρωποι αναπτύσσουν μια εχθρότητα τουλάχιστον αυτή τη στιγμή απέναντι στην Ελλάδα, διότι θεωρούν ότι εμείς είμαστε το εμπόδιο για την υλοποίηση του ονείρου τους που είναι να καταλήξουν στη Γερμανία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα επειδή η πλειονότητα δεν θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα».

Ο κ. Φίλης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι «όταν θα έχουμε μία-δύο ‘Ειδομένες’ από την άλλη πλευρά, οι μετανάστες πάνω στην απελπισία τους μπορεί να προβούν σε ενέργειες οι οποίες θα τους φέρουν σε αντιπαράθεση ενδεχομένως με τις ελληνικές αρχές». Σημείωσε ότι σε αυτές τις ομάδες μεταναστών που αποτελούνται από Αφγανούς, Πακιστανούς και Αλγερινούς, η Τουρκία φέρνει πλέον και οικογένειες Σύρων για το θεαθήναι, πως έρχονται -και καλά- από τις συγκρούσεις της Ιντλίμπ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις