Ορκωμοσία Σακελλαροπούλου: Οι αναφορές στα δύο κορυφαία θέματα της επικαιρότητας, στην κατάσταση με τους πρόσφυγες – μετανάστες στα σύνορα με την Τουρκία και στην κρίση από την πανδημία του κορονοϊού κυριάρχησαν στην πρώτη ομιλία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, κατά την ανάληψη των καθηκόντων της από τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο μετά την ορκωμοσία της στη Βουλή.

«Πρέπει να διαφυλάξουμε τα σύνορά μας επιτελώντας το ανθρωπιστικό μας καθήκον απέναντι σε ταλαιπωρημένους ανθρώπους» είπε η κυρία Σακελλαροπούλου. Παράλληλα, σημείωσε ότι «καλούμαστε σε προτεραιότητα να αντιμετωπίσουμε την πανδημία του κορονοϊού» κάνοντας λόγο για «υπαρκτό κίνδυνο για τους ηλικιωμένους». Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει πανικός «που θα φέρει διάρρηξη του κοινωνικού ιστού». «Απαιτείται η απόλυτη συμμόρφωση στις οδηγίες και η πλήρης εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω μετάδοση του ιού» σημείωσε η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Νωρίτερα, σε πανηγυρικό κλίμα, παρά τον περιορισμένο -λόγω των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού- αριθμό προσκεκλημένων, ορκίστηκε ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών αρχηγών και χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κκ Ιερωνύμου, η κ. Σακελλαροπούλου ορκίστηκε "στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας" να φυλάσσει το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνά για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζει την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, να προστατεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετεί το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού.. "'Αξια" αναφώνησαν οι βουλευτές, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος της ευχήθηκε "καλή δύναμη".

Μετά την ανάγνωση του όρκου, η κυρία Σακελλαροπούλου κατέβηκε στα βουλευτικά έδρανα χαιρετώντας με ένα νεύμα του κεφαλιού της και χωρίς να κάνει καμία χειραψία – λόγω κορονοϊού – όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Το πρωί, κ. Σακελλαροπούλου έγινε δεκτή στο Μέγαρο της Βουλής από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Κ. Τασούλα και τον πρωθυπουργό Κυρi;ako Μητσοτάκη, ενώ άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων απέδιδε τιμές. Ως είθισται, κόκκινοι τάπητες στρώθηκαν στους διαδρόμους του κτιρίου ωστόσο τις παραδοσιακές χειραψίες αντικατέστησαν οι "επινεύσεις", όπως απαιτεί η περίσταση.

Την ειδική συνεδρίαση της Βουλής, προεδρεύοντος του α' αντιπροέδρου Νικήτα Κακλαμάνη παρακολούθησαν περί τους 120 εκπροσώπους πολιτικών, διπλωματικών και άλλων αρχών, μεταξύ των οποίων οι πολιτικοί αρχηγοί, 13 μέλη του υπουργικού συμβουλίου, περί τους 35 βουλευτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των παρισταμένων, μεσολαβούσε τουλάχιστον ένα κενό κάθισμα, για λόγους προφύλαξης.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, και όσο η νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέμενε – με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής – τους προσκεκλημένους να μεταβούν στο Μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η αισιοδοξία είναι γένους θηλυκού», ενώ ο κ. Τασούλας συμπλήρωσε: «….εκπέμπεται σήμερα και είναι βάσιμη».

Μετά την ορκωμοσία, η νέα πρόεδρος υπέγραψε το Πρακτικό ορκωμοσίας και μετέβη στην Πλατεία Συντάγματος όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.Ακολούθως κατευθύνθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να αναλάβει τα υψηλά της καθήκοντα.

Ηπρώτη υπογραφή της νέας Προέδρου

Το πρώτο μήνυμα της νέας προέδρου: Οι γυναίκες μπορούν να φτάσουν όπου θέλουν με την αξία τους

Στο Προεδρικό Μέγαρο την υποδέχθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μια σύντομη τελετή παράδοσης παραλαβής.

Ο κ. Παυλόπουλος καλωσόρισε τη νέα πρόεδρο και της ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της σε αυτές τις δύσκολες ώρες για τον τόπο όπως είπε. Στην αντιφώνησή της η κυρία Σακελλαροπούλου εξήρε το έργο του κ. Παυλόπουλου με έμφαση στη συμβολή του στην παραμονή της χώρα στο ευρώ. Αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στα σύνορα με την Τουρκία, το προσφυγικό, την οικονομία αλλά και τον κορονοϊό: «Σήμερα, σε έναν κόσμο ρευστό, η πατρίδα μας αντιμετωπίζει ποικίλους κινδύνους. Με βάση αξίες, ενωμένοι και δημιουργικοί θα κινηθούμε για να κερδίσουμε ένα μέλλον ευημερίας που να μας χωράει όλους. Καλούμαστε σε απόλυτη προτεραιότητα να αντιμετωπίσουμε την πρόσφατη πανδημία του κορονοϊού. Ελπίζω η εκλογή για πρώτη φορά μιας γυναίκας ως ΠτΔ να βελτιώσει τη θέση της γυναίκας γενικά. Είναι καιρός οι γυναίκες να κατανοήσουν ότι μπορούν να φτάσουν με την αξία τους, όπου θελήσουν χωρίς να είναι εμπόδιο το ότι απλώς γεννήθηκαν γυναίκες».

Στην τελετή ορκωμοσίας στη Βουλή, η Κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ εκπροσωπήθηκε από 15 βουλευτές μεταξυ των οποίων ο γραμματέας της Σταύρος Καλαφάτης και οι αντιπρόεδροι του κοινοβουλίου Χαράλαμπος Αθανασίου και Θανάσης Μπούρας. Από τον ΣΥΡΙΖΑ το παρών έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας και 5 βουλευτές. Στην τελετή παρέστησαν και οι αρχηγοί των υπολοίπων κομμάτων Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κουτσούμπας, Κυριάκος Βελόπουλος και Γιάνης Βαρουφάκης.

Η κ. Σακελλαρόπουλου όπως έχει ανακοινώσει επίσης για λόγους ασφαλείας και μη μετάδοσης του κορονοϊού έχει ματαιώσει την αυριανή δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο όπου επρόκειτο να δεχθεί τις ευχές της πολιτικής στρατιωτικής και δικαστικής ηγεσίας για την ανάληψη των καθηκόντων της.

Η πρώτη γυναίκα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα εξελέγη από το ελληνικό κοινοβούλιο στις 22 Ιανουαρίου 2020, έχοντας -για πρώτη φορά- τη στήριξη τριών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής), ενώ ουδείς βουλευτής την καταψήφισε (επί 294 βουλευτών, 261 ψήφισαν υπέρ ενώ 33 δήλωσαν «παρών»). Η κ. Σακελλαροπούλου, τέως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι η 13η Πρόεδρος της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας και διαδέχτηκε τον καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις