Κορονοϊός απολύσεις: Σαφής ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο της ΕΡΤ, τί θα γίνει με τους εργαζόμενους, οι οποίοι απολύθηκαν πριν την χθεσινή απαγόρευση. «Η απαγόρευση απολύσεων ισχύει από χθες, ό,τι έγινε πριν έγινε», απάντησε, αφήνοντας ουσιαστικά μετέωρους τους πολίτες που έχασαν τη δουλειά τους. Όπως φαίνεται ξεκάθαρα από την απάντηση του κ. Γεωργιάδη, δεν θα υπάρξει μέριμνα της πολιτείας για αυτούς τους εργαζόμενους.

Από την άλλη, ο υπουργός Ανάπτυξης έσπευσε να τονίσει απευθυνόμενους στους εργοδότες:«Λέμε στους εργοδότες: Σας συμφέρει να μην απολύσετε κανέναν». Και συνέχισε:«Όποιος βάζει πλάτη έρχεται το κράτος και κάτι του δίνει, θα πάμε μπροστά όλοι μαζί».


«Οι επιχειρήσεις να βάλουν πλάτη»

Εξάλλου, επανέλαβε την προϋπόθεση διατήρησης των θέσεων εργασίας για την ένταξη επιχειρήσεων στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, για όσους πλήττονται από την κρίση με τον κορονοϊο. Είπε χαρακτηριστικά: «Οι απολύσεις απαγορεύονται ρητώςσε όσες επιχειρήσεις κλείσαμεκαι να γίνει απόλυση θεωρείται άκυρη. Στις επιχειρήσεις που δεν κλείσαμε λέμε ότι, για να ενταχθούν, βασική παράμετρος είναι να μην κάνουν απολύσεις. Όποιος απολύσει έστω και έναν δεν θα μπορεί να ενταχθεί».

«Τώρα κρινόμαστε όλοι και στο τέλος θα φανεί και θα κρίνει ο λαός ποιος έκανε τι και οι επιχειρηματίες πρέπει να βάλουν πλάτη. Μπροστά θα πάμε όλοι μαζί», είπε επίσης.


Αναφορικά με τα αντισηπτικά, επανέλαβε πως μέσα στην εβδομάδα αναμένεται πλήρης εξομάλυνση στην προμήθεια αντισηπτικών. Τέλος σχετικά με τις εισπρακτικές εταιρείες και την αναστολή λειτουργίας τους, εξήγησε πως δεν πάμε σε αναστολή χρεών, αλλά θέλουμε να διακόψουμε τις συνεχείς οχλήσεις.


Η διαδικασία για την αποζημίωση των 800 ευρώ

Με την είσοδο σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί εντός των ημερών, θα λαμβάνουν το ειδικό έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ, οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι. Σε πρώτη φάση οι επιχειρήσεις – εργοδότες στους οποίους έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, θα πρέπει να εισέλθουν στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη και μέσω της καρτέλας «Ειδικά έντυπα» θα διαλέξουν την επιλογή «Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών».

Στη συνέχεια θα συμπληρώσουν όλα τα απαραίτητα πεδία καθώς και τους εργαζόμενους που δεν εργάζονται λόγω του υποχρεωτικού λουκέτου, όσο κι εκείνους που ενδεχομένως εξακολουθούν κι εργάζονται λόγω του ότι δουλεύει ένας μόνο κλάδος της επιχείρησης όπως για παράδειγμα ταβέρνα που έκλεισε υποχρεωτικά, όμως έχει και υπηρεσίες delivery που συνεχίζει να δουλεύει.

Αυτά είναι τα 10 μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας – Αποζημίωση για τους εργαζόμενους που σταμάτησαν να δουλεύουν [vid]

Ειδικότερα θα υποβάλουν:

 • Υπεύθυνη Δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων – εργοδοτών υποβάλλουν ατομικά:

 • Υπεύθυνη Δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει μέσα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
 • Τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στα μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων, επιταγών κατάρτισης, που θα θεσπιστούν και θα εφαρμοστούν για τη στήριξη των εν λόγω εργαζομένων.

Για την εφαρμογή όλων αυτών λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των υποκείμενων σε όλες τις προβλεπόμενες επεξεργασίες του θεσπίζονται στο παρόν.

Από τη διαδικασία εξαιρούνται:

 • όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως,
 • όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια,
 • όσοι αποτελούν προσωπικό ασφαλείας,
 • και εν γένει όσων η σύμβαση δεν αναστέλλεται λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Τα στοιχεία των εργαζομένων που θα υποβάλλουν την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση για την αποζημίωση ειδικού σκοπού θα διασταυρώνονται με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Αφού η διασταύρωση κριθεί επιτυχής, θα πιστώνεται το ποσό των 800 ευρώ, στον τραπεζικό λογαριασμό που δήλωσαν, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά στους ωρομίσθιους υπαλλήλους λόγω της ιδιαιτερότητας που παρουσιάζουν θα υπάρξει προσπάθεια να ενταχθούν στην κατηγορία των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων για να λάβουν το επίδομα.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις-εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας.

Με αυτή την υπεύθυνη δήλωση οι εργοδότες θα δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

«Τσουνάμι» απολύσεων αλλά θα επιδοτηθούν αν έγιναν πριν τις 17/3

Την ίδια ώρα, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η διευκρίνιση που δόθηκε από το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις που προέβησαν σε απολύσεις μέχρι και την 17η Μαρτίου, θα τύχουν κανονικά των ευεργετημάτων που προβλέπει το πακέτο ανακούφισης των πληγεισών επιχειρήσεων.

«Τρομακτική, χωρίς προηγούμενο» εικόνα έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας για τις απολύσεις των τελευταίων 18 ημερών στην Ελλάδα, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως αποκάλυψε ο κ. Βρούτσης, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, από τις αρχές του Μαρτίου μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης, 18 του μηνός, έχουν χαθεί περίπου 41.000 θέσεις εργασίας.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιεί στοιχεία πριν το κλείσιμο του μήνα, τονίζοντας πως «οι επιχειρήσεις δεν έχουν βάλει λουκέτο, υπάρχει μία αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων για ένα διάστημα, έτσι πρέπει να το βλέπουμε» .

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν και διευκρινίστηκαν από το υπ. Εργασίας:

 • Οι απολύσεις που έγιναν μέχρι και τις 17 Μαρτίου, δεν αποκλείουν τη συμμετοχή των εν λόγω επιχειρήσεων στα ευεργετήματα του πακέτου των μέτρων.
 • Θα αποκλείονται από τις ενισχύσεις οι επιχειρήσεις που προέβησαν ή θα προβούν σε απολύσεις από τις 18 Μαρτίου και μετά.
 • Η ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας, ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις, που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης.
 • Η ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη.

Ρήτρα μη απόλυσης ή δυσμενούς αλλαγής στις εργασιακές σχέσεις: Οικονομική ενίσχυση μόνο σε επιχειρηματίες που διατηρούν το εργατικό δυναμικό