Αλέξης Χαρίτσης για οικονομία : Την ανάγκη για άμεση όσο και γενναία παρέμβαση που θα χρηματοδοτηθεί από το μαξιλάρι ρευστότητας επισήμανε σε τηλεοπτικές δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. Επίσης σημείωσε πως στα μέτρα αποτροπής του ιού η ελληνική κοινωνία έχει δείξει αίσθημα ευθύνες, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε προσλήψεις στο σύστημα υγείας.

Ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στην ανάγκη για «άμεσες και εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις» προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία τονίζοντας ότι «αυτό που δεν πρέπει να γίνει, είναι να χαθούν κι άλλες θέσεις εργασίας και να δούμε λουκέτα στις επιχειρήσεις». Τόνισε πώς αυτό απαιτεί «ριζοσπαστικά μέτρα και γενναία ένεση ρευστότητας στην αγορά, ώστε να σταθούν στα πόδια τους επιχειρήσεις και εργαζόμενοι». Ο Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε μάλιστα ότι «έχουμε τις δημιοσιονομικές δυνατότητες για δομικές παρεμβάσεις», αναφερόμενο «στο μαξιλάρι ασφαλείας των 35 δισ. ευρώ που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και μας δίνει μία δημοσιονομική ισορροπία που δεν είχε ποτέ η χώρα μας».

Μάλιστα ο Αλέξης Χαρίτσης προχώρησε σε ευθεία σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές λέγοντας ότι «η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία προβαίνουν σε γενναίες παρεμβάσεις άνω του 20% του ΑΕΠ, την ώρα που η Γερμανία, ενώ κλείνει τα μάτια για τις άλλες χώρες, στο εσωτερικό της δίνει άνω του 50% του ΑΕΠ, τα μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αγγίζουν μόλις το 3,5% του ΑΕΠ». Συνολικά σχολίασε πως «οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης ήρθαν για να μείνουν και δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με μέτρα-ασπιρίνες».

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στα μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης του ιού τονίζοντας πως «η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει επιδείξει αίσθημα υπευθυνότητας και κοινωνικής αλληλεγγύης, ίσως περισσότερο από ότι σε άλλες χώρες», και ότι «είναι υψίστης σημασίας η συλλογική ευθύνη που εκφράζεται από τη συντεταγμένη πολιτεία». Σχολίασε επίσης πως «είμαστε μια ανοικτή, δημοκρατική κοινωνία, και δεν μπορούμε να επιβάλλουμε μόνο περιορισμούς».

(«Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει πλήρη εικόνα ούτε για την πορεία των 2.000 προσλήψεων» στο ΕΣΥ, τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ)

Παράλληλα ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στην δημόσια υγεία, λέγοντας ότι ήταν «καθυστερημένη και κατώτερη των περιστάσεων την πρόταση της κυβέρνησης για την ένταξη των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας στο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας». Σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει εξαρχής αυτό το αίτημα αφού «τα νοσοκομεία δεν μπορούν να αντέξουν αυτό το φορτίο». Υποστήριξε πως «πρέπει να αξιοποιηθούν οι 125 Τοπικές Μονάδες Υγείας που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Επίσης επανέλαβε την ανάγκη για ενίσχυση «των μέσων ατομικής προστασίας για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που βλέπουμε να μετρά πολλά θύματα σε άλλες χώρες. Οι ομοσπονδίες των γιατρών και νοσηλευτών σε ανακοινώσεις τους, εκφράζουν την αγωνία τους για τις ελλείψεις». Επίσης ο Αλέξης Χαρίτσης είπε πως «δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει δώσει πλήρη εικόνα ούτε για την πορεία των 2.000 προσλήψεων» προτείνοντας να «ξεπαγώσει η διαδικασία για τις 4.000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών που είχαν προκηρυχθεί από το ΣΥΡΙΖΑ τους πρώτους μήνες του 2019 και ακόμη εκκρεμούν».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις